Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Επί ποδός" οι ναυτεργάτες

Αρχίζει τα ξημερώματα της Δευτέρας η νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον αφελληνισμό της ναυτιλίας. "Πυρετός" προετοιμασιών σε όλα τα λιμάνια και ανοιχτή η προοπτική κλιμάκωσης

Στη στεριά βγαίνουν οι ναυτεργάτες από τη Δευτέρα 13 του μήνα, ξεκινώντας ένα νέο απεργιακό αγώνα, ενάντια στην πολιτική που αφελληνίζει τη ναυτιλία. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,έθεσε σε ισχύ την απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής για 48ωρη πανναυτεργατική απεργία, που αρχίζει στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η απεργία ισχύει για όλες τις κατηγορίες πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία όπου απασχολούνται Ελληνες ναυτεργάτες, ενώ η Ομοσπονδία έχει αφήσει ανοιχτή την προοπτική κλιμάκωσης της κινητοποίησης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει με εξώδικό της προς τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση.

Στο λιμάνι του Πειραιά από χτες επικρατεί πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας. Οι συνδικαλιστές, με συγκεντρώσεις και περιοδείες από καράβι σε καράβι, επισημαίνουν στους ναυτεργάτες τη σημασία που έχει η καθολική τους συμμετοχή και στο νέο απεργιακό αγώνα που ξεκινάει. Αύριο, Σάββατο, θα καθοριστούν και θα αναχωρήσουν αντιπροσωπείες συνδικαλιστών για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.

Με την έναρξη της απεργίας, οι ναυτεργάτες και οι συνδικαλιστές του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη,απ' όπουκαι θα αρχίσουν οι περιοδείες σε όλο το λιμάνι για την περιφρούρηση της απεργίας. Την ίδια ώρα, "επί ποδός" θα βρίσκονται οι απεργοί και σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν να παραμείνει ως έχει ο τρόπος φορολόγησης, να προστατευτεί η απασχόληση με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες, να επαναπροσδιοριστούν οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να αναδιοργανωθεί ριζικά το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, να ανακληθούν οι εγκριτικές πράξεις νηολόγησης. Απαιτούν ακόμα να διατηρηθεί το καμποτάζ και να καθοριστούν όλες οι συντάξεις στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών.

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΣάββας Τσιμπόγλου σημείωσε: "Ο αγώνας μας συνεχίζεται για να κάμψουμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Οι ναυτεργάτες, με τον πρόσφατο πενθήμερο μεγαλειώδη αγώνα τους, εξέφρασαν τη θέλησή τους να αντικρούσουν αυτή την πολιτική. Ο κλάδος πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα, πρέπει να αποκρούσει αυτή την πολιτική, που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της ελληνικής ναυτιλίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ