Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Πιέσεις και ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις

Το εσωκομματικό σκηνικό εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει το "προπατορικό αμάρτημα" της σύγχρονης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η υπόθεση των Σκοπίων, εξακολουθεί να αποτελεί "ταμπού" και πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση πιέσεων από το διεθνή παράγοντα, καθώς και πεδίο για την εκδήλωση έντονων ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, όσο κι αν προσπαθεί ο υπουργός Τύπου να πείσει για το αντίθετο.

Το πρόβλημα των Σκοπίων ήρθε στο προσκήνιο - δεν πρέπει να περάσει αυτό απαρατήρητο - καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις τις αμερικανικής διπλωματίας για την προώθηση ρυθμίσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές τις περασμένης βδομάδας η ελληνική κυβέρνηση έλαβε"μήνυμα" από τον διαμεσολαβητή Σ. Βανς, πως η διαμεσολαβητική διαδικασία τείνει να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Παράλληλα, η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, μαζί με την εξάντληση της υπομονής του Σ. Βανς, δημιουργεί το πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται η Αθήνα, προκειμένου να κλείσει την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.

Οι παραπάνω λόγοι, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, να προβάλει "προωθημένες" θέσεις, χαρακτηρίζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια "ετεροβαρή" και εκτιμώντας πως όσο περνά ο χρόνος, τόσο δυσκολεύει η ελληνική διαπραγματευτική θέση.

Οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν αντιδράσεις μέσα στο κυβερνών κόμμα. Ο Στ. Παπαθεμελής, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πολύ σκληρός στις απόψεις του λέγοντας πως δεν πρόκειται να περάσει μια λύση που θα παραδίδει στους παραχαράκτες της ιστορίας το όνομα της Μακεδονίας. Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, υπεραμύνθηκε της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και συμπλήρωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, "εκφράζει ανησυχίες προσωπικού χαρακτήρα".

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχειρώντας να καλύψει την εσωκομματική και ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των Σκοπίων δοκίμασε τις συνηθισμένες ακροβασίες, θέλοντας να αποδείξει πως δεν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση, λέγοντας πως επιθυμία της παραμένει μια λύση που δε θα περιέχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγα του όρου. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, πέρα από την επιθυμία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα.

Αυτό το κλίμα "σύμπνοιας" θέλησε να προβάλει και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, στην τελετή παραλαβής του υπουργείου. Ο Γ. Κρανιδιώτης, αφού υπογράμμισε πως τα επόμενα 3 χρόνια είναι κρίσιμα, καθώς "παίζεται" ο ρόλος της χώρας στην περιοχή,, υποστήριξε πως για τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχει εθνική στρατηγική και πως είναι "φιλολογίες" τα όσα λέγονται για τη σύγκρουση δύο πολιτικών απόψεων γύρω από τα εθνικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ