Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Αποκαλυπτικές των κυβερνητικών προθέσεων

Παρά τις αλχημείες, με τις οποίες "επένδυσαν" τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τα υπό το Ν. Χριστοδουλάκη επιτελεία, δεν κατάφεραν να κρύψουν τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς. Κύρια τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια του 1996 σε μια προσπάθεια να δείξουν πως υπάρχει δήθεν αύξηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα για το 1997.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δείξει το καθ' όλα ανύπαρκτο "κοινωνικό πρόσωπο" εμφάνισε έναν προϋπολογισμό εντελώς διαφοροποιημένο σε μεθοδολογία κατάρτισης από όλους τους προηγούμενους, με απώτερο στόχο να κάνει δυσκολότερες - σε πρώτη τουλάχιστον φάση - τις συγκρίσεις με το παρελθόν. Εκείνο που κυριαρχεί σε κάθε κονδύλι που εμφανίζεται είναι η υποτίμησή του σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωσή του μέχρι και φέτος και η διόγκωσή του για το 1997. Το αποτέλεσμα εκατοντάδων ή και χιλιάδων "λογιστικών μεταφορών", "εσωτερικών αναδιανομών", "δημιουργίας νέων κωδικών", "αλλαγής ονοματολογίας κονδυλίων", κομπίνες με τα επιμέρους κονδύλια των εσόδων και των δαπανών, είναι να εμφανίζεται ένας προϋπολογισμός σπαζοκεφαλιά. Ενας προϋπολογισμός κάλπικος, που περισσότερο κινείται στα πλαίσια της "επικοινωνιακής πολιτικής" του ΠΑΣΟΚ και πολύ λιγότερο στην παρουσίαση της δημοσιονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς.Πάντως, και από τον πίνακα που παραθέτουμε φαίνεται καθαρά ο ασφυκτικός περιορισμός που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, ακόμα και σε τομείς που υποτίθεται πως θα έδινε προτεραιότητα, όπως η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, αλλά και ο τομέας της παιδείας. Αν, μάλιστα, αυτές τις προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις στις δαπάνες τις δούμε στο φόντο του πληθωρισμού, που, σύμφωνα με τον "πολιτικό στόχο" της κυβέρνησης, εκτιμάται στο 6,5%, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα σκαρφαλώσει στο 7,5%, τότε γίνεται κατανοητό ότι λόγος γίνεται για απροκάλυπτο περιορισμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικής Πρόνοιας προβλέπεται επίσημη αύξηση μόλις 2,4%, ενώ στο σχετικό ποσό - όπως σημειώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού - έχει συμπεριληφθεί κονδύλι 63 δισ. δρχ. που αφορά το υπουργείο Παιδείας.

Περίοπτη θέση, βέβαια, στις δαπάνες κατέχουν τα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που, αν και εμφανίζονται μειωμένα, εξακολουθούν να "τρώνε" το 22,5% των γενικών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και οι φανερές στρατιωτικές δαπάνες που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ