Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαριές ευθύνες

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα: Ολα αυτά που γίνονται στη Θράκη, η δραματική πολλές φορές κατάσταση, στην οποία έχουν καταδικάσει οι ιθύνοντες τους χριστιανούς και μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, που οφείλονται τελικά; Είναι, πράγματι, το αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών και ανεπαρκών χειρισμών ή μήπως έχουμε μια συνειδητή επιχείρηση των κρατούντων να συντηρούν, δημιουργούν και αναπαράγουν προβλήματα στον εν λόγω ευαίσθητο χώρο; Προβλήματα σε όλους τους τομείς, από την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, την ανεργία και την εγκατάλειψη, μέχρι την καλλιέργεια αντιπαράθεσης και έχθρας μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, που αντικειμενικά μετατρέπεται και σε έδαφος για έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία γεγονότα, με αφορμή το... ύψος ενός μιναρέ, απαντούν - δυστυχώς - στο ερώτημα. Η τακτική της κυβέρνησης, που αποφάσισε να στείλει τα ΜΑΤ (!) ενάντια στην επέκταση του τζαμιού, επειδή δεν πληρούσε τις... πολεοδομικές προδιαγραφές, σε συνδυασμό με την υπόθαλψη του μεσαιωνισμού ορισμένων εκκλησιαστικών παραγόντων, καθιστούν υπόλογους τους κατέχοντες την εξουσία. Οι κυβερνώντες, για μια ακόμα φορά λειτουργούν ως όργανα τροφοδότησης ενός αναίτιου φανατισμού, ο οποίος αποτελεί το "λίπασμα", με το οποίο καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, όσοι κερδίζουν από την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων. Και αυτοί, που κερδίζουν από τη μετατροπή της μουσουλμανικής μειονότητας σε όμηρο και "δίαυλο" των επεμβάσεών τους στα εσωτερικά της Ελλάδας και για την επικυριαρχική επέμβασή τους στην περιοχή, αυτοί, που αξιοποιούν υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα στη Θράκη, είναι γνωστοί.

Τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση. Και δεν πείθει κανέναν, αν ισχυριστεί ότι... δεν έχει επίγνωση των πράξεών της. Η ενοχή της δε βρίσκεται, λοιπόν, στο ότι απλώς προάγει το θρησκευτικό φανατισμό, προφασιζόμενη πολεοδομικές παραβάσεις... Η ενοχή της κυβέρνησης βρίσκεται στο γεγονός, πως, αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, αντί να δώσει λύσεις στα θέματα που βασανίζουν και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, ενεργεί ουσιαστικά ως κοινός εμπρηστής. Δραστηριοποιούμενη με αυταρχικό τρόπο, προσβάλλοντας το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων (την ώρα που παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η μειονοτική εκπαίδευση, η ιθαγένεια, η εκλογή μουφτή, τα βακούφια κλπ.) και παρέχοντας πιστοποιητικά "θρησκευτικής ανωτερότητας", με απόδειξη... το ύψος των λατρευτικών χώρων, προσφέρει ανοιχτή πρόσκληση επέμβασης στους ιμπεριαλιστές, που θέλουν και ξέρουν να αξιοποιούν τις εστίες τριβών (που όταν δεν τους προσφέρονται απλόχερα τις δημιουργούν μόνοι τους) στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά μέσω της πρόκλησης τεχνητών κρίσεων στις σχέσεις των κατοίκων της Θράκης, τους οποίους παραδίδει αμαχητί στους μηχανισμούς διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της συνείδησής τους. Ανάγει τη μεταφυσική (!), σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής, όταν κλείνει τα μάτια σε θέματα που η αντιμετώπισή τους δε σχετίζεται ούτε με μιναρέδες ούτε με εκκλησίες. Θέματα, όπως οι βιβλικές καταστροφές που έπληξαν τους κατοίκους, η αποσάθρωση της βιομηχανικής βάσης της Θράκης, το ξεκλήρισμα των αγροτών, η εκτίναξη της ανεργίας. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την τακτική της. Και πρέπει να αλλάξει ρότα αμέσως. Πρέπει να αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους να χτίσουν το ναό τους. Να πάρει μέτρα για την ολόπλευρη στήριξή τους, που θα αναχαιτίζουν κάθε επιχείρημα περί διακρίσεων σε βάρος τους. Να πάρει μέτρα, που τελικά θα προάγουν τη μουσουλμανική μειονότητα σε "όπλο" φιλίας των λαών της περιοχής και αποτρεπτικό παράγοντα έναντι όσων επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ