Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Περίτεχνη και "εκσυγχρονιστική" απάτη

Στο ναδίρ οι δαπάνες υγείας, ενώ στην πρόνοια γίνονται δραματικές ανακατανομές, με κύρια θύματα τις πολύτεκνες μητέρες, που παίρνουν την ισόβια σύνταξη

Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είχε τις τυπικές ονομαστικές αυξήσεις για τους τομείς της πρόνοιας και τις συντάξεις.

Είχε ακόμα δυο στοιχεία: Τις απροκάλυπτες απ' τη μια μεριά δραματικές περικοπές στους παραπάνω τομείς και απ' την άλλη την περίτεχνη - εκσυγχρονιστικής έμπνευσης - μελετημένη συγκάλυψη αυτής της ανάλγητης πολιτικής, ώστε, σε επίπεδο εντυπώσεων να φαίνεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί, κατά βάση, την τιμαριθμική εξέλιξη.

Αφαιρώντας απ' τις συνολικές δαπάνες πρόνοιας τα κονδύλια για τα πολυτεκνικά επιδόματα, την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και τα ειδικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής παρουσίασε μια ονομαστική αύξηση των δαπανών πρόνοιας κατά 15,8% (137,671 δισ. το 1997 έναντι 118,867 δισ. το 1996). Αν, όμως, συνυπολογιστούν τα πολυτεκνικά επιδόματα (58 δισ. για το 1996 και 69 δισ. για το 1997), η ισόβια σύνταξη (61 δισ. για το 1996 και 12 δισ. για το 1997) καθώς και τα ειδικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής (119 δισ. το 1995 και 175.000 δισ. για το 1997) τότε προκύπτει μια αύξηση του 10,3%. Δηλαδή μια μονάδα πάνω απ' τον πληθωρισμό (βλέπε και το σχετικό πίνακα).

Στην ουσία η κυβέρνηση απλά επανέφερε το ποσοστό της ονομαστικής αύξησης των δαπανών πρόνοιας περίπου στα επίπεδα του 1995. Οι δαπάνες πρόνοιας το 1995 είχαν αυξηθεί - σε σχέση με το 1994 - κατά 10,8%.

Κάνοντας δραματικές ανακατανομές ανάμεσα στα κονδύλια της πρόνοιας η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει δήθεν κοινωνική ευαισθησία. Η πιο αποκρουστική επίδειξη αναισθησίας ήταν οι περικοπές στην ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και η χορήγησή της με διάφορα εισοδηματικά κριτήρια - μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και στη χορήγηση των διαβόητων ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους. Πέρα απ' την απάνθρωπη και προσβλητική για τις πολύτεκνες μητέρες μεταχείρισή τους η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο εμπαίζει ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού, που ανήκουν στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Υπόσχεται και νέα προγράμματα πρόνοιας με δέκα δισ. δραχμές. Είναι αποκαλυπτικό το απόσπασμα απ' την εισηγητική έκθεση της σελίδας 155. "Για την κάλυψη, αναφέρεται, της εφαρμογής νέων δραστηριοτήτων στο χώρο της πρόνοιας, όπως η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος λειτουργίας όλη την ημέρα βρεφονηπιακών σταθμών, η εφαρμογή νέων πολιτικών σταθμών, η εφαρμογή νέων πιλοτικών για τους Αθιγγάνους και την τρίτη ηλικία, τα σπαστικά παιδιά κλπ. καθώς και για τη σύσταση, επέκταση και τροποποίηση ιδρυμάτων πρόνοιας θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό το 1997 ποσό 10 δισ. δραχμών".

Πρόκειται για εξωφρενικές ανακοινώσεις. Να σημειωθεί, μόνο, ότι οι συνταξιούχοι είναι 1,2 εκατομμύρια άτομα και οι Τσιγγάνοι ανέρχονται σε 200.000. Δε συζητάμε, βέβαια, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που πνέουν τα λοίσθια και η κυβέρνηση προσπαθεί να τους κοιμίσει με τα παχιά λόγια για λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια βίαιη ανακατανομή των κονδυλίων της πρόνοιας με κύρια θύματα τις πολύτεκνες μητέρες, που έπαιρναν τις ισόβιες συντάξεις (βλέπε και σχετικό πίνακα). Και δεν αρκείται μόνο στους εκσυγχρονιστικούς αριθμούς, αλλά έχει και το θράσος να υποστηρίζει ότι τη σύνταξη αυτή θα την πάρουν εκείνες οι μητέρες που έχουν ανάγκη και ότι, τάχατες, η γιαγιά που διέθετε αυτή τη σύνταξη για κάποια δώρα δεν το έχει ανάγκη, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδοτήσει την τεκνοποιία των Νεοελλήνων πέραν του τρίτου παιδιού.

Τέτοιες απόψεις υποστήριξε ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Κοτσώνης, μιλώντας σε ραδιοσταθμούς τη μέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού...

Στραγγαλισμός των νοσοκομείων

Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε ίχνος "ανθυγιεινής πολιτικής" στον τομέα της υγείας. Ο προϋπολογισμός εμφανίζει μια ονομαστική αύξηση της τάξης του 9% (610,936 δισ. το 1997 έναντι 560,378 δισ. το 1996).

Ομως δεν καλύπτει ούτε τις τρέχουσες αυξήσεις δεδομένου ότι ο "υγειονομικός πληθωρισμός" είναι κατά δυο - τρεις μονάδες μεγαλύτερος απ' τον επίσημο πληθωρισμό.

Και δε φτάνει μόνο αυτό: Μηδενίζονται οι δαπάνες - ναι μηδέν -για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων και μειώνονται οι δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων κατά 27% (9,805 δισ. το 1997 έναντι 13,439 δισ. το 1996). Στα πλαίσια αυτά μειώνονται οι επιχορηγήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για νοσήλια κατά 5,3% (107 δισ. το 1997 έναντι 113 δισ. το 1996).

Εκτός απ' αυτό υπάρχει στον προϋπολογισμό και το τρικ της φορολογίας των πολιτών στον καπνό που θα αποδώσουν για την υγεία 11 δισ. δραχμές. Το ίδιο κόλπο χρησιμοποιήθηκε το 1995 - με τη ρητή διαβεβαίωση του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Γεννηματά - ότι οι φόροι, ύψους 87 δισ. δραχμές, στον καπνό θα χρησιμοποιηθούν οπωσδήποτε στην υγεία. Τελικά και αυτούς τους φόρους τους "έφαγε" η μαύρη τρύπα.

Υπάρχει και μια ιδιαίτερη πλευρά - πρόκληση προς τη νεολαία - στην υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μειώνονται οι επιχορηγήσεις προς το ΚΕΘΕΑ κατά 4,4%, την ίδια στιγμή που αυξάνονται κατά 187,8% οι δαπάνες προς τον ΟΚΑΝΑ.

Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση των προγραμμάτων με υποκατάστατα και όχι στα προγράμματα απεξάρτησης.

Χρηματοδοτικά "τρικ" Μειώνεται η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ κατά 2,5% (230 δισ. το 1997 έναντι 236 δισ. το 1996). Για τα διαβόητα επιδόματα των ΕΚΑΣ προβλέπεται το ποσό των 40 δισ. έναντι των 50 δισ. δρχ. που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 6.6.1996. Επίσης, καθηλώνονται οι επιχορηγήσεις προς το ΤΕΒΕ και ΤΑΕ (40,5 και 6,7 δισ. δραχμές αντίστοιχα).

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθούν λόγω της τριμερούς χρηματοδότησης. Η περιορισμένη τριμερής χρηματοδότηση ισχύει για τους λεγόμενους "νεοασφαλισμένους", δηλαδή για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 και δεν αποτελεί καινοτομία της κυβέρνησης.

Απλώς είναι εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ που εφαρμόζει με ευλάβεια το ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ