Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λεηλατούνται τα εργατικά δικαιώματα

Οι επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων και οι συνέπειες στο Εργατικό Δίκαιο, συζητήθηκαν σε ημερίδα της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών

"Το δικαίωμα της απεργίας όχι μόνο αδικήθηκε, αλλά σμικρύνθηκε και λεηλατήθηκε στην αντιμετώπισή του από τα ελληνικά δικαστήρια",τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Α. Ρουπακιώτης,μιλώντας προχτές στην ημερίδα της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών με θέμα: "Το σύστημα των εργασιακών σχέσεων σε κρίση. Τάσεις και πολιτικές επιδιώξεις".

Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι μεταβολές που επιχειρούνται στο Εργατικό Δίκαιο με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου",καθώς και η πραγματικότητα της μη εφαρμογής του σε πολλές περιπτώσεις. Καθηγητές, νομικοί, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, συμμετείχαν στην ημερίδα και στη συζήτηση που ακολούθησε.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ε. Ζαφειρίου,τόνισε ότι "κεντρικός προσανατολισμός του Εργατικού Δικαίου είναι η αρχή της προστασίας, η οποία πραγματοποιείται με τη θέσπιση ευνοϊκότερων όρων εργασίας σε όλα τα επίπεδα" και πρόσθεσε ότι "με το κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" τίθενται υπό κρίση οι παραπάνω εργασιακές κατακτήσεις, με καινούριες ρυθμίσεις, πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας, μερική απασχόληση, επέκταση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, που πλαγιοκοπούν και ανατρέπουν τα εργασιακά δικαιώματα ".

Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Ντούσκος,μίλησε για τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι η έννοια της "παγκοσμιοποίησης" δεν είναι καινούρια, "όμως συνδέθηκε με την παραγωγή στον καπιταλισμό". Περιγράφοντας την ανάπτυξη της επίθεσης του καπιταλισμού στην εργατική τάξη, τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης των κατακτήσεών της άρχισε το 1979. Σημείωσε ακόμα ότι πολλές από τις δήθεν σύγχρονες έννοιες για την ανάπτυξη και την οικονομία είναι αρκετά παλιές.

Για την αύξηση της ανεργίας "πρώτα κατηγορήθηκε το Εργατικό Δίκαιο ότι δημιούργησε "διεστραμμένα" αποτελέσματα", τόνισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου των Πανεπιστημίων Θράκης και Ρόμπερτ Σούμαν, Νικήτας Αλιπραντής.Μιλώντας για την "εν εξελίξει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων", είπε ότι η μερική απασχόληση δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα σε χώρες της Ευρώπης. Τόνισε επίσης, ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκός συντονισμός του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ο Ν. Καλούτσης,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ,περιέγραψαν την πραγματικότητα της κατάφωρης παραβίασης των εργασιακών σχέσεων για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και τις προσπάθειες άλωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ