Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές καταγγελίες για όργιο αστυνομικής βίας στην Κυψέλη

Προσαγωγές νεαρών επειδή έτυχε απλά να βρίσκονται στην περιοχή και μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό

INTIME NEWS

Σοβαρές καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία και για επικίνδυνη συμπεριφορά σε ανυποψίαστους πολίτες στην Κυψέλη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι καταγγελίες αφορούν την επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και το ξημέρωμα του Σαββάτου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Ειδικά για τα γεγονότα στη Φωκίωνος Νέγρη, έφτασε στον «Ριζοσπάστη» η εξής αποκαλυπτική καταγγελία από παρέα νεαρών που βρέθηκαν στο χώρο και χωρίς καμιά αιτία δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας: «Την Παρασκευή το βράδυ καθόμασταν στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη τέσσερα άτομα, δύο αγόρια και δύο κοπέλες. Ξαφνικά, κατά τις δύο τα ξημερώματα, είδαμε να έρχονται με ταχύτητα κατά πάνω μας από την πλατεία Κυψέλης μηχανές της Ομάδας "Δράση", οι οποίες σταμάτησαν επί της συμβολής των οδών Επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη.

Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από τις μηχανές και ούρλιαζαν "πιάστε τους", ακινητοποιώντας αλλά και ρίχνοντας κάτω άτομα που διέρχονταν από το σημείο. Ξαφνικά ήρθαν σε τρεις από εμάς και μας ανάγκασαν να παραταχθούμε και να επιδείξουμε τις ταυτότητές μας, το οποίο και κάναμε αμέσως. Την τέταρτη φίλη μας, η οποία είναι δικηγόρος, δεν την ακινητοποίησαν και παρέμεινε σε απόσταση παρακολουθώντας τη διαδικασία.

Παρότι επιδείξαμε τις ταυτότητές μας, μας ανακοίνωσαν ότι θα προσαχθούμε στη ΓΑΔΑ και τότε φωνάξαμε τη φίλη μας, η οποία επενέβη ως δικηγόρος, επιδεικνύοντας τη δικηγορική της ταυτότητα, ζητώντας να εξακριβώσει το νομότυπο της διαδικασίας και ζητώντας το λόγο που γίνονταν όλα αυτά. Τότε, της ανακοίνωσαν εκδικητικά ότι θα προσαχθεί και εκείνη μαζί μας στη ΓΑΔΑ. Πήρε αμέσως το "100" καταγγέλλοντας την επικείμενη παράνομη προσαγωγή μας, αλλά η αστυνομικός που απάντησε είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη ένας δικηγόρος, ο οποίος μετέβη στο σημείο, πήρε επίσης την ίδια απάντηση από τα όργανα της Αμεσης Δράσης.

(...) μας ανάγκασαν να μπούμε ανά πέντε, μαζί με αγνώστους, μέσα σε ΙΧ της Ασφάλειας, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό παραβιάζει τις οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση με αυτοκίνητο εν μέσω πανδημίας. Οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, όπου μας έβαλαν ανά έξι σε ασανσέρ. Μας οδήγησαν σε έναν στενό διάδρομο μαζί με άλλους δεκατρείς προσαχθέντες από την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, υπό τη διαρκή επιτήρηση τουλάχιστον δέκα αστυνομικών. Ημασταν δηλαδή περίπου τριάντα άτομα σε έναν μικρό κλειστό χώρο, σε συνθήκες όπου αν ένας είχε τον κορονοϊό, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να μην κολλήσουμε όλοι!

Μάλιστα, παραμείναμε σε αυτήν την κατάσταση επί τρεις ώρες, χωρίς να υπάρχει αντισηπτικό, επαρκής αερισμός και χωρίς να μας παρασχεθούν μάσκες. Παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με επιδεικτική αδιαφορία και σαρκασμό. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα, αντάλλασσαν αντικείμενα με γυμνά χέρια, ενώ ένας ανέφερε ότι έχει πυρετό! Επίσης, κάποια από τα προσαχθέντα άτομα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τούς έφτυσαν στο πρόσωπο, αλλά και τους ξυλοκόπησαν. Κατά τις 5.30 το πρωί, μας άφησαν να φύγουμε».

Αλλά και στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου επενέβη ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας και έκανε επίθεση με χημικά σε συγκεντρωμένους. Είχε προηγηθεί πορεία «συλλογικοτήτων» στην περιοχή. Η Αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές, από τις οποίες οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσά τους και ένας 52χρονος άνδρας, για τον οποίο η αστυνομία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα», καταγγέλλοντας τον τραυματισμό του με μαχαίρι, για να πέσουν σε ενέδρα οι δυνάμεις που έφτασαν στην πλατεία.

Μεταξύ των θυμάτων της άγριας αστυνομικής επέμβασης ήταν και ένας κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στο σπίτι του και όταν άκουσε φασαρία, βγήκε έξω να δει τι γίνεται. Εκεί, αστυνομικός όρμησε πάνω του και ένας δεύτερος τον πέταξε κάτω, ενώ όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «άρχισαν να με βαράνε με γκλομπ, να με κλωτσάνε στο κεφάλι και στο πρόσωπο και να με χτυπάνε με μπουνιές». Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει με ανοιγμένο κεφάλι, 3 σπασμένα δόντια και μώλωπες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαγωγές και προσπάθεια τρομοκράτησης (2021-02-11 00:00:00.0)
Αστυνομικές επιχειρήσεις σε κτίρια υπό κατάληψη (2017-03-14 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για την καταστολή στη Χαλκιδική (2013-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-26 00:00:00.0)
Αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο στην Κυψέλη (2013-01-16 00:00:00.0)
Ψάχνεται η Αστυνομία (1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ