Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε τρεις φάσεις η άρση των περιοριστικών μέτρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την επαναφορά σχετικής ομαλότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τρία στάδια, ανάλογα με τις εξελίξεις, προωθεί η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που χτες δημοσίευσε 60σέλιδη έκθεση χρονοδιαγραμμάτων και οδηγιών για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αφορμή έδωσαν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε ο πρωθυπουργός την Κυριακή και κατά το οποίο έδωσε ασαφείς οδηγίες, που αφορούσαν κυρίως την Αγγλία, με βασικό σύνθημα «Μείνετε σε εγρήγορση».

Στο νεώτερο ανακοινωθέν της βρετανικής κυβέρνησης ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς από αύριο Τετάρτη, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς υγειονομικής ασφάλειας και κοινωνικής απόστασης. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και σε ορισμένους κλειστούς χώρους, αν και ενθαρρύνεται η χρήση ιδιωτικών οχημάτων. Αντίθετα, αίρονται οι περιορισμοί που αφορούσαν τη σωματική άσκηση και τις αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Σχεδιάζεται το άνοιγμα ορισμένων σχολείων από 1η Ιούνη, και από 1η Ιούλη αναμένεται να ανοίξουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που θα έχουν μείνει κλειστές, όπως χώροι εστίασης, κομμωτήρια, παμπ, κινηματογράφοι.

Ωστόσο η χαλάρωση των μέτρων δεν ενθαρρύνεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις σε Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία, που ξεκαθάρισαν ότι θα κινηθούν με βάση το σύνθημα «Μείνετε σπίτι».

Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι η μοναδική αλλαγή που θα κάνει η Σκοτία είναι να επιτρέψει την άσκηση των πολιτών σε εξωτερικό χώρο «περισσότερο από μία φορά τη μέρα», τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Λονδίνο δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ότι αφορούν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, και η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε τρεις δικές της αλλαγές, διατηρώντας πάντως το lockdown για τις επόμενες τρεις βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ