Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ
Στο δρόμο της αντεπίθεσης με τη ΔΕΕ

- Ποιο είναι το κύριο ζητούμενο από την 66η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ; - Την επόμενη διετία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Ο στόχος της πλέον προδιαγράφεται σε όλους καθαρά, και είναι, ειδικά για την παιδεία, ιδιωτικοποίηση από τις ανώτερες μέχρι τις κατώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ακόμα, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρα με στόχο την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και φυσικά και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (μονιμότητα, επετηρίδα κ.ά.). Σε αυτό το φόντο, η αλλαγή συσχετισμών και στην ηγεσία της δικής μας Ομοσπονδίας προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη, για να μη μετατραπεί η ΔΟΕ σε έναν καλό συνομιλητή της κυβέρνησης στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου", δηλαδή σε συνένοχο για την αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης.

- Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της πλειοψηφίας, της ΠΑΣΚ, στο ΔΣ της ΔΟΕ καθ' όλη της διάρκεια της θητείας της;

- Η σημερινή ηγεσία του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είχε ως μόνη επιδίωξη να βάζει πλάτη στην κυβέρνηση και να χαρακτηρίζει θετικό ό,τι μέτρο κι αν πέρναγε το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, ακόμα πιο φανερά εντείνει τις προσπάθειές της σε αυτήν την κατεύθυνση, διαμορφώνονταςαιτήματα για τον κλάδο, ενόψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, μέσα στο πλαίσιο του εφικτού της κυβερνητικής πολιτικής. Αφαιρεί σιγά σιγά εκείνα τα αιτήματα του κλάδου που έρχονταν σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, το ιστορικό αίτημα για το 15% στην παιδεία και το νόμο για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

- Και οι υπόλοιπες παρατάξεις;

- Η ΔΑΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι συμφωνεί με την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης - οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, του πολιτικού φορέα της ΔΑΚΕ, περί κατάργησης της επετηρίδας, αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ ήταν άφαντες το προηγούμενο διάστημα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου, ενώ φρόντισε σε αρκετούς Διδασκαλικούς Συλλόγους κατά τη διάρκεια της απεργίας να παίξει το ρόλο του απεργοσπάστη μαζί με την ΠΑΣΚ, προτείνοντας ο ίδιος ο ΣΥΝ την αναστολή της απεργίας. Οσο για τις "Παρεμβάσεις", όλη τους την επαφή με τον κλάδο την εξάντλησαν στο αντι-ΚΚΕ και αντι-ΔΕΕ μένος τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επιλεκτική τους συμμετοχή στις απεργίες του κλάδου, προβάλλοντας την απεργία διαρκείας ως αυτοσκοπό και μόνη μορφή αγώνα, κάνοντας ταυτόχρονα καθαρή απεργοσπασία στις απεργίες που κήρυττε η ΑΔΕΔΥ. Επίσης, τόσο οι δυνάμεις του ΣΥΝ όσο και αυτές των "Παρεμβάσεων" φρόντισαν από νωρίς να δώσουν την "αριστερή" τους συγκατάθεση, για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δήθεν ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ.

- Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από το 75% περίπου των Γενικών Συνελεύσεων των Διδασκαλικών Συλλόγων που έχουν ολοκληρωθεί;

- Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" βγαίνει από τις Γενικές Συνελεύσεις ενισχυμένη και κατατάσσεται στις συνειδήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών ως αριστερός πόλος αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική. Η ΔΕΕ μπορεί να κοιτά χωρίς ντροπή τους συναδέλφους στα μάτια και να τους καλεί να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης, αφού ούτε στιγμή δεν πήραμε απουσία από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους συναδέλφους είναι ότι για μας σήμερα υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο δρόμος της υποταγής και ο δρόμος της αντίστασης και αντεπίθεσης με τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ