Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κόβει το 50% της δεύτερης δόσης των επιχορηγήσεων

Σε άμεση περικοπή του 50% της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης, που δικαιούνται από τον φετινό προϋπολογισμό μία σειρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οδηγώντας τους φορείς αυτούς σε λειτουργικό αδιέξοδο. Η παραπάνω απόφαση γνωστοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.Ως πρόσχημα για την παραπάνω απόφαση αναφέρεται το γεγονός ότι οι σχετικοί φορείς δεν έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους πίνακες με τριμηνιαία στοιχεία χρονοκατανομής των πιστώσεών τους και ετήσιας σύνθεσης του προσωπικού τους, όπως είχαν να κληθεί να κάνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο - βάσει απόφασης του υπουργού Οικονομικών στις 31-3-1997 - στους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό άνω των 50 εκατ. δρχ. και μέχρι 500 εκατ. δρχ. θα καταβληθεί μέχρι 10 Μάη 1997 το μισό της δικαιούμενης επιχορήγησης με βάση το εγκεκριμένο ποσοστό διάθεσης που προβλέπεται με την απόφαση αυτή (το 50% της β δόσης). Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί μόνο εφόσον υποβληθούν τα τριμηνιαία προϋπολογιστικά στοιχεία ολόκληρης της χρήσης 1997 και τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Είναι ευνόητο ότι η παραπάνω απόφαση θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ασφυκτική οικονομική κατάσταση φορείς όπως νοσοκομεία, ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς κλπ. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη του "κοινωνικού" προσώπου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή μάλιστα που οι επιχορηγήσεις για τους φορείς αυτούς παραμένουν καθηλωμένες και άγρια "σφαγιασμένες" στα επίπεδα του 1993, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες. Βεβαίως και η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών έχει άμεση σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις περαιτέρω σφαγιασμού των κρατικών δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό του 1997 για το έλλειμμα και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στο σκέλος των εσόδων.

B. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ