Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΦΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ 15ΜΕΛΟΥΣ 2ΟΥ ΓΕΛ ΑΡΤΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ"ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ"
"Βουλή" όσων διάλεξε η κυβέρνηση

- Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για τη συγκρότηση της "Βουλής των εφήβων";

- Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το προεδρείο της Βουλής από πέρσι έχει διαμορφώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τη "Βουλή των εφήβων". Σύμφωνα μ' αυτό γράφονται εκθέσεις από μαθητές της Β' λυκείου από όλη την Ελλάδα που "αξιολογούνται" από επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο σε συνεργασία με το προεδρείο της Βουλής. Οι 300 μαθητές από όλη την Ελλάδα που έγραψαν τις "καλύτερες εκθέσεις" σύμφωνα με την επιτροπή,καλούνται να συνεδριάσουν στη "Βουλή των εφήβων".

Ο τρόπος "ανάδειξης" των "βουλευτών" εφήβων είναι διαβλητός, οι διαδικασίες ελεγχόμενες από την κυβέρνηση. Ετσι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει "Βουλή των εφήβων" γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν οι γνώμες όλων των εφήβων. Οι πραγματικές διαθέσεις των μαθητών μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις μαθητικές κοινότητες, τα μαθητικά συμβούλια τις ΓΣ των σχολείων και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

- Ποιες είναι οι επιδιώξεις που υπηρετεί αυτός ο θεσμός;

Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι βέβαια να πάρει στα σοβαρά τη θέληση των μαθητών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η στάση της στα αιτήματα του μαθητικού κινήματος στις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων με αιτήματα το 15% για την παιδεία, την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας κλπ, που έγιναν και στην Αρτα και στα οποία η κυβέρνηση απάντησε με την αδιαλλαξία της.

Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει ένα ακόμα βήμα. Επιβάλλει να γίνονται οι μαθητικές εκλογές σε ξεχωριστή ημερομηνία για κάθε σχολείο στη διάρκεια ενάμισι μήνα έως τέλη του Δεκέμβρη, αφού δηλαδή έχει ψηφίσει και τον κρατικό προϋπολογισμό. Στοχεύει στην πλήρη υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων σαν εκφραστή της συλλογικής δράσης των μαθητών γιατί δε θέλει οι μαθητές να συζητούν συλλογικά για τα προβλήματα τους και κυρίως να αγωνίζονται οργανωμένα.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η χειραγώγηση των μαθητών μέσα από στημένες φιέστες σαν κι αυτή. Ηταν χαρακτηριστική η στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και "προέδρου" της επιτροπής που συμμετείχα. Ενώ πρότεινα πάνω από 15 προτάσεις - ενστάσεις πάνω στα κείμενα που μας μοιράστηκαν, έβαλε αυθαίρετα για συζήτηση μόνο τρεις και με διέκοπτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, προφανώς γιατί δε συμφωνούσε με τη γνώμη μου.

- Ποια πρέπει να είναι η απάντηση των μαθητών;

- Οι μαθητές μέσα από τα μαθητικά συμβούλια μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να ρίξουν στο κενό προσπάθειες σαν αυτή της "Βουλής των εφήβων" και του λεγόμενου "μαθητικού συμποσίου", που στοχεύουν στο καπέλωμα των μαθητών, την υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων και τη δημιουργία αυταπατών. Μέσα από τη συμμετοχή μου, μου εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο η πεποίθηση ότι για τη νεολαία δεν μπορεί να βγει κάτι καλό από στημένες διαδικασίες σαν αυτή. Οι ανησυχίες των μαθητών δε "χωρούν" στα στενά πλαίσια τέτοιων διαδικασιών.

Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι παίρνει μια σειρά μέτρα ενάντια στο δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και τη ζωή. Μαζί με όλο το λαό, από την αρχή της χρονιάς, πρέπει να αντιτάξουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό μπλοκ. Είναι αισιόδοξο ότι ακόμα και μέσα από τη "Βουλή των εφήβων" εκφράστηκαν από αρκετές ομιλίες η θέληση για αντίσταση σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Είναι αισιόδοξο ότι ψηφίστηκε πρόταση να μην ιδιωτικοποιηθούν τα ΑΕΙ, να μην νομιμοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών, να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ. Η συνέχεια θα δοθεί στους αγώνες που ωριμάζουν.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ