Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Φωτεινά παραδείγματα

Εκδήλωση για τα 50χρονα του ΔΣΕ

"Τρία άτομα ήμασταν. Φωνάζαμε όμως: "η πρώτη διμοιρία δεξιά, η δεύτερη αριστερά, η τρίτη κατά μέτωπο". Απέναντι μια διλοχία δική τους. Την άλλη μέρα έγραψαν στις εφημερίδες ότι επιτέθηκαν στον κυβερνητικό στρατό "μεγάλες δυνάμεις συμμοριτών", ότι εμείς εγκαταλείψαμε 19 νεκρούς, ενώ πήραμε κι άλλους μαζί μας κι ότι αυτοί είχαν 13 νεκρούς". Ο Θοδωρής Κασίδης που έκανε την παραπάνω αφήγηση δεν έμπαινε σε λεπτομέρειες, γιατί ακόμα και σήμερα "ο εχθρός δεν πρέπει να ξέρει... ". Αδερφός του θρύλου του Πηλίου, του "Σταυραετού" (Σταύρος Κασίδης), κατέθετε απλά τη μαρτυρία του για ορισμένες στιγμές μιας μεγάλης εποποιίας, αυτής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ν. Ιωνίας, στο Βόλο. Κι ήταν μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση. Και γιατί εκατοντάδες"άσπρα μαλλιά θυμήθηκαν" και γιατί ήταν παρούσα η χορωδία του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και γιατί ήταν παρών ο επίσης θρυλικός "Φεραίος" (Μιχάλης Παπαδάμος) και γιατί κεντρικός ομιλητής ήταν ο τότε πολιτικός επίτροπος Γιώργης Τρικαλινός και γιατί οι αναφορές, τόσο όσων πήραν το λόγο από το βήμα (Χρήστος Γιώγας (έχασε 4 αδέρφια στον εμφύλιο), Β. Παλάσης (εκ μέρους της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ), Κώστας Θώμος (εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ), Σταύρος Στολάκης (εκ μέρους της Ενωσης επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων), όσο και όσων κατέθεταν τη μαρτυρία τους στα "πηγαδάκια", έδιναν ανάγλυφα ψυχωμένες πλευρές αυτού του έπους. Παρόντες, επίσης, στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ανδρέας Βαλαχής,ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αντώνης Παππάς και ο λογοτέχνης Ηλίας Λεφούσης.

Στη σύντομη αναφορά του στο πώς συγκροτήθηκαν τα τμήματα του ΔΣΕ στη Μαγνησία, ο Γ. Τρικαλινός περιέγραψε με παραδείγματα το όργιο της τρομοκρατίας από τις παρακρατικές συμμορίες σε βάρος των αγωνιστών. Τόνισε το αναπόφευκτο της ένοπλης αντίστασης του λαού στη νέα τυραννία. "Ορισμένοι, είπε, κατηγορούν το ΚΚΕ, ότι έπεσε στη "λούμπα" των Εγγλέζων και ότι έπρεπε να κάνει τους ανάλογους ελιγμούς, ώστε να αποφύγουμε τον εμφύλιο πόλεμο και να πάρουμε μέρος στις εκλογές. Αλλά ο μόνος ελιγμός που είχε να κάνει τότε το ΚΚΕ, ήταν να σκύψει το κεφάλι και να υποταχθούμε στους Εγγλέζους. Ομως, αυτό που διδάσκει η ιστορία του τόπου μας είναι: "Οταν ο λαός βρίσκεται σε κίνδυνο σκλαβιάς διαλέγει ή τη λευτεριά ή τα όπλα. Και ο λαός μας διάλεξε τα όπλα, την αντίσταση"".

Αναφερόμενος στη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή στάθηκε ιδιαίτερα στις μορφές των αγωνιστών. "Οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, είπε, πολέμησαν με ηρωισμό, γιατί φλογίζονταν από τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας. Και γι' αυτό οι τόσοι ηρωισμοί συμπατριωτών μας αγωνιστών, που έφτασαν στο ύψος των αγωνιστών του '21. Ο Σταυραετός, ο Μαρίνος, ο Φορτωτήρας, η Ζώγια Καραγκίτση, η Λούλα Μπελογιάννη, ο Χρήστος Δαϊνάς, η Βιργινία Σαμαρά και άλλοι που έπεσαν ηρωικά για τα ιδανικά του ΔΣΕ είναι φωτεινά παραδείγματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ