Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αβέβαιες εξελίξεις

Σε πεδίο μάχης έχει μεταβληθεί τις τελευταίες μέρες η Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Από το περασμένο Σάββατο, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση στη γραμμή που χωρίζει τον εβραϊκό από τον αραβικό τομέα της πόλης. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις δε φαίνονται διόλου να βαίνουν προς εκτόνωση, αλλά αντίθετα οξύνονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα μόνο την Παρασκευή, τουλάχιστον, 39 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές να τραυματιστούν από τις λαστιχένιες σφαίρες και τα δακρυγόνα των Ισραηλινών στρατιωτών, που απαντούσαν στη βροχή των μολότοφ και στον πετροπόλεμο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ότι είναι ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων καθώς, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, προσπαθεί μέσα από τη βία να αναγκάσει το Ισραήλ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, απάντησε, για άλλη μια φορά, ότι οι συγκρούσεις στη Χεβρώνα είναι η κορυφή του παγόβουνου της βαθιάς απογοήτευσης του παλαιστινιακού λαού, που βλέπει την "ειρηνευτική διαδικασία" να βαλτώνει. Οσο για τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, Μάρτιν Ιντικ, αποκάλεσε τις δύο ηγεσίες "κακά παιδιά" που αποφεύγουν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα και έχουν ανάγκη την αμερικανική διαμεσολάβηση. Στην υπόθεση σπεύδει να αναμειχθεί, προωθώντας την ευρωπαϊκή ανάμειξη και ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, Μιγκέλ Μορατίνος, που δηλώνει ότι θα παρουσιάσει, εντός των ημερών, τις προτάσεις του.

Οι διπλωματικοί διαξιφισμοί, όμως, ελάχιστη επίδραση φαίνεται να έχουν στην καθημερινότητα. Με τις "ειρηνευτικές συνομιλίες" διακεκομμένες εδώ και μήνες, με την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να οικοδομήσει εβραϊκό οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ και με την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει ως ισραηλινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μοιάζουν να είναι όσο ποτέ άλλοτε, από τότε που άρχισε η "ειρηνευτική διαδικασία", απομακρυσμένοι.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει ανυποχώρητος στις θέσεις του, έστω και αν έχει προκαλέσει την οργή όλου του αραβικού κόσμου. Αλλωστε, η απολυτότητα αυτή τον χαρακτηρίζει και στην άσκηση της εσωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα η παραμονή του στην πρωθυπουργία να θεωρείται αμφίβολη μετά τη συνεδρίαση, την επόμενη βδομάδα, για την πρόταση μομφής εναντίον του. Ο κυβερνητικός συνασπισμός σείεται συθέμελα καθώς η εύθραυστη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία απειλείται άμεσα μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Ντον Μεριντόν, ισχυρού αντιπάλου του Νετανιάχου και ηγέτη του συγκυβερνώντος, με 4 έδρες, Κόμματος του Τρίτου Δρόμου. Ο Νατάν Σαράνσκι, ηγέτης του συγκυβερνώντος Κόμματος των Μεταναστών, απειλεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη των 7 εδρών του και πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Νετανιάχου "ερασιτεχνική και καταστροφική διακυβέρνηση, είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω υπέρμετρης προσωπικής φιλοδοξίας.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μοιάζει αδύναμος να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων, που βλέπουν ολοένα και περισσότερο την ειρήνευση ως φενάκη καθώς οι υπάρχουσες "ειρηνευτικές συμφωνίες" δε μοιάζουν ικανές και πλήρεις για να καλύψουν τις διαφορές και να γεφυρώσουν το χάσμα. Η γενικότητα και η ελαστικότητα που χαρακτηρίζει τα "ειρηνευτικά" κείμενα αδυνατεί να δώσει λύσεις εφαρμόσιμες και δίκαιες για τους δύο λαούς και αυτό καθίσταται σαφέστερο μέρα με τη μέρα.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ