Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Μειώνονται οι υδάτινοι πόροι στον πλανήτη

(Ανταπόκριση ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ).-

Τα παγκόσμια αποθέματα φρέσκου νερού, που ήδη απειλούνται από τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης, μειώνονται τόσο πολύ σε ορισμένες περιοχές, ώστε, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας θα υποστούν μια "μέτρια έντονη υδάτινη δυσχέρεια" στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ με τον τίτλο: "Περιεκτική εκτίμηση των πηγών φρέσκου νερού του κόσμου".

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή και ανάπτυξη σε ευρύτατη κλίμακα, αλλά και για τα υδάτινα και τα χερσαία οικοσυστήματα, από τα οποία εξαρτάται ένα σημαντικό μέρος της ζωής στη Γη.

"Υπάρχει σαφής και πειστική μαρτυρία, τονίζει, ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά επιδεινούμενων τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων στην ποσότητα και ποιότητα του νερού, βασικά σαν αποτέλεσμα της ανεπαρκούς κατανομής, της σπατάλης στην κατανάλωση, και στην έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων".

"Η οικουμενική καταστροφή δε φαίνεται να επίκειται", αποφαίνεται κατόπιν η έκθεση, αλλά είναι καθαρό πως "η συνέχιση της ίδιας τακτικής είναι πολύ απίθανο ότι θα οδηγήσει σε μια σταθερή εξέλιξη στο εγγύς μέλλον".

Η αυξανόμενη έλλειψη νερού, εξηγεί, παρεμποδίζει την επέκταση της αγροτικής παραγωγής, σε μια περίοδο που η ζήτηση τροφίμων διογκώνεται λόγω της σταθερής αύξησης του πληθυσμού, που ως το έτος 2025 αναμένεται να ανέβει κατά άλλα 5 δισεκατομμύρια άτομα.

Ακόμα, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων σε πολλές περιοχές του κόσμου, δημιουργώντας, έτσι, "μια σειρά τοπικών και περιφερειακών κρίσεων στο νερό, με οικουμενικές επιπτώσεις". Γι' αυτό, κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εξασφάλιση τροφίμων σε διεθνή κλίμακα. Ορισμένες χώρες, προσθέτει, θα χρειαστεί να μετακινηθούν από την αυτάρκεια σε μια μεγαλύτερη εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, παίρνοντας από αυτές τρόφιμα.

Τους υποδείχνει, επίσης, να προβούν στη λήψη των παρακάτω σχετικών μέτρων: Ν' αυξήσουν την επένδυση στον άνθρωπο. Να προωθήσουν καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες με βάση τα οικονομικά κίνητρα. Και να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις στις τιμές, ώστε να ενθαρρυνθεί η απομάκρυνση από δαπανηρά και καταστροφικά πρότυπα.

Ωστόσο, επισημαίνει και κάποια ευοίωνα στοιχεία: ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στον προηγμένο κόσμο, έχουν πετύχει όχι μόνο σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του νερού, αλλά και "εντυπωσιακές μειώσεις στη χρήση του για την άρδευση, τη βιομηχανία και τις δημοτικές ανάγκες. Γενικά, όμως, οι επιτεύξεις αυτές δεν έχουν αντιστρέψει ούτε τη γενική τάση όσον αφορά τις ελλείψεις νερού, ούτε την ευρεία μείωση στην ποιότητά του".

Η έκθεση αυτή, που προετοιμάστηκε από τον ΟΗΕ μέσω μιας επιτροπής, αποτελούμενης από όλες τις οργανώσεις του, θα συζητηθεί, μαζί με άλλα παρεμφερή θέματα, στην πέμπτη σύνοδο της Επιτροπής Σταθερής Ανάπτυξης (7-25 Απρίλη 1997), καθώς και στην Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης (23-27 Ιούνη 1994).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ