Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Γεννούν" και "αντιμετωπίζουν" την ξενοφοβία

ΧΑΓΗ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κήρυξε το 1997 Ευρωπαϊκό Ετος εναντίον του Ρατσισμού, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κριτική που δέχεται σχετικά με το ρόλο της στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας. Οι επικριτές της ΕΕ τονίζουν πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια διήμερη συνδιάσκεψη που έληξε προχτές, όπου αποφασίστηκε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός.

Πάντως, σε διακήρυξη που υπογράφηκε κατά την έναρξη της συνάντησης, η ΕΕ επιβεβαιώνει την αντίθεσή της στις διακρίσεις και τη δέσμευσή της να πολεμήσει το ρατσισμό.

"Ο ρατσισμός βρίσκεται στους αντίποδες όλων όσα ενσαρκώνει η Ευρώπη για τη δημοκρατία, την ανοχή και το σεβασμό της ανθρώπινης ευπρέπειας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, μιλώντας σε περισσότερους από 300 εκπροσώπους αντιρατσιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για κοινωνικές υποθέσεις, Πάντρεγκ Φλιν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "ο ρατσισμός παραμένει μια άσχημη πραγματικότητα στις κοινωνίες μας... Σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι από τις πληγές της μισαλλοδοξίας... και από το κύμα των διακρίσεων που αποτελεί μια συνηθισμένη εικόνα στην Ευρώπη σήμερα".

Ο προϋπολογισμός για το Ετος εναντίον του Ρατσισμού ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια ECU. Φέτος θα δοθεί έμφαση στις προσπάθειες των οργανώσεων που μάχονται εναντίον του ρατσισμού, ενώ παράλληλα θα καταγράφονται κρούσματα ρατσισμού στην αστυνομία, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, αλλά και περιπτώσεις φυλετικών διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν πως το Ετος εναντίον του Ρατσισμού είναι μια πράξη άσκοπη, αν οι κυβερνήσεις δε σταματήσουν τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και δε μειωθεί ο αριθμός των ανέργων.

"Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε οικονομικές ούτε κοινωνικές προοπτικές", δήλωσε το μέλος της Ευρωβουλής, Σουλτς και πρόσθεσε ότι η έλλειψη αυτών "βοηθούν στην ανατροφή αισθημάτων κατά των ξένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ