Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Ναι μεν, αλλά από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε, ουσιαστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στο αδίκημα της μη καταβολής αποδοχών στους εργαζόμενους από τους εργοδότες. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία του αυτόφωρου ισχύει μεν, αλλά με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η σχετική διάταξη αποδυναμώνεται πλήρως, αφού εφαρμόζεται μόνο, αν η σχετική μήνυση υποβληθεί τη μέρα που πρέπει να πληρωθεί ο μισθός, ή το αργότερο την επόμενη. Το θέμα συζητήθηκε χτες στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, στην πρωτολογία του, είπε: "Μία καθυστέρηση καταβολής των μισθών ή των ημερομισθίων δε δημιουργεί συνθήκες να πάει μία υπόθεση στο Αυτόφωρο, όταν γίνεται μία μήνυση ύστερα από ένα μήνα". Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε πως "είναι γεγονός ότι δεν μπορεί και ο εργαζόμενος να υποβάλει αμέσως μήνυση, γιατί δε θέλει να αντιδικήσει σκληρά με τον εργοδότη του και παρατηρείται αυτό το φαινόμενο". Αναφερόμενος τελικά στην ουσία της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, σημείωσε ότι παρότρυνε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να βγάλει νεότερη εγκύκλιο, ώστε οι δίκες που αφορούν καθυστέρηση μισθών και ημερομισθίων να γίνονται σε ταχύτατη χρονική διαδικασία και πρόσθεσε: "Αυτή τη λύση μπορούμε να δώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την έννοια του Αυτόφωρου".

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι το Αυτόφωρο καταργείται, επισημαίνοντας ότι το αδίκημα αυτό είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας στην Κατοχή, με το σκεπτικό ότι αφού η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί σε άλλο χρόνο, είναι ένα είδος κλοπής η μη πληρωμή του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

Στη συνέχεια, ο Λ. Αυδής υπογράμμισε: "Πριν ακόμα θεσπιστεί η διάταξη, την οποία ερμηνεύει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είχε γίνει δεκτό ότι επειδή η καθυστέρηση των αποδοχών είναι διαρκές έγκλημα, είναι πάντοτε αυτόφωρο. Και αυτό έχει γίνει δεκτό και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου".

Στη δευτερολογία του, ο Ε. Γιαννόπουλος κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ στο υπουργείο, προκειμένου να κληθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να γίνει μία διάταξη στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Εστω όμως και αν θεωρηθεί ότι ο Ε. Γιαννόπουλος έχει την καλή διάθεση να κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση, είναι αμφίβολο αν σκοπεύει ο ίδιος και η κυβέρνησή του να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ αφορούσε αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες, όχι μόνο απορρίπτονταν εργατικές αγωγές, αλλά καταδικάστηκαν και οι ενάγοντες εργαζόμενοι στην πληρωμή της δικαστικής δαπάνης, η οποία προσδιορίστηκε στο ποσό των 800.000 δρχ. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το γεγονός πρωτοφανές και δήλωσε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση και θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ