Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται οι "επιθεωρητές" του ΔΝΤ

Από το "ψιλό κόσκινο" των ανθρώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα περάσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο ερχόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη φτάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία ελεγκτών του ΔΝΤ, προκειμένου να ενημερωθούν "από πρώτο χέρι" για τις βραχυχρόνιες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια να αξιολογήσουν - με τα δικά τους κριτήρια - την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Στις συναντήσεις που θα έχουν με στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακούς παράγοντες των οικονομικών υπουργείων, τις διοικήσεις και στελέχη τραπεζών και άλλους φορείς (όπως για παράδειγμα ο ΣΕΒ κλπ.), οι επιθεωρητές του ΔΝΤ, θα συγκεντρώσουν στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία όλων των βασικών μεγεθών της οικονομίας (ελλείμματα, δημόσιο χρέος, φορολογικά, εισοδηματικά, νομισματοπιστωτικά, εργασιακά, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα κλπ.) και θα συζητήσουν για τις προβλεπόμενες εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουν, θα βαθμολογήσουν αν και σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματική η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα εκτιμήσουν, δηλαδή, την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, με βασικό κριτήριο την εκπλήρωση των στόχων και επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου που έχει αναλάβει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τόσο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" όσο και με άλλους τρόπους. Και φυσικά - αν διαπιστώσουν αποκλίσεις στα ελλείμματα ή άλλα βασικά μεγέθη - θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει, για τα συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα που θα πάρει (στα οικονομικά υπουργεία έχουν ετοιμαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια), προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αποκλίσεις.

Στη συνέχεια, τον μήνα Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου θα εξεταστεί η κατάσταση και της παγκόσμιας οικονομίας - δηλαδή ο βαθμός επιτυχίας του παγκόσμιου μοντέλου μονόπλευρης λιτότητας - και με την έκθεση που θα συνταχθεί, θα διατυπώνονται οι σχετικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση, για να πετύχει στη χώρα της η πορεία προς την καπιταλιστική ανασυγκρότηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ μέτρων με επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής(2014-06-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέα προγράμματα λιτότητας(2002-09-06 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για συνέχιση της λιτότητας από το βήμα του ΔΝΤ(1998-10-08 00:00:00.0)
Σύγκλιση, αλλά μόνο στ' αρνητικά(1997-03-02 00:00:00.0)
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ(1996-05-15 00:00:00.0)
Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η οικονομία από 8 μέχρι 22 Μάη(1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ