Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ
Στο "ρυθμό" των ΗΠΑ

ΝΤΕΝΒΕΡ.-

Ξεκίνησαν και επισήμως οι τριήμερες εργασίες της ετήσιας Συνόδου των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), με κύριο χαρακτηριστικό τη διάσταση απόψεων και την ένταση μεταξύ των ηγετών των χωρών.

Τελικά, η πρόταση του Κλίντον για πλήρη ενσωμάτωση της Ρωσίας στο γκρουπ των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, παρά τις επισταμένες προσπάθειες στην αντίθετη κατεύθυνση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Χασιμότο, έγινε αποδεκτή. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Σύνοδο, εκτός από τις συνεδριάσεις που αφορούν την οικονομία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη ενσωμάτωση της Ρωσίας στο γκρουπ των πιο πλούσιων κρατών, που θα μετονομαστεί πια σε G8.

Από την πανηγυρική έναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κλίντον έκανε σαφείς τις προθέσεις της αμερικανικής πολιτικής και την αλαζονεία που τη διακρίνει, προτείνοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το "αμερικάνικο μοντέλο, που καταστούν τις ΗΠΑ την κυρίαρχη και πιο ισχυρή οικονομία του πλανήτη", για να μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ούτως ειπείν, κατάργηση όλων των κοινωνικών παροχών και προγραμμάτων και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς για τις εταιρίες.

Η δυσαρέσκεια που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις ήταν έντονη και μια πρώτη απάντηση δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, που βρίσκεται στο Ντένβερ και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: "Το αμερικανικό μοντέλο ίσως να είναι καλό για τους Αμερικανούς, όμως εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίσουμε το δικό μας μοντέλο", προσθέτοντας ότι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης βασίζεται "στην αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την απόρριψη του αποκλεισμού".

Ανάλογες εντάσεις και αντιπαραθέσεις αναμένονται και στα υπόλοιπα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, και έχουν γίνει ήδη αντικείμενο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες των ηγετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ