Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"
Ανεργία - φτώχεια - εξαθλίωση η εικόνα της "νέας τάξης"

Τις ιδιωτικοποιήσεις και την προωθούμενη φιλελευθεροποίηση των αγορών παραδέχεται ο ΟΗΕ, ως αιτίες της φτώχειας και της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο

Ανεργία, φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση. Αυτό είναι το μοντέλο της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας, που προωθούν με ευλαβική συνέπεια μετά το 1990 οι κάθε είδους υποστηρικτές της "νέας τάξης πραγμάτων" σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του "νέου" και "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ. Με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, άρχισε το ξήλωμα κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών και η επιβολή μιας πολύμορφης λεηλασίας στα λαϊκά εισοδήματα. Συνέπεια αυτής της πολιτικής, η έξαρση της φτώχειας σ' Ανατολή και Δύση, όπου οι φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη, είναι τα στοιχεία - που παραθέτει στο σημερινό τετρασέλιδο αφιέρωμα για τη φτώχεια ο "Ρ" - τα οποία προέρχονται από τις στατιστικές διεθνών οργανισμών και τη διεθνή ειδησεογραφία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Στις 12 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1993 ζούσαν κάτω από το όριο φτώχειας τουλάχιστον 57 εκατομμύρια κάτοικοι ή το 17%. Από αυτούς 2,5 εκατομμύρια ήταν οι φτωχοί στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι κατέχει την πρωτιά, αφού το ποσοστό των φτωχών στη χώρα μας φτάνει στο 25%.
  • Στις ΗΠΑ - μητρόπολη του ιμπεριαλισμού - το 22% των μεταναστών ζει κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Στη Μόσχα - πρώην μητρόπολη της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών - η φτώχεια ανθεί. Φέτος το Μάη, πέθαναν από την πείνα και την εξαθλίωση 22 τρόφιμοι ψυχιατρείου, επειδή η παλινόρθωση του καπιταλισμού επέβαλε και... το σφαγιασμό των δαπανών λειτουργίας του ψυχιατρείου, στα πλαίσια του γενικού ξηλώματος του κράτους πρόνοιας.
  • Στη Ρουμανία η πείνα έχει οδηγήσει στο φαινόμενο πολλοί να πουλάνε τα χρυσά τους δόντια για να ζήσουν, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία το 90% ζει κάτω από το όριο φτώχειας και πολλοί συνταξιούχοι ζουν με σκυλοτροφές ή άλλες ζωοτροφές επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κανονικά τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ αποδίδει την έξαρση της φτώχειας και της διαφθοράς, που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, στις ιδιωτικοποιήσεις και την προωθούμενη φιλελευθεροποίηση των αγορών.


ΣΕΛ.  11   -   15

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ