- Τελικά, αν συνεχιστεί ο θόρυβος, θα ζημιωθούμε όλοι.Αυτό φέρεται να είπε προχτές, απευθυνόμενος προς τον Δ. Κοπελούζο, ο Σ. Κόκκαλης, μετά τις διαστάσεις που πήρε τις τελευταίες μέρες η δημοσιοποίηση... - 1997-04-17 00:00:00.0"/> - Τελικά, αν συνεχιστεί ο θόρυβος, θα ζημιωθούμε όλοι.Αυτό φέρεται να είπε προχτές, απευθυνόμενος προς τον Δ. Κοπελούζο, ο Σ. Κόκκαλης, μετά τις διαστάσεις που πήρε τις τελευταίες μέρες η δημοσιοποίηση... - 1997-04-17 00:00:00.0" /> Ατέλειωτες μίζες και αδίστακτοι εκβιασμοί | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Ατέλειωτες μίζες και αδίστακτοι εκβιασμοί
  • Ο, τι έφερε στο φως της δημοσιότητας μια πλευρά από τη διαμάχη των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια της διαπλοκής τους για τις χρυσές δουλιές του δημοσίου
  • Κείμενα - ντοκουμέντα για τον τρόπο που μοιράζονται οι "μπίζνες" και για τα μέσα που μετέρχονται οι στυλοβάτες του συστήματος

Τελικά, αν συνεχιστεί ο θόρυβος, θα ζημιωθούμε όλοι.Αυτό φέρεται να είπε προχτές, απευθυνόμενος προς τον Δ. Κοπελούζο, ο Σ. Κόκκαλης, μετά τις διαστάσεις που πήρε τις τελευταίες μέρες η δημοσιοποίηση της κόντρας τους, μέσα από δημοσιεύματα σε εφημερίδες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ελέγχουν.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσπάθησε χτες να κρατήσει αποστάσεις από τις ενδοεπιχειρηματικές κόντρες, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα σχετικά δημοσιεύματα.

Στην κόντρα φέρονται να εμπλέκονται οι γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες Λαμπράκης, Κόκκαλης και Κοπελούζος, μέσω των διευθυντών του ΒΗΜΑΤΟΣ Στ. Ψυχάρη και του "Αδέσμευτου Τύπου" Δ. Ρίζου.Αφορμή φέρονται να είναι οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον Κοπελούζο να δεχτεί κάποιο συνέταιρο στο έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα και η άρνηση του τελευταίου. "Πέτρα του σκανδάλου" βεβαίως αποτελούν οι γενικότεροι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε διάφορους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης να κερδίσουν έδαφος στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού του πολυεθνικού κεφαλαίου και στις νέες "δουλιές" που εμφανίζονται στον ορίζοντα στα πλαίσια της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Για τους αναγνώστες του "Ρ", και όχι μόνο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθήσουν τις διαμάχες των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, πολύ περισσότερο που οι πλευρές που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι ένα απειροελάχιστο μέρος από το όργιο της κομπίνας και του αδυσώπητου πολέμου που γίνεται πίσω από τις πλάτες όλων μας και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αξίζει όμως τον κόπο να έχει κανείς υπόψη του τα μέσα που μετέρχονται εκείνοι που αποτελούν την κορυφή της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", τον τρόπο που κλείνουν τις δουλιές τους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ο ένας εναντίον του άλλου, τις ηθικές αξίες που υπηρετούν κ.ο.κ. Από αυτή την άποψη είναι χρήσιμο να δούμε τι γράφτηκε στον Τύπο τις τελευταίες μέρες.

"Το Βήμα"

Την Κυριακή, ο διευθυντής της εφημερίδας του συγκροτήματος, με πρωτοσέλιδο σχόλιό του υπό τον τίτλο "Η Βουλή να μην κυρώνει... απάτες", δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για τα επόμενα. Ο Στ. Ψυχάρης, με αθώο αλλά όλο νόημα - για εκείνους που γνωρίζουν - ύφος αναφέρεται στο μέγα θέμα των κρατικών προμηθειών και αναθέσεων έργων, τα οποία κυρώνονται από τη Βουλή και που αποτελούν "τα a priori συχωροχάρτια, με τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες επιχειρούν και επιτυγχάνουν να εξαφανίσουν κάθε ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για έργα που μπορεί να κατηγορηθούν ως σκάνδαλα!...". Ως, σχεδόν τυχαία, αφορμή για το σχόλιο, αναφέρεται η ανακοίνωση εκ μέρους του Κ. Σημίτη για τη "σύμβαση της ΔΕΗ με τρίτους για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλώρινα (σ.σ. που) θα κυρωθεί από τη Βουλή με νόμο".

"Επιχείρηση - μίζα"

Οι... τρίτοι βέβαια της υπόθεσης δεν είναι κάποιοι τυχαίοι και άγνωστοι του διευθυντή του Χρ. Λαμπράκη. Είναι ο Δ. Κοπελούζος και η εταιρία που σχεδόν για χάρη του θα κατασκευαστεί ο σταθμός της ΔΕΗ. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται κύρια στο χώρο του φυσικού αερίου, κρίνει πως ήρθε η στιγμή ν' απαντήσει κι αυτός δημόσια. Αυτό γίνεται τη Δευτέρα μέσα από τις σελίδες του "Αδέσμευτου Τύπου", με σχόλιο υπό τον τίτλο ""Επιχείρηση - Μίζα" από εφημερίδα", που φέρει τα αρχικά Δ. Κ. Οι περισσότεροι που παρακολουθούν το θέμα υποστηρίζουν πως το σχόλιο γράφτηκε προσωπικά από τον Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος φέρεται να έχει και άμεσες οικονομικές σχέσεις με την εφημερίδα. Ο Δ. Ρίζος λέει από τη μεριά του ότι το σχόλιο γράφτηκε από συντάκτη της εφημερίδας. Οποιος και να το έγραψε, αξία έχει τι λέει. Αν και είναι περιττό ν' αναφέρουμε ότι το σχόλιο αναφέρεται στο ΒΗΜΑ, στον Χρ. Λαμπράκη και τον Στ. Ψυχάρη. Ιδού λοιπόν το, αν μη τι άλλο είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πώς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα αποκτούν τη διάσταση και των "ευυπόληπτων πολιτών", σχόλιο. Οι υπογραμμίσεις και η φρασεολογία είναι του συντάκτη:

"Η μεγαλύτερη επιχείρηση ΜΙΖΑΣ, πιέσεων και εκβιασμών έχει στηθεί εδώ και χρόνια σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Σε άρθρα της, σε σχόλια, σε ρεπορτάζ, αναγνωρίζεις αμέσως το μήνυμα: "Δώστε μας προμήθεια αλλιώς σας χαλάμε τη δουλιά".

Φυλλομετρούσαμε χτες τις σελίδες, τα άρθρα και τους... υπαινιγμούς της μεγάλης εφημερίδας. Και καταγράψαμε άπειρους επιχειρηματίες "που δεν τα ακούμπησαν ακόμη", ύμνους σε μεγάλους προμηθευτές, που υπέκυψαν και ενίσχυσαν τους ήδη φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των ηγητόρων της μεγάλης εφημερίδας και υπονοούμενα για άλλους επιχειρηματίες που δεν προσήλθαν να προσκυνήσουν εμπράκτως τον άπληστο δημοσιογραφικό παράγοντα! Εναν αδίστακτο άνθρωπο με σωρεία συμμετοχών σε επιχειρήσεις - εξεβίασε τη συμμετοχή του σ' αυτές τις επιχειρήσεις - έναν άνθρωπο που επαίρεται, ότι "ναι, ρε, έχω τραπεζικούς λογαριασμούς και στην Ελβετία και στην Αγγλία και στην Αμερική και άμα θέλετε να σας δώσω και τους αριθμούς των λογαριασμών μου"!!!

Το τραγικό είναι, ότι τον αδίστακτο αυτό άνθρωπο - την ντροπή και το όνειδος της ελληνικής δημοσιογραφίας - τον παίρνουν ακόμα στα σοβαρά οι κυβερνώντες, τους οποίους εκβιάζει και τρομοκρατεί επίσης με τη δύναμη της εφημερίδας του. (Σκεφθείτε, ούτε η τελευταία ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ, απ' όλα τα κόμματα, απ' όλες τις εφημερίδες, απ' όλα τα ΜΜΕ, για σκανδαλώδη παραχώρηση σ' αυτόν της πιο μεγάλης κληρονομιάς, εθνικής και θρησκευτικής, δεν κατάφεραν να κάνουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση να ματαιώσουν το διορισμό του - τόσο τρόμο προκαλεί ο ερίφης! ).

Ωστόσο, ό,τι δεν τόλμησαν πολιτικοί και ΜΜΕ θα το τολμήσει Ελληνας επιχειρηματίας που χρόνια τώρα εκβιάζεται από τον αδίστακτο αυτό παράγοντα "δημοσιογράφο" (ο οποίος ετοιμάζεται να βάλει χέρι και στα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών!).

Ο αποφασισμένος επιχειρηματίας (από τους πιο γνωστούς στον τόπο), ο οποίος κρατά ένα εκπληκτικό αρχείο της "επιχείρησης - μίζας" του εν λόγω δημοσιογραφικού παράγοντα ετοιμάζεται να εκδώσει αυτό τον φάκελο ρεμούλας και εκβιασμών και τα σχετικά ντοκουμέντα να μοιραστούν κατά δεκάδες χιλιάδες - ιδίως έξω από το μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο εν λόγω αποφασισμένος επιχειρηματίας έχει σχεδιάσει και μια σειρά άλλων ενεργειών με τις οποίες θα απαλλαγεί ο τόπος από τον αδίστακτο αυτό εκβιαστή, και για τις οποίες θα ασχοληθούν πολύ τα ΜΜΕ, όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ξένα!

Δ. Κ. "

Η... απάντηση

Το σχόλιο σηματοδότησε την αποστολή επιστολής του Στ. Ψυχάρη προς τον Δ. Ρίζο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όπως αυτές εμφανίστηκαν στην "Ελευθεροτυπία" και την "Αθηναϊκή", ο διευθυντής του "Βήματος" χαρακτηρίζει το σχόλιο "χυδαιογράφημα" και λέει προς τον Δ. Ρίζο ότι "με δική σου παράκληση ήρθε σπίτι μου ο Κοπελούζος γιατί από καιρού ζητούσε μεσολαβητές και ειδικά συνεργασία με τον κ. Κόκκαλη". Ο Ψυχάρης προσθέτει ότι αρνήθηκε να μεσολαβήσει και ότι ο Κοπελούζος του έταξε 250 εκατομμύρια για να βοηθήσει με την εφημερίδα του την υπόθεση του σταθμού της Φλώρινας και άλλα 200 για να βοηθήσει σε για άλλη δουλιά. Τότε ο Ψυχάρης φέρεται να είπε: "αν θέλεις να κάνεις δωρεές στείλε τις στο Μέγαρο Μουσικής ή δώσε τα λεφτά στον Αδέσμευτο, όπως το έχεις ξανακάνει με 100 εκατομμύρια", ενώ παράλληλα εκτοξεύει ανοιχτή απειλή ότι έχει μαγνητοφωνήσει όλες τις σχετικές συνομιλίες, υπονοώντας ότι είναι δυνατόν να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Ο Δ. Ρίζος

Ο εκδότης του "Αδέσμευτου" έδωσε προχτές το βράδυ στη δημοσιότητα τη δική του εκδοχή. Στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει συνάντηση των Κόκκαλη -Κοπελούζου σε συνάντηση με άλλους επιχειρηματίες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπήρξε και η στιχομυθία που αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ. Το κείμενο της επιστολής Ρίζου, αλλά κύρια το "κλείσιμο" αποκαλύπτουν ευκρινώς ότι το σύνθημα "ρίχτε τους τόνους" έχει σταλεί ήδη από τα αφεντικά. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

"Διαστρεβλώνεις τα πάντα και ισχυρίζεσαι ακριβώς τα αντίθετα απ' όσα συνέβησαν:

ΠΡΩΤΟΝ,ο κ. Κοπελούζος ήρθε στο σπίτι σου μετά από επίμονη δική σου πρόσκληση, καθώς ζήτησες και τη δική μου βοήθεια να τον πείσω να την αποδεχτεί.

Ο κ. Κοπελούζος, που δεν εγνώριζε καν γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση, με παρεκάλεσε να είμαι και εγώ παρών.

Εκπληκτοι σε ακούσαμε να πιέζεις πως στη δουλιά του φυσικού αερίου θα έπρεπε να δεχτεί συνέταιρο γνωστόν επιχειρηματία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ,όσα υποστηρίζεις είναι από αφελή έως ακατανόητα: Ποιον λόγο είχε ο κ. Κοπελούζος να ζητά συνέταιρο; Και για ποιο λόγο σου έκανε "προσφορές";Δε νομίζεις ότι αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί παραδοχή; Τι θα του προσέφερες εσύ για να σου προσφέρει κι εκείνος;

ΤΡΙΤΟΝ,επειδή ήμουν παρών στη συνάντηση και στη συζήτηση, σε προκαλώ - ελπίζω ότι θα συμφωνεί και ο κ. Κοπελούζος - να δώσεις αμέσως μετά στη δημοσιότητα όποιες κασέτες με τη συνομιλία υπαινίσσεσαι ότι έχεις. Αμέσως. Αν δεν το κάνεις ομολογείς την αδυναμία σου". Και η επιστολή καταλήγει:

"Εγώ προσωπικά λυπάμαι που, υπαιτιότητά σου, πήρε αυτή την εξέλιξη η όλη υπόθεση. Ο "Αδέσμευτος" δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια.

Για ό,τι πάντως, ήθελε επακολουθήσει, εξαρτάται από εσένα και τον θιγόμενο επιχειρηματία". Σε ό,τι αφορά την κατηγορία ότι ο Κοπελούζος χρηματοδότησε - για την προώθηση των συμφερόντων του προφανώς - με 100 εκατ. δρχ. τον "Αδέσμευτο Τύπο" ο Δ. Ρίζος το παραδέχεται, αλλά λέει ότι τα χρήματα αυτά τα επέστρεψε όταν ο μεγαλοξενοδόχος Μήτσης έβαλε τα δικά του κεφάλαια στην εφημερίδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μακριά από την ουσία του σκανδάλου του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Φλώρινα στάθηκε χτες, όπως ήταν φυσικό, ο Δ. Ρέππας, που προσπάθησε σε όλους τους τόνους να υποστηρίξει πως οι διάφορες αναθέσεις έργων που γίνονται από την κυβέρνηση προς τους επιχειρηματίες, γίνονται "με γνώμονα το οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον της χώρας". Για την κύρωση της σχετικής σύμβασης, είπε, "βεβαίως θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει σχετική ρύθμιση". Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η συζήτηση αυτή θα γίνει μετά από απαίτηση της Β. Παπανδρέου, πράγμα που δεν το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δικαιοσύνης για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε πως αυτό είναι κάτι που αφορά τους λειτουργούς στο έργο των οποίων δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση.

Εισαγγελική έρευνα

Ο σχετικός θόρυβος πάντως που ξέσπασε και η έκταση που πήρε το θέμα ανάγκασε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητήσει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία και παράγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την εξέταση θα διενεργήσει εισαγγελικός λειτουργός, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που περιέχονται στα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας το "Βήμα" Στ. Ψυχάρη και γενικά του συγκροτήματος Λαμπράκη σχετικά με τα μεγάλα έργα.Θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του δημόσιου χρήματος θα συζητηθούν και στην αυριανή σύσκεψη των προϊσταμένων των 13 Εισαγγελιών Εφετών της χώρας. Η σύσκεψη των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνει υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης, ήταν ήδη προγραμματισμένη και αφορούσε ζητήματα εγκληματικότητας και εμπορίας ναρκωτικών. Ωστόσο, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με φόντο τους εκβιασμούς των "διαπλεκόμενων συμφερόντων", καθώς και τις κατηγορίες για μίζες από εκδότες του Τύπου συμπεριελήφθη στην ατζέντα της σύσκεψης των δικαστικών λειτουργών και το καίριο θέμα της προστασίας του δημόσιου χρήματος.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ