Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Καταδικάζει την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας

Με αφορμή την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Αρθρο με τίτλο «75 χρόνια από τη νίκη που διέσωσε την ανθρωπότητα», του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ, δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» της Κυριακής, με το οποίο ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρεται στην καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη ενάντια στον ναζισμό.

Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορή στις μάχες της Μόσχας, του Λένινγκραντ, του Κουρσκ και κυρίως του Στάλινγκραντ, σημειώνει «τη θυσία της ΕΣΣΔ που ήταν πρωτόγνωρη με 27 εκατ. ζωές» και προσθέτει: «Η χώρα έχασε κάθε 7ο πολίτη της, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έναν στους 127, οι ΗΠΑ έναν στους 320. Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν τι σημαίνει για τους Ρώσους η Μέρα της Νίκης, αυτή η "γιορτή με δάκρυα στα μάτια"».

Αναφέρεται επισεις στις «κακόβουλα ψευδείς ερμηνείες της Ιστορίας» και τις προσπάθειες «να παρουσιαστεί η ΕΣΣΔ ως συνένοχη με τη φασιστική Γερμανία για την έναρξη του πολέμου». Οπως σημειώνει, «οι κυνικές πολιτικές αναθεωρητισμού αποτελούν προσβολή στον μαζικό ηρωισμό του πολυεθνικού σοβιετικού λαού, στη μνήμη των εκατομμυρίων προγόνων μας που έπεσαν στις μάχες, εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα της συγκέντρωσης, πέθαναν από την πείνα και φρικτά βασανιστήρια. Οι παραποιητές της Ιστορίας προφανώς καθοδηγούνται από την επιθυμία να αποκρύψουν το γεγονός ότι ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες εφάρμοζαν την "πολιτική κατευνασμού" του Χίτλερ και ήθελαν να κατευθύνουν την επιθετικότητά του προς τη Μόσχα».

Ο Ρώσος πρέσβης καταγγέλλει «τις βεβηλώσεις ή κατεδαφίσεις τάφων και μνημείων Σοβιετικών στρατιωτών και αξιωματικών στην Ανατολική Ευρώπη και τις γιορτές των φιλοναζιστών», όπως και «τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, που ενθαρρύνουν τέτοια φαινόμενα ταυτίζοντας τα θύματα του πολέμου με τους θύτες». Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι σε ετήσια βάση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καυτηριάζει τον εκθειασμό του ναζισμού και του ρατσισμού. Πέρυσι το αντίστοιχο ψήφισμα προωθήθηκε από 62 χώρες (...) κατά ψήφισαν μόνο η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, ενώ οι χώρες - μέλη της ΕΕ απείχαν».

Παρουσιάζοντας τέλος το υπόβαθρο που έχει για τη Ρωσία η σημερινή αντιπαράθεση γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται παγκόσμια, ο πρέσβης καταλήγει στο άρθρο του: «Το 1945, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οι νικήτριες χώρες συμφώνησαν για ένα συλλογικό σύστημα ασφαλείας για τις αρχές της ειρήνης, της ισότητας και της κυριαρχίας των κρατών. Και στις μέρες μας, χωρίς την καλόπιστη συνεργασία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κόσμος δεν μπορεί να είναι σταθερός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ