Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για... αμερικανικά μέτρα αποκλιμάκωσης

Συσκέψεις για τον τρόπο υποδοχής των αμερικανικών πρωτοβουλιών με το ελάχιστο πολιτικό κόστος ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για ταχύτατη προώθηση ρυθμίσεων στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού έγινε κατ' αρχήν δεκτή η εισήγηση των Κρανιδιώτη - Ροζάκη, που προτείνει την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα μεριμνά για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης στην Κύπρο.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι προτάσεις για Μέτρα Αποκλιμάκωσης της Εντασης αποτελούν βασική παράμετρο των αμερικανικών προτάσεων για το Κυπριακό που αναμένεται να επαναλάβει την προσεχή βδομάδα κατά την επίσκεψή του στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας ο επικεφαλής του τμήματος Νότιας Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κάβανο.

Η πολιτική της αποκλιμάκωσης στην Κύπρο, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ουσιαστικά σημαίνει την αποδοχή των αμερικανικών για το μορατόριουμ των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, που τόσες αντιδράσεις, σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται πια πολύ κοντά σε αυτή την απόφαση και απλώς αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για να την υλοποιήσει.

Ομως, ούτε αυτή η κίνηση θεωρείται αρκετή για την προώθηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, καθώς η Ουάσιγκτον αξιοποιώντας το κλίμα έντασης καλλιεργεί το έδαφος για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Κύπρο, οι οποίες, τελικά, θα θέσουν υπό την αιγίδα τους τις εξελίξεις.

Σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η αδυναμία για την προώθηση, ακριβέστερα για τη δικαιολόγηση στην κοινή γνώμη, μιας πολιτικής που θα αναζητά το διάλογο με την Τουρκία, για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτό το θέμα της εδαφικής αμφισβήτησης, όπως αυτή διατυπώθηκε έναν χρόνο πριν στην Ιμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ