Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο μισό οι συντάξεις των ηλεκτρολόγων!

Χιλιάδες ηλεκτρολόγοι πλήττονται από την αλλαγή υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, η οποία μειώνεται μέχρι και 50% και ζητούν "πάγωμα" της σχετικής απόφασης

Την άμεση αναστολή της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 318/96,σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των συντάξεων του Επικουρικού Ταμείου Ηλεκτρολόγων (ΤΕΑΗΕ), με αποτέλεσμα να τις μειώνει μέχρι και 50% (!) ζητούν 14 σωματεία εργαζομένων του κλάδου.

Σύμφωνα με το ΠΔ, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τα δέκα μεροκάματα ειδικευμένου ηλεκτρολόγου βιομηχανίας,ενώ μέχρι τώρα γινόταν με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα.Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα σωματεία, ο πρόεδρος της ΕΤΕ - ΔΕΗ Γ. Τσιβγούλης,τόνισε ότι σε μερικές περιπτώσεις η μείωση της σύνταξης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο ν.2084/92 για τα επικουρικά Ταμεία, ενώ 2.000 περίπου τεχνικοί της ΔΕΗ πλήττονται από την αλλαγή.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Ν. Εξαρχο και από άλλους εκπροσώπους των 14 σωματείων. Ο Τ. Στασινόπουλος,αν. αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, σημείωσε ότι ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης,σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, εξέφρασε την αδιαφορία του για το αν θα επιβιώσει το Ταμείο και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα!

Τα σωματεία που εκπροσωπούν περίπου 4.000 ασφαλισμένους, εργαζόμενους από την "Ολυμπιακή Αεροπορία" και "Αεροπλοϊα",τη ΔΕΗ,τις βιομηχανίες ζάχαρης σε Αν. Μακεδονία και Θράκη, την ΕΑΒ,την ΙΝΤΡΑΚΟΜ,τον ΟΑΣΑ,το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ,ζητούν: Την αναστολή εφαρμογής του ΠΔ, να γίνει οικονομικός έλεγχος στο Ταμείο από ορκωτούς λογιστές, να υπάρξει αναλογική εκπροσώπησή τους στο ΔΣ του ΤΕΗΑΕ, να εκπονηθεί μελέτη εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου, να μηχανογραφηθεί το Ταμείο και να εισπραχθούν άμεσα οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε αυτό.

Το ΤΕΗΑΕ εμφανίζεται ότι έχει περίπου 20.000 ασφαλισμένους και περίπου 8.000 συνταξιούχους. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν είναι ακριβή. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ασφαλισμένοι είναι 21.400.Το Ταμείο υποστηρίζει ότι είναι... 18.000,ενώ αναλογιστική μελέτη που έγινε το 1995 τους υπολόγιζε... 12.319.Η ανακρίβεια των στοιχείων, σε συνδυασμό με την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ταμείο και τη βεβαιωμένη οφειλή εισφορών 500 εκατ. δραχμών, οδήγησαν τους εργαζόμενους να ζητούν να γίνουν οι σχετικές μελέτες, το αποτέλεσμα των οποίων δηλώνουν ότι θα αποδεχτούν,ακόμα και αν χρειαστεί να μειωθεί η σύνταξη, ώστε να επιβιώσει το Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ