Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΡΤ
Νέος φόρος "εκσυγχρονιστικός"

Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας (ΕΕΗΜΕ), η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ είναι πλέον πραγματικότητα. Στο άμεσο διάστημα, οι Ελληνες πολίτες θα σηκώσουν στους ώμους τους ένα ακόμη βάρος, τη στιγμή μάλιστα που τίποτε δεν προμηνύει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ. Με τη νέα αύξηση, οι καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ θα πληρώνουν 500 δρχ. επιπλέον το δίμηνο, αφού από 1.500 δρχ. η "τιμή" της ΕΡΤ ανεβαίνει στις 2.000 δρχ. Η κυβέρνηση θυμάται να καλέσει την Εθνική Επιτροπή μόνο όταν είναι να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος. Από την ίδρυσή της η Εθνική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ και εκπρόσωποι έντεκα φορέων, συνεδρίασε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1993, για να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος από 500 δρχ. το μήνα σε 750 και μόλις χτες, για να "εγκρίνει" κατά πλειοψηφία και τη νέα αύξηση.

Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, "στηρίζει" την πολυσυζητημένη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ, στο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα, όμως, μένοντας πιστή στην οικονομική της πολιτική, αναζητά και άλλες διόδους "εξόδου" της ΕΡΤ από την οικονομική της κρίση, με το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων και με την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης. Τα"μέτρα" της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΕΡΤ, είχαν γίνει ήδη ορατά και καθαρά και από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη.

Αντίθετο το ΚΚΕ

Την αντίθεσή του στη νέα αύξηση εξέφρασε και χτες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ και στην ΕΕΗΜΕ, Μάκης Κοψίδης.Ο Μάκης Κοψίδης επισήμανε ότι η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους είναι ένας ακόμη έμμεσος φόρος, που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ενας έμμεσος φόρος, ο οποίος θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο, κυρίως, τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ΕΡΤ χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση και επιχορήγηση, η οποία, όμως, θα δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και, μάλιστα, το ποσοστό θα πρέπει να είναι σταθερό, από τη στιγμή που η πληροφόρηση είναι δημόσιο αγαθό. Η ΕΡΤ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, οφείλει να είναι "μοχλός" μιας πληροφόρησης προς όφελος του λαού. Ο Μάκης Κοψίδης τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης της ΕΡΤ, η οποία, όμως, δεν μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα κατά του εισοδήματος των λαϊκών τάξεων και από μέτρα που θα πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕΗΜΕ ότι θα πρέπει να "παγώσει" η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους.

Εντύπωση προκαλεί η θέση της ΑΔΕΔΥ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη χτεσινή συνεδρίαση, συμφώνησε για την αύξηση της εισφοράς, συμπλέοντας με τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ. Υπέρ της αύξησης του τέλους ήταν και η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία από καιρό είχε εκφράσει την άποψη ότι ένα από τα "μέτρα" για την εξυγίανση της ΕΡΤ, θα πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή του τέλους. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ την αντίθεσή του για την αύξηση εξέφρασε από μέρους της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρός της Δημήτρης Γκλαβάς, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στην ΕΡΤ (2007-07-05 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ (2003-06-26 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις για τη συνταξιοδότηση (1997-08-01 00:00:00.0)
Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με συμβολική στάση (1996-12-17 00:00:00.0)
13ο Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ (1996-11-23 00:00:00.0)
"Σχέδιο" για αύξηση του τέλους (1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ