Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Αποσταθεροποιητής το ΝΑΤΟ
  • Στρατής Κόρακας: Οι Συμφωνίες Ντέιτον υπογράφτηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο αυτών που υπέγραφαν
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση του θέματος: "Εφαρμογή των Συμφωνιών Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη Βοσνιακή κρίση, καθώς και τις ευθύνες των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέδειξε, με την παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στη συζήτηση που έγινε στο Στρασβούργο στις 30.1.97 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα: "Εφαρμογή των Συμφωνιών Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη". Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ.

Είχαμε δίκιο

"Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε για τις Συμφωνίες Ντέιτον, που υπογράφτηκαν ξέρουμε πώς, και ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβρη του 1995, από ορισμένους με πολύ ενθουσιασμό και ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική αποκατάσταση μιας δικαίας ειρήνης στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που τόσο υπόφερε κατά την τελευταία χρονιά όχι χωρίς την ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δύο χρόνια μετά είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε ότι είχαμε δίκιο που αντιταχτήκαμε στις συμφωνίες αυτές. Τι αναφέρετε στην εισήγηση και στο σχέδιο που συζητάμε; Μεταξύ άλλων διαπιστώνετε ότι, εκτός από ορισμένες διαδικασίες που λειτούργησαν, λόγω της παρουσίας μιας στρατιωτικής δύναμης κατοχής στην πραγματικότητα - και ας αποκαλείται "ειρηνευτική δύναμη" και τώρα "σταθεροποιητική δύναμη" (SFOR που αντικατέστησε την IFOR) - τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα μένουν άλυτα και χωρίς προοπτική λύσης.

Θα ήθελα κατ' αρχήν να σημειώσω ότι η συζητούμενη εισήγηση έχει ημερομηνία 22.1.97 (!) την πήραμε εδώ, στο Στρασβούργο, και κατά συνέπεια δεν είχαμε τη δυνατότητα να τη μελετήσουμε σε βάθος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ότι στο σχέδιο απόφασης εκφράζεται η χαρά και ικανοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω "σταθεροποιητικής δύναμης" και της παράτασης της αποστολής της για δεκαοχτώ μήνες ακόμη, παρά το ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική προοπτική λύσης με τέτοια μέσα. Αρχικά αναφερόταν στις συμφωνίες Ντέιτον ότι IFOR θα αποσυρόταν το αργότερο στα τέλη 1996. Ομως, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά μετασχηματίστηκε σε "σταθεροποιητική δύναμη" με περισσότερους άνδρες και παράταση της αποστολής.

Διεθνής χωροφύλακας

Ποιος, λοιπόν, έδωσε την εξουσιοδότηση και το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία ως διεθνής χωροφύλακας; Το ΝΑΤΟ δεν είχε το δικαίωμα να αναμειχθεί σ' αυτή την υπόθεση. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο ΟΗΕ, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν για την προσέγγιση των αλληλοσπαρασσόμενων μερών στον εμφύλιο πόλεμο, για τη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ειρήνη που στηρίζεται στις συμφωνίες Ντέιτον δεν είναι παρά πρόσκαιρη, άδικη και μη βιώσιμη. Για να το διαπιστώσουμε, ας διερωτηθούμε για το τι θα συμβεί, αν η "σταθεροποιητική δύναμη" αποσυρθεί, έστω και μετά τη λήξη της δεκαοχτάμηνης θητείας της.

Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους οι πρόσφυγες. Αρα οι συμφωνίες Ντέιτον δε λειτουργούν ούτε και για το ζήτημα αυτό. Εξάλλου, παραβιάζεται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονές του. Στην Ελλάδα αντιταχθήκαμε στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει ελληνική συμμετοχή σ' αυτή την κατοχική δύναμη. Ποιες είναι, αλήθεια, οι αρμοδιότητες IFOR; Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια υπερκυβέρνηση. Τα πάντα είναι στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ. Οι τοπικές κυβερνήσεις, αλλά και η κεντρική, είναι χωρίς αρμοδιότητες ουσιαστικές για να μην πούμε ότι είναι μαριονέτες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να πάρει θέση πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Πώς μπορούμε να δεχτούμε να γίνεται το ΝΑΤΟ, νονός, δημιουργός νέων κρατών, που διοικεί, αντί των κυβερνήσεων που προέκυψαν από εκλογές, στις οποίες στέλνουμε μάλιστα και παρατηρητές; Βέβαια, θα μας πουν, μα επικρατεί ειρήνη! Ναι, αλλά για ποια ειρήνη πρόκειται; Ισως για την ειρήνη των νεκροταφείων!

Τίποτα δε λειτουργεί. Οι Συμφωνίες Ντέιτον υπογράφτηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο αυτών που υπέγραφαν. Θεωρούμε τις Συμφωνίες Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ότι αποτελούν την "πρόβα τζενεράλε" για την εφαρμογή τους και αλλού. Φοβούμαστε ότι προσεχής χώρος εφαρμογής τέτοιων απαράδεκτων συμφωνιών θα είναι η Κύπρος, όπου προετοιμάζονται ήδη να αντικαταστήσουν την ειρηνευτική δύναμη των κυανόκρανων του ΟΗΕ από δυνάμεις του ΝΑΤΟ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ