Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ

14) Η σχετική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την άμεση αντιμετώπιση της εκκρεμότητας για το όνομα. Η διαιώνιση της εκκρεμότητας προσφέρεται για αξιοποίηση στα γενικότερα σχέδια έντασης και αποσταθεροποίησης, δίνει ευκαιρία στις ΗΠΑ να ασκούν συνεχείς πιέσεις και να προωθούν τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σκηνικού του απολύτου ελέγχου τους. Η "ενδιάμεση" συμφωνία, που άφηνε σε εκκρεμότητα το όνομα, οδήγησε στην αύξηση των πιέσεων και παρεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των δύο κρατών, σε μια περίοδο μάλιστα που προωθείται η αμερικανική πρωτοβουλία για λύση - πακέτο σε ολόκληρη την περιοχή, από τα νότια Βαλκάνια ως την Κύπρο.

Το ΚΚΕ επικρίνει τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για μια συμφωνία χωρίς μεσολαβητές, που να εγγυάται το σεβασμό των συνόρων, την κατάργηση κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ τους.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

15) Εμφανίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών ορισμένα στοιχεία ομαλοποίησης, ύστερα από την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας, με τις συμφωνίες για την εκπαίδευση της ελληνικής μειονότητας. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι στη χώρα μας, και με ευθύνη της κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης, καλλιεργείται ένα επικίνδυνο πνεύμα ρατσισμού κατά των Αλβανών οικονομικών προσφύγων, αποδίδοντάς τους σχεδόν αποκλειστικά ευθύνες για την αύξηση της κοινωνικής εγκληματικότητας στη χώρα μας. Πράγμα που διαψεύδεται από επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το ΚΚΕ επισημαίνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, οι μαζικές οργανώσεις, αλλά και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, να βοηθήσουν στην καλλιέργεια πνεύματος φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Να γίνει επεξεργασία ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων στις παραμεθόριες περιοχές. Το ΚΚΕ παλεύει και επαγρυπνεί, ώστε η ελληνική μειονότητα ν' απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην καταγραφή και νομιμοποίηση των Αλβανών εργατών και όλων των ξένων εργατών, στην πλήρη ισότητα δικαιωμάτων με τους συναδέλφους τους, σε αυστηρό έλεγχο της εργοδοσίας για την τήρησή τους. Να υπάρξει διακρατική συμφωνία και σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς να εντοπιστούν οι όποιες πραγματικές ανάγκες για εποχιακούς εργάτες.

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

16) Μετά την κρίση των Ιμίων και τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" η χώρα μας έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο.Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ακόμα περισσότερο διαπλεχτεί με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, που έχει ως στόχο να διεισδύσει ακόμα βαθύτερα, να εξασφαλίσει απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική πρωτοβουλία προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, την κατάργηση των εθνικών συνόρων, πράγμα που αντικειμενικά συμφέρει την ηγεσία της Τουρκίας, στρέφεται ενάντια και στους δύο λαούς, αλλά και ευρύτερα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με επικεφαλής τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές χώρες, προσφέρει ανοχή, και το κυριότερο, στήριξη στις φιλοδοξίες και τις σοβινιστικές επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας, που στρέφονται κατά της χώρας μας. Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει ουσιαστική στήριξη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που κυριαρχούν και επιβάλλουν τη θέλησή τους παγκόσμια.

17) Ο διάλογος μπορεί να γίνει το μέσο για να λυθούν διμερή προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Για να έχει νόημα, πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να λυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, με παραπομπή της διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον ο διάλογος δεν αποδώσει.

Η κυβέρνηση Σημίτη και κάτω από τις πιέσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αποδέχτηκε την αμερικανική υπόδειξη για διάλογο "βήμα προς βήμα" με την Τουρκία, τη δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, τόσο για τα Ιμια όσο και για την υφαλοκρηπίδα, και στη συνέχεια,εφόσον υπάρξει λύση, να συνεχιστεί η συζήτηση και για τα άλλα ζητήματα. Αυτός ο σχεδιασμός αποδείχτηκε επικίνδυνος, πράγμα που έγκαιρα πρόβλεψε το ΚΚΕ, αρνούμενο την παραπομπή του προβλήματος των Ιμίων στο Διεθνές Δικαστήριο, αφού ανοίγει το δρόμο στη νομιμοποίηση διεκδικήσεων σε βάρος κατοχυρωμένων συνόρων και διεθνών συμφωνιών. Επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε αμφισβήτηση και άλλων σημείων των συνόρων, όπως στην περίπτωση της Γαύδου, ενώ έθεσε γενικότερο πρόβλημα για το καθεστώς στο Αιγαίο. Πρόβαλλε την άποψη για "γκρίζες ζώνες", για τις "ασάφειες στη Συνθήκη της Λοζάνης", που πρέπει να "διευκρινιστούν". Μετά την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία ύψωσε τους τόνους για CASUS BELLI σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση της συνθήκης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας είναι αναφαίρετο δικαίωμά της. Πιστεύει όμως πως η άσκηση αυτού του δικαιώματος είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, τους οποίους πρέπει η χώρα μας να υπολογίζει. Τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προτείνουν οι ΗΠΑ, δε λαμβάνουν καθόλου υπόψη τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, και το ΝΑΤΟ κρατούν σκόπιμα πολιτική "ίσων αποστάσεων", τόσο στο ζήτημα των Ιμίων, όσο και στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Η στάση αυτή ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η καταδίκη της στάσης των διεθνών οργανισμών και των λεγόμενων συμμάχων είναι πρώτης ανάγκης ζήτημα για τον ελληνικό λαό. Για τη συγκάλυψη της στάσης τους δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κρύβουν από τον ελληνικό λαό την αλήθεια και περιορίζονται σε μια μονόπλευρη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

18) Το επεισόδιο στα Ιμια έδειξε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, με επικίνδυνες διαστάσεις και παρενέργειες στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.Οι ΗΠΑ αξιοποιούν τις σοβινιστικές τουρκικές βλέψεις, χρησιμοποιούν την απειλή θερμού επεισοδίου για να επιβάλουν ολοκληρωτικά την pax αmericana, την ισορροπία του τρόμου. Πάγια επιδίωξή τους είναι οι λαοί να "παίζουν" σαν πιόνια στη δική τους σκακιέρα.

Οι λαοί των δύο χωρών έχουν ζωτικό συμφέρον να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σ' αυτά τα σχέδια και σε όσους τα υπηρετούν στις χώρες τους.

Το Κυπριακό και η διαπλοκή του με τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής

19) Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι εμπόδιο για την υλοποίηση των σημερινών σχεδιασμών τους είναι η εκκρεμότητα του Κυπριακού, γι' αυτό και επιδιώκουν τη λύση - πακέτο, που προβλέπει ταυτόχρονα και την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, την αντικατάσταση των ξένων στρατευμάτων στο νησί με μια ΝΑΤΟική πολυεθνική δύναμη, που θα παίξει γενικότερο ρόλο στην περιοχή.

Αυτή τη λύση στηρίζει και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, που αξιοποιεί τη συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά, επίσημα, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξισώνει τον Πρόεδρο της Κύπρου με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ντενκτάς, δείχνει ότι γίνεται ένα νέο βήμα για την επίσημη διχοτόμηση.

Ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά προωθείται με την άμεση και προκλητική, χωρίς προσχήματα, ανάμειξη των ΗΠΑ, ως πρόβλημα διακοινοτικό και σε αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η πορεία αυτή, λόγω της ευρύτερης συγκατάθεσης που έχει αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση, δε φαίνεται ότι μπορεί ν' ανατραπεί, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία εξαιτίας των ενδιαφερόντων που διατηρεί στην περιοχή προσπαθεί να πάρει ενεργό μέρος, υποστηρίζοντας τις ως τώρα αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε κάθε διχοτομική λύση για την Κύπρο. Υποστηρίζει μια δίκαια και βιώσιμη λύση, που θα εξασφαλίζει το αδέσμευτο, την ενιαία κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου.

Μια Κύπρο χωρίς τουρκικά και άλλα ξένα στρατεύματα και ιμπεριαλιστικές βάσεις, που θα εγγυάται την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι στρατιωτική. Το δόγμα "του ενιαίου αμυντικού χώρου" και η θέση για casus belli αποδυναμώνουν το διεθνή χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος, δε συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Αντίθετα, τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της έντασης, καθιστούν την περιοχή ακόμα πιο ευάλωτη στα τουρκικά και αμερικανικά σχέδια.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους εδάφους ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ από ένα άλλο κράτος, την Τουρκία. Η λύση του πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ και να στηρίζεται στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, καθώς και στις αποφάσεις του Οργανισμού.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Αντίσταση ή υποταγή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο;

20) Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται σήμερα μπροστά στους λαούς της περιοχής και γενικότερα είναι: "αντίσταση ή υποταγή στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων;". Η μόνη απάντηση που διασφαλίζει τα συμφέροντα των λαών και την ειρήνη είναι η συστηματική αντίσταση και πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων.

Η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τη συμμετοχή και υποταγή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια προβάλλει όλο και πιο έντονα το αποπροσανατολιστικό δίλημμα: "διπλωματική ή στρατιωτική λύση". Στην πραγματικότητα, τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι αποκαλούμενες διπλωματικές λύσεις είναι μέσα στη λογική της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και στα σχέδιά της, επιβάλλονται με το πιστόλι στον κρόταφο, με προκαθορισμένους κανόνες σε βάρος των λαών, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς τους.

Το δίλημμα είναι παραπλανητικό, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι οι υποστηριχτές της διπλωματίας είναι οι ίδιοι που προσχωρούν στο επικίνδυνο παιχνίδι των εξοπλισμών και των ανταγωνισμών με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα. Από την άλλη, οι λεγόμενοι υπερπατριώτες, οπαδοί της "σύγκρουσης" στηρίζουν τις αμερικανοΝΑΤΟικές και δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές διπλωματικές κινήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ως πρόβλημα μόνο του τουρκικού σοβινισμού, υποβαθμίζοντας τη σύνδεση του προβλήματος με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επεκτατικότητας, της διανομής των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Συγκαλύπτει τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, και όχι μόνο, αναθέτει στους βασικούς υπεύθυνους την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να περιπλέκονται τα προβλήματα και να οξύνονται. Μια τέτοια στάση επιτρέπει σε εθνικιστικούς και σοβινιστικούς κύκλους να επιδίδονται σε προσπάθειες να σπείρουν πνεύμα προκατάληψης και διχόνοιας ανάμεσα σε δύο λαούς, που όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους τίποτε, αλλά αντίθετα έχουν συμφέρον από τη φιλία και συνεργασία, εναντίον του κοινού εχθρού, του ιμπεριαλισμού.

21) Είναι επιτακτική ανάγκη, μονόδρομος, η δημιουργία ενός πανίσχυρου αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού και φιλειρηνικού μετώπου των λαών της περιοχής των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου.

Ενα πανίσχυρο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό λαϊκό κίνημα, που αγκαλιάζει τα Βαλκάνια, τις μεσογειακές και αραβικές χώρες, που αντιπαλεύει τον εθνικισμό, το σοβινισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, το ρατσισμό κατά των οικονομικών μεταναστών, των γυναικών.

Κίνημα για μια ειρηνική Μεσόγειο χωρίς τον 6ο στόλο, τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Βασικό χαρακτηριστικό του κινήματος αυτού πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προσέγγιση και βαθύτερη επικοινωνία των λαών, ο σεβασμός των ιδιαίτερων θρησκευτικών, πολιτιστικών παραδόσεων και αντιλήψεων, η ανάπτυξη πλούσιων δεσμών μεταξύ τους, η κοινή εναντίωση στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην καταιγίδα των νεοφιλελεύθερων μέτρων, που πλήττουν όλα τα βασικά εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές τους ελευθερίες.

Ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας του από κάθε ξενική επέμβαση και επιβολή, που εκπορεύεται από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις σοβινιστικές βλέψεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να προσδοκά ότι δε θα χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, που ενδιαφέρονται για το πώς θα μοιραστεί η "πίτα" στην περιοχή. Θα αντιταχθεί σε κάθε φιλοπόλεμο και τρομοκρατικό σχέδιο, που επιδιώκει, μέσω της σχεδιασμένης πολεμικής ανάφλεξης και τα casus belli, να διευκολύνει τα σχέδια του πολυεθνικού κεφαλαίου.Θα αντιπαλέψει, σε κάθε περίπτωση, την πολιτική που στηρίζει την πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ιμπεριαλισμού και στους γενικότερους σχεδιασμούς του. Αυτή η πολιτική, εκτός των άλλων συνεπειών της, αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας, τον ελληνικό λαό, σε μεγάλους κινδύνους και απειλές. Είναι πλούσια η κατακτημένη πείρα του λαού μας από τα δεινά που προκάλεσε η Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, όπως και τα διδάγματα από την παγκόσμια ιστορία.

Ο ελληνικός λαός μαζικά θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ανάμειξης της Ελλάδας στα επιθετικά, πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με τη μορφή της συμμετοχής σε πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Το σύνθημα "κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας" παραμένει επίκαιρο. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να οργανώσει την πάλη του για να μην πάρει μέρος η Ελλάδα στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης και στα μισθοφορικά σώματα που ιδρύονται στην περιοχή.

Η πραγματική επιλογή δε βρίσκεται ανάμεσα στον πόλεμο και την "ειρήνη" των ιμπεριαλιστών, αλλά στην ειρήνη που στρέφεται κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει η αντίσταση σε όσους, στο όνομα του ρεαλισμού, συνιστούν υποταγή. Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν. Τα λαϊκά κινήματα, τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα, έχουν δύναμη. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις και την πισωδρόμηση των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν και σήμερα σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο που είναι σε θέση με τη δραστηριοποίηση και το συντονισμό τους να βάλουν φραγμό και να ανατρέψουν στην πορεία την κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αγώνες και την πάλη τους στο εσωτερικό των χωρών τους, εναντίον των δυνάμεων που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

22 Φλεβάρη 1997

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κυπριακό και οι αδιόρθωτοι... (2014-02-21 00:00:00.0)
«Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο στο Ιράκ» (2005-07-07 00:00:00.0)
Ο χρόνος επιβεβαίωσε τις θέσεις του (2003-03-16 00:00:00.0)
Φιλειρηνικό κίνημα Σε ποια κατεύθυνση; (1998-03-01 00:00:00.0)
"Καταδικάστε εθνικιστές και ραγιάδες" (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ