Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
«Στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς»

Ιστορικοί περίπατοι ήταν ανάμεσα στις πρωτοβουλίες Οργανώσεων της ΚΝΕ

Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Ιστορικοί περίπατοι, γκράφιτι σε κεντρικά σημεία, εξορμήσεις, διαδικτυακές εκδηλώσεις, αλλά και διακίνηση βίντεο που τα επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήταν ανάμεσα στις πρωτοβουλίες Οργανώσεων για την 9η Μάη.

Στην Αθήνα, «στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς» περπάτησαν οι Οργανώσεις Γεωπονικού Υγείας ΕΚΠΑ της ΚΝΕ με τον ιστορικό τους περίπατο. Τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης πέρασαν από σημεία του κέντρου, που συνδέθηκαν με τις ηρωικές ταξικές μάχες του λαού, όπως το Σύνταγμα και το «Μ. Βρετανία», το κτίριο της οδού Μέρλιν στο Κολωνάκι, που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή - κολαστήριο. Επίσης, στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην πλατεία Κοραή, όπου στεγάζονταν και τα γραφεία του ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση. Στην Καπνικαρέα έγινε αναφορά στη μάχη ενάντια στη χιτλερική επιστράτευση, ενώ τελευταίος σταθμός του περιπάτου ήταν το Θησείο, όπου ο ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα μάχη συντρίβοντας τους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες.

Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποίησε η ΤΟ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της ΚΝΕ με τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έγινε μαζική προπαγάνδα με συνθήματα, πανό κ.λπ. στις γειτονιές του Ζωγράφου και σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης. Τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία πλήθους φοιτητών, σύντομη εκδήλωση που περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Νικόλα Φάσσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και προβολή του ντοκιμαντέρ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ακολούθησε σύντομο μουσικό αφιέρωμα στο αντιφασιστικό τραγούδι, από συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στις Σέρρες, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ζωγράφισαν τον Σοβιετικό στρατιώτη που κάρφωσε την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, γράφοντας το σύνθημα «Το φασισμό τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός». Παράλληλα, η ΟΒ Γυμνασίων Σερρών «ιχνηλάτησε τα βήματα του Κόκκινου Στρατού, στην απελευθέρωση των κρατουμένων του Αουσβιτς», στο πλαίσιο δραστηριότητας τύπου Escape Room, ανοιχτού χώρου, προβάλλοντας το μήνυμα ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν και τον πιο δυνατό αντίπαλο, όταν είναι αποφασισμένοι, ενωμένοι και οργανωμένοι, για τα δικά τους συμφέροντα.


Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Τοιχογραφία στις Σέρρες
Τοιχογραφία στις Σέρρες

Από τον ιστορικό περίπατο στην Αθήνα
Από τον ιστορικό περίπατο στην Αθήνα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ