Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Πολύμορφες εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Λάρισα
Λάρισα
Σε μνημεία, σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας τιμήθηκε η 9η Μάη, μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες, όπως περιπάτους σε ιστορικά σημεία, ταυτισμένα με τον τιτάνιο λαϊκό αγώνα για τη συντριβή του φασισμού.

Στη Λάρισα, η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των 40 εκτελεσθέντων στο «Αντιαεροπορικό», με τους συγκεντρωμένους να κρατάνε μετά τις ομιλίες ενός λεπτού σιγή και να τραγουδάνε το «Επέσατε θύματα». Την Κυριακή, η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ πραγματοποίησε ιστορικό περίπατο στο Μεζούρλο, τόπο εκτελέσεων. Στον Τύρναβο πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία.

Στον Βόλο, έξω από το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, απότισαν φόρο τιμής στους κομμουνιστές και αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στο σημείο από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, καθώς μαζί με την 9η Μάη, συμπληρώθηκαν και τα 73 χρόνια από την εκτέλεση της κομμουνίστριας δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, μαχήτριας του ΔΣΕ.

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το άγαλμα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, συνεχίστηκε στη σημερινή πλατεία Ρήγα, όπου βρίσκεται τιμητική πλάκα στον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και το μνημείο των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών που απαγχονίστηκαν στο σημείο αυτό από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Τελικός σταθμός του περιπάτου ήταν το κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων (νυν «Μουσείο Τσιτσάνη»).


Καρδίτσα
Καρδίτσα

Βόλος
Βόλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ