Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Συνδιάσκεψη για τον αφοπλισμό

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

(του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Στις 21 Γενάρη άρχισε στη Γενεύη τις εργασίες της για το 1997 η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό. Η σύνοδος αυτή, που θα διαρκέσει 6 μήνες, αναμένεται να εγκαινιάσει μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις για το καίριο αυτό πρόβλημα, ώστε να προωθηθεί η επίτευξη ενός ολοκληρωτικού αφοπλισμού κάτω από έναν αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο. Πρώτος στόχος της θα είναι η έγκριση μιας ημερήσιας διάταξης και του προγράμματος εργασίας.

Επειτα από διαπραγματεύσεις δυόμισι χρόνων, που κατέληξαν στη διαμόρφωση της Περιεκτικής Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία και εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περσινό Σεπτέμβρη, η συνδιάσκεψη - όπως ανακοινώθηκε - είναι έτοιμη να στρέψει την προσοχή της και σε άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης για το διεθνή αφοπλισμό.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου του 1996, ο αντιπρόσωπος της Αλγερίας, που εκτελούσε χρέη ειδικού συντονιστή της Συνδιάσκεψης, πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ανέφερε ότι έγινε δεκτό πως το σώμα αυτό θα πρέπει να έχει μια νέα, σταθμισμένη ημερήσια διάταξη, που να εκφράζει τολμηρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον κόσμο μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια.

Ωστόσο, πρόσθεσε, εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις προτεραιότητες που πρότειναν διάφορες ομάδες κρατών. Πάντως, το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών αντιπροσώπων.

Τον περασμένο μήνα, το Δεκέμβρη, η γενική συνέλευση ζήτησε - αν και όχι χωρίς αντίθεση - να γίνουν διαπραγματεύσεις στις αρχές του 1997 πάνω σε ένα πρόγραμμα πυρηνικού αφοπλισμού, που να στοχεύει τελικά στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Επίσης, κάλεσε τη Συνδιάσκεψη ν' αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια διεθνή σύμβαση που να απαγορεύει τη χρήση ή απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση κάλεσε τη Συνδιάσκεψη να κάνει υποδείξεις για συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με την απαγόρευση της ανάπτυξης και παραγωγής νέων όπλων μαζικής καταστροφής και νέων συστημάτων τέτοιων όπλων. Κι ακόμα, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για αποτελεσματικές διεθνείς ρυθμίσεις, που θα εγγυώνται την ασφάλεια των μη πυρηνικών χωρών από τη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σε άλλα ψηφίσματα, που ενέκρινε η γενική συνέλευση στην περσινή σύνοδό της, υπογράμμιζε τον πρώτιστο ρόλο της Συνδιάσκεψης στη διαπραγμάτευση μιας πολυμερούς συμφωνίας ή συμφωνιών για την αποτροπή ενός εξοπλιστικού ανταγωνισμού στο εξωγήινο διάστημα.

Επιπρόσθετα, κάλεσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ριζικών μειώσεων στους πυρηνικούς εξοπλισμούς τους, για να συμβάλουν, έτσι, στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η Συνδιάσκεψη, η οποία λειτουργεί με βάση την ομογνωμία, συγκροτήθηκε μετά τις αποφάσεις της ειδικής συνόδου της γενικής συνέλευσης του 1978 για τον αφοπλισμό. Σ' αυτήν μετέχουν σήμερα 61 χώρες - μέλη. Αναγνώρισε, όμως, το νόμιμο δικαίωμα όλων των χωρών να μετέχουν πλήρως στις εργασίες της συνδιάσκεψης και κάλεσε την τελευταία να εξετάσει την εισδοχή και άλλων, που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο πριν από το τέλος της συνόδου του 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ