Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Φορολογικό και απεργία

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Οπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη μέρα που θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Δε σηκώνει συζήτηση ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από τη βάση του, με κινητήρια δύναμη τα πρωτοβάθμια σωματεία, θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της επιτυχίας της κινητοποίησης. Μιας κινητοποίησης, που δεν αρκεί να έχει μαζικότητα, παλμό και συμμετοχή, αλλά, μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία της, θα πρέπει να καταδειχτεί η ταξικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, ο αντιλαϊκός του χαρακτήρας. Να αποκαλυφθεί ότι, στο όνομα της κατάργησης φορολογικών απαλλαγών, δε θίγει τις φοροαπαλλαγές και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά τους μισθωτούς και τα μεσαία στρώματα. Θα πρέπει, μέσα από την προπαγάνδιση της απεργίας, να ξεσκεπαστεί όλη η υποκρισία της κυβέρνησης και να αποκαλυφτεί η μααστριχτική προέλευση του νομοσχεδίου ως συστατικού στοιχείου για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ενωση), που προπαγανδίζει η κυβέρνηση σαν στρατηγικό της στόχο.

Τα συνδικάτα θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να αναδείξουν στην κοινωνία το πρόβλημα της φορομπηχτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να προβάλουν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα. Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα πρέπει να περιοριστεί στη μονόπλευρη ανάδειξη ενός - δυο αιτημάτων, όσο σωστά και αν είναι αυτά, όπως για παράδειγμα η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα είναι ο ταξικός, ο άδικος και αναποτελεσματικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, που στηρίζεται στην άντληση εσόδων για το κράτος από τους εργαζόμενους και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη και τα κάθε λογής προνόμια της αστικής τάξης. Την ίδια ώρα που ο λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα από τα πενιχρά τους εισοδήματα, για το κόστος της "σύγκλισης" και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, μέσα από τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό προϋπολογισμό του 1997 που ψηφίστηκε πρόσφατα, με επιπλέον φόρους 1 τρισ. δραχμές, η κυβέρνηση - μετά από πολύμηνη προπαγάνδα για φοροαπαλλαγές - φέρνει για συζήτηση το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις". Ενα έκτρωμα, μνημείο υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας.

Γιατί: Φορολογούνται επιδόματα εργαζομένων για επικίνδυνες εργασίες, για ειδικές συνθήκες άσκησης επαγγέλματος, φορολογούνται μια σειρά δραστηριότητες που εκτελούν δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φορολογούνται ακόμη και τα ασθενοφόρα οχήματα!

Ενώ από την άλλη: 1) Διατηρούνται σε πλήρη ισχύ όλες οι διατάξεις για τη νόμιμη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.

2) Εισάγεται ρύθμιση για σκανδαλώδη φορολόγηση των εταιριών αμοιβαίου κεφαλαίου και επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αντί να φορολογούνται τα υπερκέρδη τους με το συντελεστή 15%, καθιερώνεται φορολογία του ενεργητικού με 2 τοις χιλίοις!

3) Καθιερώνονται νέα φορολογικά προνόμια για τα μεγάλα πολυκαταστήματα (ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ και άλλα) για "αξιοποίηση" του λογαριασμού των επισφαλών απαιτήσεων επί των πελατών τους.

4) Διατηρείται το καθεστώς φορολογικών εκπτώσεων για δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά (δαπάνες για "λαδώματα" και άλλα).

5) Προωθούνται νέες χαριστικές ρυθμίσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Και βέβαια μένει ανέπαφο και βασιλεύει το καθεστώς της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως τα κέρδη των βιομηχάνων, τα κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων, από την κατοχή ομολόγων, γραμματίων και γενικά τίτλων του Δημοσίου, των μερισμάτων ανώνυμων μετοχών των Ανώνυμων Εταιριών, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, το καθεστώς φοροαπαλλαγών και προνομίων μέσα από τους γνωστούς "αναπτυξιακούς" νόμους του 1953 και μέχρι σήμερα. Στην κατάργηση αυτού του δικτύου των φοροαπαλλαγών πρέπει να σηκώσει αγωνιστικό μέτωπο η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για να μπουν οι προϋποθέσεις σήμερα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, που αύριο θα αμφισβητηθεί έμπρακτα από ένα πλατύ αντιμονοπωλιακό λαϊκό μέτωπο.

* Ο Θόδωρας Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ