Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Η απελευθέρωση των οικονομιών ενίσχυσε τη διαφθορά

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι ιδιωτικοποιήσεις και η "παγκοσμιοποίηση" της οικονομίας, αποδείχτηκαν "λίπασμα" για την "άνθηση" της διαφθοράς

"Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ευνοούν τη διαφθορά σε πλανητική κλίμακα, εκτιμά ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Βιέννη". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 7 Μάη - και τα άλλα διεθνή πρακτορεία - με αφορμή σχετική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ίδια ανταπόκριση του ΑΠΕ, σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι:

  • "Τα κύματα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για διαφθορά", ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, αναφέρεται στο έγγραφο.
  • Η απελευθέρωση του συναλλάγματος σε παγκόσμια κλίμακα διευκολύνει τις παράνομες οικονομικές συναλλαγές και επιτρέπει στην οργανωμένη εγκληματικότητα να ευημερεί, καθώς αυτή η τελευταία "δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο προσφεύγοντας στη διαφθορά".

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ακόμη πως κανένα πολιτικό σύστημα "δεν είναι απολύτως προστατευμένο από τη διαφθορά". Οπως σημειώνουν: "σκάνδαλα αντίστοιχου μεγέθους σημειώθηκαν τελευταία τόσο σε αναπτυσσόμενες όσο και σε βιομηχανικές χώρες".

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο αυτό, διαφθορά διαπιστώνεται τόσο μεταξύ των ανώτερων δημόσιων λειτουργών και των ηγετών μιας χώρας (δωροδοκίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων) όσο και μεταξύ των επικεφαλής των επιχειρήσεων, οι οποίοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος των πελατών τους.

Διαφθορά υπάρχει επίσης μεταξύ εκείνων που κατέχουν μια ιδιαίτερη γνώση και εξαργυρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους, για παράδειγμα οι γιατροί ή οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου (28 Απρίλη - 9 Μάη) της Επιτροπής για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη, ενός οργανισμού του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε το 1992 και στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες. Η γραμματεία του βρίσκεται στη Βιέννη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ένας υπεύθυνος της Επιτροπής, ο Δημήτριος Βλάσης,δήλωσε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς "πλήττει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας", αλλά "εξαιτίας ακριβώς της παράνομης φύσης του είναι αδύνατο να υπολογιστεί ποσοτικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ