Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροποποιήθηκε προς το χειρότερο

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για ρύθμιση θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Με τροποποιήσεις προς το χειρότερο ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει κάποια ζητήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση τροποποίησε επί το συμβιβαστικότερον - σε σχέση με τις αντιθέσεις που είχαν εκδηλωθεί - τη διάταξη του νομοσχεδίου για τον διορισμό εκπαιδευτικών πληροφορικής. Ακόμη τροποποίησε προς το χειρότερο τη διάταξη για την καταβολή του επιδόματος των 18 χιλιάδων δρχ. και στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και τέλος τροποποίησε ουσιαστικά σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων τη διάταξη για την αυτοδυναμία των ΑΕΙ. Ετσι ενώ με την αρχική διάταξη απαιτούνταν η λειτουργία τριών τμημάτων, τώρα θα χρειάζεται η λειτουργία τεσσάρων, για την εκλογή πρυτανικών αρχών και συγκρότηση συγκλήτου.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τασούλας και Στρ. Κόρακας ζήτησαν - χωρίς να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση - να αποσύρει ο υπουργός την τροποποίηση και να ψηφιστεί η παλιά διάταξη όπως ήταν. Επεσήμαναν δε ότι με την τροποποίηση της αρχικής διάταξης του νομοσχεδίου οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί χάνουν αρκετά απ' όσα θα έπαιρναν, τα οποία πάνε στις τσέπες των αφεντικών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ ουσιαστικά τάχθηκε εναντίον της χορήγησης του επιδόματος, με το επιχείρημα ότι αφού δεν προβλεπόταν ούτε στο δημόσιο αλλά κατακτήθηκε με τους αγώνες των εκπαιδευτικών, δε θα πρέπει να υποχρεωθούν με νόμο να το πληρώσουν οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη στάση, αυτή, της ΝΔ.

Σχετικά με το διορισμό εκπαιδευτικών πληροφορικής, οι κομμουνιστές βουλευτές τόνισαν ότι η κυβέρνηση με τις τροποποιήσεις που έκανε, επιχείρησε έναν συμβιβασμό, όχι στη βάση του συμφέροντος της εκπαίδευσης αλλά στη βάση των πολιτικών της σκοπιμοτήτων. Τόνισαν δε, ότι οι απόφοιτοι πληροφορικής, πρέπει αυτοί, να διορίζονται κατά προτεραιότητα και να οργανωθούν ειδικά σεμινάρια για να αποκτήσουν την εκπαιδευτική εμπειρία.

Για τις τροποποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της αυτοδυναμίας των ΑΕΙ, οι βουλευτές του Κόμματος εξέφρασαν έντονη αντίθεση και υπογράμμισαν ότι αυτές λειτουργούν σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Ακόμη αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα αυτών των πανεπιστημίων, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσής τους ώστε αυτά να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

  • Ταυτιζόμενος ο Συνασπισμός με τη ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, οι βουλευτές του Π. Κουναλάκης και Ν. Λουλέ συνυπέγραψαν τροπολογία βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία προτείνεται: "Το ΔΙΚΑΤΣΑ δύναται να κρίνει και να αναγνωρίσει, ως ισότιμους και αντίστοιχους προς τους απονεμόμενους υπό των ημεδαπών ΑΕΙ, μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από μη κερδοσκοπικές εταιρίες (Associations) νομοταγών και ήδη αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και της ημεδαπής". Η τροπολογία φυσικά δε συζητήθηκε και ούτε ψηφίστηκε, γιατί η κυβέρνηση δε δέχτηκε καμία από τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ