Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξήθηκε ξανά ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου

Ενώ εργοδότες και διαδηλωτές πιέζουν για άμεση άρση των περιορισμών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, μετά και τα μέτρα χαλάρωσης που άρχισαν να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της νόσου ξεπέρασε το όριο του 1 (από 0,65 την Τετάρτη) και την Κυριακή ανήλθε σε 1,13. Δηλαδή ένα άτομο θετικό στον κορονοϊό μολύνει πάνω από ένα άτομα. Η γερμανική κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι είχαν επισημάνει ότι προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και να «ανοίξει» η οικονομία, ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα κρατίδια επικρατεί «ανταγωνισμός» για το ποιος θα «ανοίξει» πρώτος, αφού τα ίδια αποφασίζουν για τις πιο πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε εμπόριο και εστίαση, μετά την αποτυχία χάραξης κοινής γραμμής στη σύσκεψη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το κριτήριο που θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι εάν υπάρξουν περισσότερες από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας βδομάδας, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να επανέλθουν. Οι βιομήχανοι (BDI) χαιρετίζουν τη χαλάρωση των μέτρων και ζητούν «ομοιόμορφη» εφαρμογή της.

Οπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί τις τελευταίες μέρες το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (κρατίδιο με πολλές βιομηχανίες), ο πρωθυπουργός του οποίου (Αρμιν Λάσετ) και υποψήφιος διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ έχει πρωτοστατήσει στα μέτρα χαλάρωσης, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 230 νέα κρούσματα, με επίκεντρο το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος «Coesfeld» της εταιρείας «Westfeleisch». Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, που διενήργησαν περισσότερα από 900 τεστ στο εργοστάσιο, οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι (στην πλειοψηφία τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη) ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, ενώ ζουν σε διαμερίσματα ανά τέσσερα ή πέντε άτομα.

Στη Θουριγγία καταγράφηκαν πάνω από 150 νέα κρούσματα, με επίκεντρο νοσοκομείο, όπου έχουν μολυνθεί και μέλη του προσωπικού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτήματα προκαλούν και οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας (Μόναχο, Στουτγκάρδη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη), με αίτημα τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι διαδηλωτές είναι «κάθε λογής», όπως «αντεξουσιαστές και αντιφασίστες», δεξιοί και νεοναζί, συνωμοσιολόγοι, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, αντιεμβολιαστές, «αλλά τον τόνο δίνουν οι δεξιοί εξτρεμιστές και οι συνωμοσιολόγοι». Η οργάνωση γίνεται διαδικτυακά μέσω ομάδων και οι διοργανωτές δηλώνουν «ακομμάτιστοι». Το εθνικιστικό με νεοναζιστικές καταβολές «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν διακριτική παρουσία στις διαδηλώσεις, καθώς αμφισβητούν έτσι κι αλλιώς τα μέτρα περιορισμού και ζητούν γρήγορη και πλήρη «επανεκκίνηση της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ