Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις προς ΗΠΑ
  • Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση εξοπλισμού της Κύπρου και ταυτόχρονα προσδοκά στην περιβόητη πρωτοβουλία τους
  • Διαβεβαιώνει ότι δεν αλλάζει η γραμμή της υποτέλειας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις Κάβανο
  • Συνιστά ψυχραιμία και καλεί τον Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα

Μόνο να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής, δεν κατάφερε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μοναδικό μέλημα και στόχος των πρωθυπουργικών δηλώσεων ήταν να καθησυχάσει τις ΗΠΑ και τους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους ότι οι τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα η υπόθεση του εξοπλισμού της Κύπρου, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο τις "γνωστές θέσεις" της κυβέρνησης και την υποτελή της στάση. Στο πλαίσιο αυτό αφ' ενός απέφυγε να καταδικάσει την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ - Γερμανίας - Βρετανίας στην υπόθεση εξοπλισμού της Κύπρου, ενώ από την άλλη άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι αμερικανικές "ιδέες", που μεταφέρει ο Κ. Κάβανο, λέγοντας "δε βλέπει προς το παρόν" κάτι καινούριο στις αμερικανικές θέσεις για να "δούμε αν πρέπει να αλλάξουμε τις θέσεις μας" (!).

Παράλληλα, κινούμενος σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, επιχείρησε να υποβαθμίσει την τουρκική επιθετικότητα, ζητώντας ταυτόχρονα να μη μεγιστοποιούνται οι ενέργειες της Αγκυρας και να μην "παρασυρόμαστε σε μια ατμόσφαιρα κρίσης". Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης, ο Κ. Σημίτης είπε ότι αυτή αφορούσε την εξέταση του συνόλου των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, εξέταση η οποία είναι - όπως είπε - αναγκαία "ενόψει της παρατηρούμενης κινητικότητας και των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν τους επόμενους μήνες από διεθνείς παράγοντες" (!). Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει και να "συμβάλει με θέσεις και απόψεις" σε αυτές τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επιθετικότητα της Τουρκίας, για να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο και να συστήσει ψυχραιμία. "Η δύναμή μας είναι η ψυχραιμία μας", αποφάνθηκε και συμπλήρωσε ότι μονάχα με "σύνεση και ψυχραιμία θα κυριαρχήσουμε στις εξελίξεις" (!). Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της γραμμής, την οποία "έχουμε αποφασίσει εδώ και καιρό", καθιστώντας έτσι σαφές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί στη γραμμή της ανάθεσης επίλυσης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στους "ισχυρούς συμμάχους".

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις συστάσεις του πρωθυπουργού για ψυχραιμία, απάντησε ότι "η συνειδητοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας όχι μόνο δε δημιουργεί κρίση και ανησυχία, αλλά απεναντίας επιβεβαιώνει τη σιγουριά".

"Ευήκοον ους" στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης,στα μέσα του Γενάρη, "για να έχουμε μια κοινή εξέταση των θέσεών μας". Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κ. Κάβανο, στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Αθήνα, είπε ότι "εμείς θα ακούσουμε τις προτάσεις του" και "αν υπάρχει κάτι καινούριο, να δούμε αν θα πρέπει να αλλάξουμε τις θέσεις μας". Προς το παρόν, συμπλήρωσε, δεν το βλέπω.

Ερωτηθείς για την αγορά των ρωσικών πυραύλων και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την απαράδεκτη παρέμβαση των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι η αγορά των πυραύλων θα συμβάλει ώστε η Λευκωσία να έχει "και μια ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις" (!). Είπε συγκεκριμένα: "Η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Η Κύπρος έχει το δικαίωμα και έχει την υποχρέωση να παίρνει όλα τα μέτρα εκείνα τα οποία θεωρεί αναγκαία για την άμυνά της. Εάν πάρει αυτά τα μέτρα, εάν πάρει τις πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, θα έχει και μια ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις".

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ζήτησε τη σύγκληση πανεθνικής συνδιάσκεψης πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε με δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος αφού επισημαίνει "έλλειψη συντονισμού και αδυναμία του πρωθυπουργού να διατυπώσει και να επιβάλει μια ενιαία γραμμή" στην κυβέρνηση, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση "ενιαίου εθνικού μετώπου", υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται το απόλυτο δικαίωμα της άμυνας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους όπως η Κύπρος, "εν ονόματι της χρονικής στιγμής που επελέγη για την αγορά των πυραύλων αυτών". Κατηγορεί μάλιστα τους συμμάχους για απαράδεκτη υποκρισία, όταν εμφανίζονται να ενοχλούνται επειδή η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει στοιχειωδώς την άμυνά της.

  • "Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού αποτελεί επιβεβλημένο βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης των συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (!) και συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης για το Κυπριακό", ισχυρίζονται 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφουν σχετική διακήρυξη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ