Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ζητούμενο, η αλλαγή συσχετισμών

Ο μήνας Ιούνης, με αποκορύφωμα το διάστημα από 20 μέχρι 26 Ιούνη, είναι μήνας αποφάσεων για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τις μέρες που περνάμε, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους για την 66η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (23 - 26 Ιούνη), ενώ αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και στο χώρο των καθηγητών, για το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (20 - 23).

Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις εκλογές, αλλά και οι αποφάσεις των δύο συνεδρίων, θα καθορίσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί, την περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της προωθούν και υλοποιούν μεθοδικά και δόλια την αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η συνεχής μείωση των δαπανών, η λιτότητα, το χτύπημα εργασιακών σχέσεων - μονιμότητας - επετηρίδας - συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το Εθνικό Απολυτήριο που μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, το ψέμα της "ελεύθερης πρόσβασης", η ιδιωτικοποίηση κατάρτισης και επιμόρφωσης, τα σχέδια και οι νόμοι που μεταφέρουν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την κηδεμονία "επιτροπών" και οικονομικών παραγόντων, είναι το περιεχόμενο αυτής της επίθεσης. Η "Λευκή Βίβλος για την Παιδεία" και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ εφαρμόζονται με ευλάβεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ βρίσκουν και την υποστήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική του Μάαστριχτ.

Με αυτά τα δεδομένα, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" δίνει αυτές τις μέρες τη μάχη, προβάλλοντας το δρόμο του ενωμένου αγώνα για αντίσταση στις παραπάνω αντιεκπαιδευτικές επιλογές. Με θέσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των εκπαιδευτικών και ολοκληρωμένο διεκδικητικό πρόγραμμα πάλης, καλεί δάσκαλους και καθηγητές να συμμετάσχουν στις εκλογές και να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνους που πρόδωσαν τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της διετίας που πέρασε και ιδιαίτερα τους πρόσφατους.

Για όλα τα παραπάνω μιλούν στον "Ρ" δύο στελέχη της ΔΕΕ, ο Δήμος Σταματελάτος και ο Θανάσης Γκεσούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ