Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθύτερα τα αίτια της κρίσης

Εκλεισε ένας χρόνος από την κρίση στα Ιμια και οι συζητήσεις και αναλύσεις για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, απ' αφορμή αυτό το γεγονός δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα προσέγγισης των ανοιχτών κρίσιμων ζητημάτων που αναδείχνονται μέσα από το συγκεκριμένο γεγονός.

Οι μετέπειτα εξελίξεις που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές διενέξεις και τη διαπλοκή τους με το Κυπριακό, αποκάλυψαν σ' όλο της το μεγαλείο τη στρατηγική της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή και τη σχέση και συμμετοχή τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, στην πορεία εφαρμογής αυτής της στρατηγικής. Οι πρόσφατες ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου με αφορμή τους πυραύλους, η ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η περιοδεία Κάβανο και η αποδοχή του ρόλου των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ουσιαστικά σημαίνουν συνειδητή και ηθελημένη ανάθεση της υψηλής προστασίας των συμφερόντων της αστικής τάξης κάθε χώρας στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους και οργανισμούς. Και ακριβώς αυτή είναι η αφετηρία των προβλημάτων και της όξυνσής τους που μπορεί να οδηγούν και σε γεγονότα σαν την κρίση στα Ιμια. Τόσο η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, συμμετέχοντας ενεργητικά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κυρίως στο ΝΑΤΟ, επιδιώκουν, η κάθε μια για λογαριασμό της, συμμετοχή στη λεία από το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα των αγορών που επιδιώκεται μέσω της νέας τάξης. Βεβαίως, η επιδίωξη αυτή έχει σχέση με τον ίδιο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, του Εύξεινου και της Ανατ. Μεσογείου. Αντικειμενικά υπάρχει αιτία ανταγωνισμού και της όξυνσής του.

Το ΚΚΕ λίγες μέρες πριν τα γεγονότα στα Ιμια είχε δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος για το 15ο Συνέδριό του. Στη θέση 21 διατύπωνε την εκτίμηση: "Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική ολιγαρχία. Εξαιτίας της θέσης τους και της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, επιδιώκουν η κάθε μια για λογαριασμό της τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Η επιδίωξη αυτή αυξάνει την προθυμία τους να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά επεκτατικά σχέδια. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει η δυνατότητα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από τη θέση του επικυρίαρχου, να αξιοποιούν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, να επεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών και στις μεταξύ τους σχέσεις εκφράζεται και η τάση του συμβιβασμού υπό την ιμπεριαλιστική διαιτησία και η επιδίωξη για υπερίσχυση της μιας έναντι της άλλης. Στα πλαίσια αυτά, ανάλογα και με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, ελλοχεύει ο κίνδυνος η όξυνση της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού να φτάσει ως την πολεμική σύγκρουση. Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας εκδηλώνει ανοιχτά και με έργα τις μιλιταριστικές επεκτατικές της βλέψεις, αξιοποιώντας και τη σημασία που έχει για τον ιμπεριαλισμό η γεωγραφική της θέση".

Τα γεγονότα στα Ιμια επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη του ΚΚΕ και όλες οι μετέπειτα εξελίξεις δικαίωσαν το σύνολο των εκτιμήσεών του γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Τις ώρες που εξελίσσονταν τα γεγονότα στις βραχονησίδες, η ελληνική κυβέρνηση απευθύνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εκτονώσει την κρίση, ευχαριστώντας τη μάλιστα δημόσια και επίσημα μέσα στο Κοινοβούλιο, χωρίς να απευθυνθεί στους διεθνείς οργανισμούς έστω και τυπικά. Οχι γιατί ο ΟΗΕ π.χ. είναι ανεπηρέαστος από τις ΗΠΑ, αλλά γιατί σαν ελληνική κρατική οντότητα έχει αυτό το δικαίωμα. Η συνειδητή υποτέλεια στους Αμερικάνους προστάτες, αυτούς που προστατεύουν και το τούρκικο κράτος, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Η αφορμή για ενίσχυση της αμερικανονατοϊκής επικυριαρχίας στην περιοχή έχει δοθεί. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μέσω της ιμπεριαλιστικής προστασίας, φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο από την τουρκική κυβέρνηση σηματοδοτεί και αμφισβήτηση συνόρων, και εκφράζεται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.

Ποια πολιτική εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση; Παραπέμπει το ζήτημα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμβάλλοντας αντικειμενικά στην εμφάνιση ενός προβλήματος που δεν υπήρχε και που διαιωνίζεται ώστε να υπάρξουν οι αφορμές για επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, αφού μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση τις κάλεσε να υποστηρίξουν ενεργά το αίτημα για παραπομπή της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη Χάγη. Ο χρόνος που πέρασε, έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική που ασκείται στα συγκεκριμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η διαπλοκή των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων με το Κυπριακό και οι λύσεις που δρομολογούνται οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου και στην ενίσχυση της επικυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και βέβαια, η άρχουσα τάξη και το πολυεθνικό κεφάλαιο ωφελούνται απ' αυτή την προοπτική και με τη συμμετοχή στην υλοποίηση της πολιτικής της νέας τάξης, αφού τα συμφέροντά τους στον λεγόμενο ζωτικό οικονομικό χώρο προωθούνται, όπως επίσημα δηλώθηκε μετά τις συναντήσεις της υπουργού Ανάπτυξης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα δεινά όμως για το λαό θα συσσωρεύονται αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική. Με τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες και το λαϊκό μέτωπο.

Σ. Στ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεμβολισμοί (2018-02-15 00:00:00.0)
Δηλώσεις (2018-02-14 00:00:00.0)
Καμιά «σταθερότητα» δεν διασφαλίζουν στο λαό και τη χώρα ΝΑΤΟ και ΕΕ (2016-10-05 00:00:00.0)
Περί ελληνοτουρκικών διαφορών (2009-09-20 00:00:00.0)
Να αμφισβητήσουμε τους αμφισβητίες (1996-06-09 00:00:00.0)
Παλλαϊκός, ενωτικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας (1996-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ