Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομματική οικοδόμηση - στρατολογία

Παρά τις γνωστές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Κόμμα μας και το κίνημα τα τελευταία χρόνια, η επιρροή μας στους συνδικαλισμένους εργάτες, στην εργατική τάξη, είναι υπολογίσιμη και ανοδική, όπως φαίνεται και από τις αρχαιρεσίες και την τάση ανάκαμψης της εκλογικής δύναμης του Κόμματος στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρά τη μείωση των οργανωμένων δυνάμεών μας και των εργοστασιακών ΚΟΒ, υπάρχει στο Κόμμα και γύρω από αυτό μια σχετικά υπολογίσιμη και έμπειρη δύναμη, που αν στρατευτεί στο σύνολό της και με ποιοτική επάρκεια, είναι δυνατό, σήμερα, να οδηγήσει σε αύξηση των οργανωμένων δυνάμεων και σε πιο έντονη δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το άμεσο καθήκον της σχεδιασμένης δουλιάς για την αύξηση των οργανωμένων δυνάμεων από την εργατική τάξη, για την οικοδόμηση ΚΟΒ σε νέους χώρους, θα πρέπει να συζητηθεί, με βάση ξεχωριστή απόφαση της ΚΕ, σε ειδική συνεδρίαση των οργανώσεων. Ωστόσο, πρέπει να είναι καθαρό, ότι η συσπείρωση ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα εξαρτάται, εκτός από την άνοδο των αγώνων και από την πρόοδο στην κομματική οικοδόμηση.

Ολόκληρο το Κόμμα, οι ΚΟ, να επεξεργαστούν συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης των γραμμών του Κόμματος με τη στρατολογία εργατών - εργατριών, υπαλλήλων. Να οικοδομήσουμε νέες ΚΟΒ σε τόπους δουλιάς, να πιάσουμε επαφή με χώρους που σήμερα δεν έχουμε καμία. Κατ' αρχήν, πρέπει να υπερνικηθεί η αντίληψη ότι το καθήκον αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο στις σημερινές συνθήκες. Αναμφισβήτητα έχουν προστεθεί πολλά εμπόδια και δυσκολίες (κλείσιμο εργοστασίων, μείωση απασχόλησης σε κλάδους που παραδοσιακά είχαμε επαφή και δυνάμεις, τρομοκρατία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μεγάλος αριθμός ανέργων, προσωρινή απασχόληση κλπ. ), όμως τίποτε δεν είναι αδύνατο, όταν σχεδιάζουμε την παρέμβασή μας και κυρίως όταν η κομματική οικοδόμηση ενταχθεί στη μεγάλη προσπάθεια να αναπτύξουμε πλούσιες και ουσιαστικές σχέσεις με τα πιο πρωτοποριακά και δυναμικά στοιχεία της εργατικής τάξης, γενικότερα με τα λαϊκά στρώματα.

Κάθε κομματική οργάνωση, όλα τα στελέχη τα εκλεγμένα σε μαζικούς φορείς και στην Αυτοδιοίκηση, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών και στη στρατολογία. Η προσπάθεια αυτή θα ενταχθεί στη χρονιάτικη δραστηριότητα για τα 80χρονα του Κόμματος. Η ΚΕ με ειδική καμπάνια, να δώσει ώθηση στην επικοινωνία με την εργατική τάξη. Βεβαίως, χρειάζεται ακόμα πιο αναλυτική εξειδίκευση κατά χώρο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μετά τη χρονιάτικη αυτή καμπάνια, θα συζητήσουμε τα διδάγματα που βγαίνουν, ώστε να σταθεροποιηθεί από εκεί και πέρα η δουλιά για την ανάπτυξη των δεσμών του Κόμματος με εργατοϋπαλλήλους, να υπάρχει ένα μόνιμο φυτώριο και για στρατολογία.

Από τα βασικότερα καθήκοντα της επόμενης περιόδου είναι να ανοίξουμε, σταθερά και μόνιμα, δρόμους μιας ανοιχτής επικοινωνίας με χώρους δουλιάς, όπου είναι αδύνατη η κομματική παρέμβαση ή υπάρχει έλλειψη οποιασδήποτε πρόσβασης, χώρους που η εργοδοτική τρομοκρατία είναι ιδιαίτερα έντονη.

Το καθήκον αυτό πρέπει να το αναλάβουν με συγκεκριμένο σχέδιο οι συνοικιακές και κλαδικές ΚΟΒ, η παράταξη. Η επαφή με αυτούς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι αποσπασματική και περιστασιακή.

Βάρος να ριχτεί και στη δουλιά από τα έξω, στη δουλιά σπίτι το σπίτι με τους εργοστασιακούς εργάτες. Βοηθάνε οι τακτικές εξορμήσεις με διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού, με τακτικές επισκέψεις και περιοδείες στελεχών του Κόμματος και της παράταξης. Η άμεση ένταξη των κομματικών δυνάμεων, με βάση τον τόπο δουλιάς και τον κλάδο απασχόλησης, στη δράση των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Η δράση στην παράταξη και στο σωματείο είναι υποχρεωτική, λογίζεται ως πρώτο καθήκον στον καταμερισμό δουλιάς, ανεξάρτητα αν ο κομμουνιστής χρειάζεται να έχει και κάποια δεύτερη χρέωση σε γενικότερα καθήκοντα.

Επόμενα, πρέπει να υπερνικηθεί το πνεύμα χαλαρότητας και η έλλειψη ελέγχου από τα καθοδηγητικά όργανα, για το πώς εκπληρώνεται και υλοποιείται το βασικό αυτό καθήκον.

Ειδική συστηματική βοήθεια, έλεγχος της δράσης

των συνδικαλιστικών στελεχών

Σταθερή κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι η οργανωμένη και εξειδικευμένη βοήθεια όλων των εκλεγμένων κομμουνιστών, η προσπάθεια για άνοδο του ιδεολογικού, πολιτικού επιπέδου, δηλαδή η πολιτική τους μόρφωση, παράλληλα με τη βοήθεια για εξειδίκευση γνώσεων. Πέρα από τη συστηματική και σταθερή λειτουργία των κομματικών ομάδων, με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων να πραγματοποιούνται, κατά διαστήματα, αχτίφ και συσκέψεις, ιδεολογικά μαθήματα. Με κατάλληλο προγραμματισμό, χωρίς να υποκύπτουμε στις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες, πρέπει να φροντίζουμε, να εντάσσονται τα συνδικαλιστικά στελέχη σε κύκλους σεμιναρίων, ιδεολογικών μαθημάτων, σε κύκλους αυτομόρφωσης.

Η βοήθεια και ο έλεγχος στοχεύει και στη διαπαιδαγώγησή τους, σε πνεύμα επαγρύπνησης και σταθερότητας, ώστε να αντιμετωπίζουν τα μελετημένα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που αποσκοπούν στον παροπλισμό και στη συκοφάντηση των εκλεγμένων. Διαπιστώνεται η ανάγκη συστηματικής δουλιάς για ανανέωση του δυναμικού μας στα μαζικά όργανα, για την ανάδειξη γυναικών, νέων. Για να ωριμάζουν και να αναπτύσσονται περισσότερα στελέχη, να γίνεται εναλλαγή τομέων δουλιάς.

Ενταση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δουλιάς

στους ξένους εργάτες

Η εξέγερση του αλβανικού λαού έδειξε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να απλώσουμε τη δουλιά μας στους ξένους εργάτες, που μάλιστα προέρχονται μαζικά από συγκεκριμένες χώρες, πρώην σοσιαλιστικές και αραβικές, και ως Κόμμα αλλά και μέσα από τη δράση μας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα να αντιπαλέψουμε φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού που συνδέονται με την παρουσία ξένων εργατών. Αν και δεν έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο να εξαπλωθούν. Το κυριότερο είναι να οργανωθεί η πάλη για τα δικαιώματά τους και να γίνει πολιτική δουλιά από την πλευρά του Κόμματος.

Αθήνα, 10 - 11 Μάη 1997

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ