Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΣ
Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον συνάδελφο καθηγητή

- Ποιοι είναι οι στόχοι της ΔΕΕ για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΛΜΕ;

- Το πρώτο είναι να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα για την εκπαίδευση και αυτό θα γίνει με την ενημέρωση του κόσμου. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση που κάναμε γύρω από αυτά τα μέτρα είναι επένδυση, γιατί σίγουρα θα δυσκολευτούν να τα περάσουν στο Συνέδριο. Δε θα ξεχνάνε, όμως, πως ο λόγος μας ακούστηκε και ότι θα συνεχίσει να ακούγεται και η σφοδρή αντίρρησή μας για οτιδήποτε αντιδραστικό και αντιλαϊκό θα επιχειρηθεί στο Συνέδριο, ξέρουν ότι εμείς δεν τα κρατάμε στους τέσσερις τοίχους. Επειδή ξέρουν ότι δεν το λέμε μόνο, αλλά και θα το κάνουμε, ο πρώτος μας στόχος είναι να το εμποδίσουμε, συσπειρώνοντας, ενημερώνοντας, ενεργοποιώντας τον κόσμο, διαμορφώνοντας, δηλαδή, αυτόν τον κλοιό που δε θα τους το επιτρέψει. Επίσης, στόχος μας θα είναι, μετά από πολλά χρόνια, να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στο ΔΣ, το οποίο θα δώσει στον κλάδο άλλον αέρα. Εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική και την εκδηλώνουμε, την εκφράζουμε.

- Μιλήσατε για "οτιδήποτε αντιδραστικό" πάνε να περάσουν στο συνέδριο. Τι ακριβώς εννοείτε;

- Εκτός από αντιλήψεις, που ενδεχόμενα θα εκδηλωθούν και θα έχουν σαν στόχο να υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, αναφέρομαι και στο ότι μέσα στην ΟΛΜΕ, υπάρχουν συνδικαλιστικοί σχηματισμοί που προωθούν αντιλήψεις, άλλοτε φανερά και απροκάλυπτα και άλλοτε αποκρύπτοντας το πρόσωπό τους. Η ΔΑΚΕ, σε φυλλάδιό της, προτείνει ανοιχτά να σταματήσει να υπάρχει η Ολομέλεια των προέδρων και να υπάρξει ένα Γενικό Συμβούλιο, όπως είναι στην ΑΔΕΔΥ, όπου θα συμμετέχουν και θα αποφασίζουν κατά αναλογία οι παρατάξεις. Είναι φανερό ότι αφαιρείται έτσι η ζωντανή παρουσία της βάσης, που η Συνέλευση των Προέδρων προϋποθέτει.

Στο κείμενο του Συμβουλίου έχει διατυπωθεί ότι θα πάμε σε Οργανωτικό Συνέδριο το Νοέμβρη, στο οποίο θα δούμε το νέο τρόπο οργάνωσης των διαδικασιών και όπου ο σύλλογος των καθηγητών θα πρέπει να πάρει μεγαλύτερη αρμοδιότητα. Με τον τρόπο αυτό, υποβαθμίζουν το ρόλο της ΓΣ, κάνοντάς την απομακρυσμένη από τη βάση, μεταφέροντας τη διαδικασία των αποφάσεων προς το σύλλογο των καθηγητών. Υποβαθμίζουν την αμεσότητα που έχει η σύγκληση του συνόλου των μελών του σωματείου, επιχειρώντας να μεταφερθεί στην κλειστή κοινωνία των 15 - 20 καθηγητών, που είναι έτσι πιο εύκολο να χειραγωγείται. Μάλιστα, προτείνουν και κάλπες για να βγαίνουν οι αποφάσεις. Είμαστε αντίθετοι με αυτό το πράγμα, κρύβει προφανώς μια από το παράθυρο υποδοχή της επιδίωξης που υπήρχε για διετή ειρήνη και σιωπή.

- Ποιες οι θέσεις και η στάση των άλλων παρατάξεων, όπως προέκυψε από τις ΓΣ, για τα νέα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία και τι κάνει η ΔΕΕ;

- Στα μέτρα που προωθούνται, οι παρατάξεις που βρίσκονται στο ΔΣ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία") δεν έχουν τοποθετηθεί καθόλου και κατ' επέκταση δεν ενημερώνουν τον κόσμο. Προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια. Για το Εθνικό Απολυτήριο, τα σχολεία δεύτερης κατηγορίας, την "ελεύθερη πρόσβαση", που καθόλου ελεύθερη δεν είναι, δε λένε τίποτα. Αυτό που κάνουν είναι να περιγράφουν τις συνέπειες. Εκείνο που δε λένε είναι για ποιο λόγο προωθούνται αυτά τα μέτρα, δεν παρουσιάζουν δηλαδή τη βαθύτερη ουσία.

Εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον συνάδελφο να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά και σε αντίθεση με την άλλη αντίληψη που επιδιώκει τον καθησυχασμό και την ηττοπάθεια στον κλάδο. Επίσης πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί και η ηγεσία. Φάνηκε αυτό και σε όλη τη διάρκεια της διετίας αλλά και της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησής μας, όπου η ηγεσία στάθηκε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των συνθηκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ