Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Νέο κύμα πολιτικών διώξεων

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του Καζαχστάν και του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ιδιαίτερα οι αποφάσεις για την αύξηση κατά 2 φορές των ενοικίων και των τιμών των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι, προκάλεσαν τη μαζική αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζομένων της χώρας. Ετσι, στις 30 Μάη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην Αλμα Ατα, μια από τις πιο πολυάριθμες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τα οικονομικά αιτήματα οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την αλλαγή της σημερινής πολιτικής, καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου.

Οι αρχές εξαπέλυσαν αμέσως έναν άγριο διωγμό κατά των ηγετών του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν (ΕΚΚ). Την επόμενη κιόλας μέρα απολύθηκε από τη δουλιά ένας από ηγέτες του ΕΚΚ, ο κομμουνιστής Γιούρι Βινκόφ. Παραπέμφθηκε σε δίκη, στην οποία καταδικάστηκε σε 15 μέρες φυλακή με την κατηγορία της οργάνωσης και της συμμετοχής σε μη εγκριμένη συγκέντρωση και πορεία. Οπως δήλωσαν μέλη του ΕΚΚ, που παρακολούθησαν τη δίκη, δεν αποδείχτηκε η ενοχή του Βινκόφ. Εξετάστηκε μόνο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ η βιντεοκασέτα επιβεβαίωσε την αθωότητά του. Και όμως, ο Βινκόφ τέθηκε υπό κράτηση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μαζί μ' αυτόν καταδικάστηκε σε 7 μέρες φυλακή η επικεφαλής του κινήματος των συνταξιούχων της πόλης, Ιρίνα Σαβόστινα, γνωστή σε όλες τις γωνιές του Καζαχστάν σαν αγωνίστρια για τα δικαιώματα των συνταξιούχων. Η Σαβόστινα είναι βουλευτής του Μασλισχάτ (Δήμου) της Αλμα Ατα και χαίρει βουλευτικής ασυλίας. Οι αρχές, όμως, παραβιάζοντας κατάφωρα το νόμο, συνέλαβαν και φυλάκισαν την ηλικιωμένη γυναίκα. Επίσης, για την οργάνωση και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 30 Μάη συνελήφθη και καταδικάστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Μαντέλ Ισμαϊλοφ. Είχε καταδικαστεί και πέρσι ως οργανωτής της πορείας και της συγκέντρωσης στις 17 Μάρτη 1996, με την ευκαιρία της 5ης επετείου του πανενωσιακού δημοψηφίσματος για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ, καθώς είχε συλληφθεί και για τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Τώρα κατασκευάζεται μια νέα υπόθεση σε βάρος του, με βάση την οποία απειλείται μ' ένα χρόνο φυλακή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Ισμαϊλοφ είχε κηρύξει απεργία πείνας.

Οι διώξεις και το κυνηγητό κατά των στελεχών του ΕΚΚ δείχνουν ότι στη χώρα αυτή δεν υπάρχει ούτε ίχνος δημοκρατίας. Είχαμε γράψει από πέρσι ακόμα για τη διάλυση στην Καραγκάντα του Συνεδρίου του ΕΚΚ. Απολύθηκαν στη συνέχεια από τη δουλιά ή διώχτηκαν τα καθοδηγητικά στελέχη Ντ. Ντανιλέφσκι, Α. Μεντβέντιεφ και Β. Ζελίμπα. Στις 26 Μάη στην πόλη Ουράλσκ του Δυτικού Καζαχστάν οι συνεργάτες της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και των οργάνων του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν δυο Κομσομόλους - τον 18χρονο εργάτη του εργοστασίου "Μεταλίστ", γραμματέα της ΚΕ της Κομσομόλ του Καζαχστάν, Αϊνούρ Κουρμάνοφ, και το μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομσομόλ, Σεργκέι Κολοκολόφ, με την κατηγορία του χουλιγκανισμού. Τι συνέβη; Τη νύχτα, στους τοίχους των σπιτιών της πόλης είχαν γραφεί αντικυβερνητικά συνθήματα. Χωρίς την άδεια του εισαγγελέα έγινε έρευνα στα σπίτια τους. Οι νεαροί απειλούνται τώρα με μεγάλα πρόστιμα ή, πιθανόν, και με φυλάκιση.

Σε σχέση με τα γεγονότα της κατάφωρης παραβίασης του νόμου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ και πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, με την οποία απαιτεί να απελευθερωθούν αμέσως οι πολιτικοί κρατούμενοι, να σταματήσουν οι διώξεις κατά των πολιτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να λάβει μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους."Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά δεν είναι μεμονωμένα και οι διώξεις για πολιτικούς λόγους, ανάρμοστες για ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, έγιναν στη χώρα σας κανόνας. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο σεβασμός των κοινώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου δεν είναι εσωτερική υπόθεση κάποιου κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του Καζαχστάν. Σχετικά μ' αυτό καλούμε εσάς και στο πρόσωπό σας όλα τα υπόλοιπα όργανα της κρατικής εξουσίας και διοίκησης της Δημοκρατίας του Καζαχστάν, να θέσετε τέρμα στις πολιτικές διώξεις στη χώρας σας, να απελευθερώσετε και να σταματήσετε αμέσως τη δικαστική δίωξη των στελεχών του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος", αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ναζαρμπάγεφ των βουλευτών της Κρατικής Δούμας Τεϊμουράζ Αβαλιάνι, από τη βουλευτική ομάδα "Ναροντοβλάστιε", Νασίμα Στολιάροβα και Ιγκόρ Μπρατίστσεφ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ.

Την έντονη διαμαρτυρία προς τις αρχές του Καζαχστάν εξέφρασε και η Γραμματεία της ΚΕ της Κομσομόλ, μ' επικεφαλής τον Αντρέι Εζέρσκι. Απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου, την εξασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, των συγκεντρώσεων και το σταμάτημα των πολιτικών διώξεων. "Διατηρούμε το δικαίωμα να απευθυνθούμε στους έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και στον ΟΗΕ, και κηρύσσουμε την έναρξη διεθνούς εκστρατείας συμπαράστασης προς τους συντρόφους μας", σημειώνεται στη δήλωση της Γραμματείας. Πολύ σημαντική θα είναι και η συμπαράσταση των εργατών και των κομμουνιστών της Ελλάδας.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ