Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο αγωνιστής Ορέστης Μακρής

Κηδεύεται σήμερα στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης

Κηδεύεται σήμερα στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 2.30 το μεσημέρι, ο Ορέστης Μακρής, στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της ΕΘνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που πέθανε χτες σε ηλικία 78 χρόνων.

Ο Ορέστης γεννήθηκε το 1919 από εργατική οικογένεια και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα εργαζόταν, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Από τα εφηβικά του χρόνια, το 1935, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ Μαθητών, αναπτύσσοντας παράλληλα δράση από τις γραμμές του κινήματος ειρήνης. Συνελήφθη, μάλιστα, από την τότε μεταξική δικτατορία.

Πολέμησε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, αρχικά στον ΕΛΑΣ Φοιτητών, για να αναλάβει στη συνέχεια καπετάνιος Διμοιρίας του ΕΛΑΣ Ιλισίων. Το 1943 ανέλαβε καπετάνιος του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια, διατέλεσε Β καπετάνιος του 2ου Συντάγματος και Β καπετάνιος του 1ου Συντάγματος. Κατέληξε καπετάνιος του Β Συγκροτήματος της ΑΘήνας. Ο Ορέστης Μακρής πολέμησε μετέπειτα στον Εμφύλιο και διώχτηκε, ενώ φυλακίστηκε για 10 χρόνια. Το 1985, ο Ορέστης Μακρής εξέδωσε ένα βιβλίο - χρονικό των μαχών του ΕΛΑΣ στην Αθήνα με τίτλο "Ο ΕΛΑΣ της ΑΘήνας", με τη σκέψη - όπως ο ίδιος αναφέρει - "οι νεότεροι να πάρουν κάτι, που θα τους βοηθήσει να λύσουν σωστά και πρακτικά τα πιο δύσκολα και πιο πολύπλοκα προβλήματα που τους περιμένουν στο μέλλον. Πραγματικά, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το σημερινό αγωνιστή τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα και οι μέθοδες πάλης που ξεπήδησαν μέσα στη φοβερή εκείνη δίνη του πολέμου ενάντια στο φασισμό των Χίτλερ - Μουσολίνι, στην ντόπια αντίδραση και αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ