Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ"
Στενεύει ο "κλοιός" των ερευνών

Εκθεση καταπέλτης από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΠΕΜΕΝ. Αμφισβητείται η νομιμότητά του και από τις δικαστικές αρχές. Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του οικονομικού ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών

Εγγραφο καταπέλτη για τον "Ελληνικό Νηογνώμονα" έστειλαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη,οι τέσσερις επιθεωρητές που είχαν έρθει τον περασμένο Μάρτη ως απεσταλμένοι του Επιτρόπου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Κίνοκ, για να ελέγξουν αν ο Οργανισμός πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αναγνωριστεί ένας τέτοιος Οργανισμός από τα κράτη - μέλη της!

Οι τέσσερις επιθεωρητές, Γκόρντον Τόμσον από την Αγγλία, Αλεσάνδρα Ζαπιέρη από την Ιταλία, Εδουάρδος Κρουζ Ιτουρλεάτα από την Ισπανία και Λ. Βαν Ντε Βελ από το Βέλγιο, έστειλαν στις αρχές του περασμένου Μάη προς τον υπουργό "επιστολή τυπικής ειδοποίησης" όπως ονομάζεται το σχετικό έγγραφο, στο οποίο εκθέτουν με τέσσερα σημεία τα όσα διαπίστωσαν σε βάρος του "Ελληνικού Νηογνώμονα". Ο υπουργός, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αποστείλει μέσα σε 30 μέρες από την ημέρα που έλαβε το έγγραφο τις σχετικές δικαιολογίες για την ανοχή του σε αυτές τις παραβάσεις!

Οι τέσσερις επιθεωρητές έφτασαν στην Ελλάδα μετά από καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Συνέλεξαν πληροφορίες και για τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Οργανισμού από συγγενείς των πνιγμένων του σαπιοκάραβου πλοίου ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ,το οποίο, ενώ διέθετε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας από τον "Ελληνικό Νηογνώμονα", βούλιαξε το 1994 καταμεσής του Ατλαντικού, παρασύροντας μαζί του και 27 ναυτικούς! Ο επιθεωρητές είχαν διαπιστώσει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας "μαϊμού" και σοβαρές παραλείψεις και παραβάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού. Εκτίμηση τότε των επιθεωρητών ήταν ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εκδίδει ο Οργανισμός έχουν σκοπό το κέρδος και όχι την προστασία της ζωής των ναυτικών!

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η νομιμότητα του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και από τις ελληνικές αρχές. Μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά,στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ και οι καταγγελίες του πρώην πλοιάρχου του τσιμεντοφόρου ΔΥΣΤΟΣ,ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Σ. Παπαδάκης διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τη νομιμότητα του Οργανισμού! Σύμφωνα με την εντολή του εισαγγελέα, από τη δικαστική έρευνα θα ερευνηθούν τα 17 ναυτικά ατυχήματα από το 1992 μέχρι και το 1996 και η σχέση που είχαν με τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που τους είχε εκδώσει ο Οργανισμός.Θα ερευνηθούν, επίσης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν. Ακόμα θα ελεγχθεί αν συμβαδίζει με το νόμο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών του "Ελληνικού Νηογνώμονα" ανήκει σε εφοπλιστές, συμφέροντα δηλαδή που αποτελούν και το αντικείμενο ελέγχου του "Ελληνικού Νηογνώμονα".Αντικείμενο της έρευνας είναι επίσης και η νομιμότητα των αναθέσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας των ελέγχων των πλοίων, όταν ο ελεγχόμενος ελέγχεται από τον εαυτό του.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει δηλώσει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα στους ελέγχους των πλοίων από τις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και σκεφτόταν ως μέτρο τη δημιουργία μίας ακόμα... υπηρεσίας, η οποία θα έλεγχε την υπηρεσία που... ελέγχει!

Ο εισαγγελέας Πειραιά ζήτησε στη δικογραφία να συμπεριληφθούν και τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργούν το υπουργείο Οικονομικών, για τα οικονομικά στοιχεία του "Νηογνώμονα" και του ελέγχου που διενέργησαν οι 4 επιθεωρητές. Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η ΥΠΕΔΑ ξεκίνησε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του "Νηογνώμονα" από τις 28 Μάρτη 1995 και ακόμα δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα.

Δεκαοχτώ άτομα όπως ειπώθηκε τότε, επισκέφτηκαν τις υπηρεσίες του "Νηογνώμονα" και έφυγαν με 4 τεράστιες σακούλες στις οποίες περιέχονταν στοιχεία - φωτιά για τα οικονομικά του οργανισμού και ακόμα δεν έχει εκδοθεί κανένα αποτέλεσμα, όταν μάλιστα φεύγει συνάλλαγμα χιλιάδων δολαρίων προς τη... θυγατρική εταιρία φάντασμα που διατηρεί ο "Νηογνώμονας" στην Κύπρο! Πρόκειται για την "Hellenic Register of shipping (international)" η οποία δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένη ούτε αναγνωρισμένη από το κράτος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ