Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Πέθαναν από την πείνα 22 τρόφιμοι ψυχιατρείου

Η θλιβερή εικόνα, για τη σημερινή Ρωσία της φτώχειας και της εξαθλίωσης - όπως την περιγράφουν τα διεθνή πρακτορεία - σίγουρα δεν υπήρχε σε καμιά από τις χώρες της ΕΣΣΔ και του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού

Η κατάσταση στις χώρες της πρώην Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) - σχετικά με την εξάπλωση της πείνας, της εξαθλίωσης, της διαφθοράς και όλων των "αγαθών" του καπιταλιστικού συστήματος - δεν είναι καθόλου καλύτερη. Δε θα αναφερθούμε στη μαφία ή στην έξαρση της διαφθοράς (που ανθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο των ιδιωτικοποιήσεων και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ). Θα αναδημοσιεύσουμε ολόκληρη την ανταπόκριση του Αθηναϊκού και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Μόσχα, που σκιαγραφεί ανάγλυφα την έξαρση της πείνας και της εξαθλίωσης, με ένα περιστατικό που συνέβη στη Μόσχα και δείχνει τι σημαίνει στην πράξη καπιταλιστικοποίηση της οικονομίας και "νέα τάξη πραγμάτων".

Σύμφωνα λοιπόν με τις ανταποκρίσεις του ΑΠΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που μεταδόθηκε στις 19 Μάη 1997 σε όλες τις χώρες του κόσμου και την Ελλάδα, η εικόνα για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που πλήττει τη Ρωσία - και πολύ πιθανόν και τις υπόλοιπες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ - περιγράφεται ανάγλυφα με όσα συμβαίνουν σε ψυχιατρείο της Μόσχας. Η εικόνα αυτή, όπως την περιγράφουν οι ανταποκριτές των δύο πρακτορείων από τη Μόσχα - επικαλούμενοι τηλεοπτικό ρεπορτάζ της ρώσικης τηλεόρασης RTR - είναι η ακόλουθη:

"Οι τρόφιμοι ενός ψυχιατρείου κοντά στη Μόσχα πεθαίνουν από την πείνα και οι φρικιαστικές σκηνές που έδειξε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTR έφεραν στην επιφάνεια, για μια ακόμα φορά, τη δυσλειτουργία του ρωσικού κράτους.

Αποστεωμένοι, ντυμένοι με κουρέλια, όπως τα θύματα των ναζιστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι διακόσιοι ασθενείς του ψυχιατρείου του Αφονίνο, στην περιοχή Ιαροσλάβ, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RTR, είκοσι δύο από τους ασθενείς έχουν ήδη πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων. Οι αρχές της πόλης διέκοψαν ξαφνικά το Μάρτη τη χρηματοδότηση του ψυχιατρικού ιδρύματος, παραπέμποντας το θέμα στην περιφερειακή διοίκηση, η οποία μέχρι στιγμής αδιαφορεί...

Τη μέρα που το τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στο ψυχιατρείο, το μεσημεριανό συσσίτιο αποτελούνταν από σούπα με μακαρόνια και πατάτες και, όπως δήλωσε το ιατρικό προσωπικό, "τις τελευταίες μέρες οι τρόφιμοι έφαγαν τα... λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από τα παράθυρα με την ευκαιρία της επετείου της νίκης των Ρώσων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

Η μόνη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι αρχές - σε διάστημα δύο μηνών - είναι ένα κασόνι φάρμακα, που όμως η ημερομηνία χρήσης τους είχε περάσει".

Πρόκειται πράγματι για θλιβερή εικόνα. Μια εικόνα, που περιγράφει την κατάντια στην οποία έχουν οδηγήσει τη Ρωσία - και όλες γενικότερα τις χώρες της ΕΣΣΔ και του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού - όλοι εκείνοι που έβαλαν την υπογραφή τους στη διάλυση της ΕΣΣΔ και υπέκυψαν στις συντονισμένες πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και πολλών άλλων που συνεργάστηκαν (αντί αδρής αμοιβής) για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Και δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που θα υποστηρίξει πως - πέρα από τις όποιες αδυναμίες κι αν υπήρχαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού - τέτοια προβλήματα και τέτοια κατάντια, σαν κι αυτό που συμβαίνει στο ψυχιατρείο της Μόσχας, υπήρχαν και παλιότερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας (2020-05-12 00:00:00.0)
Το αντισοβιετικό μένος του Ντ. Μεντβέντεφ (2009-10-31 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα τραγικά γεγονότα (2002-10-05 00:00:00.0)
Τεταμένη η κατάσταση (2001-11-03 00:00:00.0)
Μαχητικές εργατικές συγκεντρώσεις (1998-05-02 00:00:00.0)
Ζυμώσεις Κιριγένκο για τη "νέα" κυβέρνηση (1998-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ