Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Μπροστά οι νέες "ανατινάξεις"

Με μια ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή γιορτάστηκε η φετινή επέτειος

Με μια συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων, πάνω από 6.000 αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μαχητές του μαζικού λαϊκού κινήματος από τις νεότερες γενιές πήραν μέρος την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση για το γιορτασμό της 54ης επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τιμώντας ταυτόχρονα τους 28 πατριώτες που εκτέλεσαν σε αντίποινα οι Γερμανοί κατακτητές και τους 13 νεκρούς που σκοτώθηκαν κατά το γιορτασμό της επετείου το 1964, από αμερικανική νάρκη, που τοποθέτησαν στην περιοχή νεοφασίστες.

Η φετινή εκδήλωση πήρε αναγκαστικά και χαρακτήρα αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων για καθιέρωση της 9ης του Μάη, παγκόσμιας μέρας νίκης των λαών κατά του ναζισμού - φασισμού και ως μέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

"Θα εξακολουθήσουμε να αποδίδουμε στο Γοργοπόταμο τις πρέπουσες τιμές όπως τιμούμε κάθε μέρος που έγιναν μάχες και θυσίες", είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο κεντρικός ομιλητής Σπύρος Διλιντάς.Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε: "Η επιχείρηση Γοργοπόταμος, παρά το μεγαλείο της, δεν αποτέλεσε ούτε την αρχή, ούτε το τέλος, αλλά ούτε και υπήρξε η κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης". Και απαντώντας σε όσους συνειδητά - δεκαετίες τώρα - υποβαθμίζουν τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ υπενθύμισε: Από το Νοέμβρη του '42 μέχρι και τον Οκτώβρη του '44 το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, "οι μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου", όπως τους χαρακτήρισε, ανατίναξαν συνολικά 48.900 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής, 36 γέφυρες, 47 σιδηροδρομικές καμπύλες, πολλά σήματα βραδυπορίας, σιδηροδρομικά κλειδιά και τηλεγραφικούς στύλους. Οι Γερμανοί, πέρα από τις υλικές ζημιές σε πολεμοφόδια και τρόφιμα, είχαν και 3.065 νεκρούς. Στην παραπάνω δράση πρέπει να προστεθούν: οι ανατινάξεις της γαλαρίας του Κούρνοβου, των σιδηροδρομικών σταθμών Δαδίου και Μπράλου με δεκάδες έμφορτα ή μη βαγόνια και ατμομηχανές. Επίσης, θύμισε, ότι δεν πρέπει να λησμονούνται - με προβολή μόνο του Γοργοπόταμου - οι εκατοντάδες νικηφόρες μάχες που έδωσε ο τακτικός και εφεδρικός ΕΛΑΣ όπως: Δερβενοχώρια, Καρούτες, Σαραντάπορος, Τέμπη, Αγιος Κοσμάς Κυνουρίας, Φαρδύκαμπος, Στυμφαλία, Κανελλάκια, Αμφιλοχία, Αμφισσα, Αράχοβα, 51ο χιλιόμετρο, Αθήνα, Ποταμοί Ρεθύμνης, Παναγία Χανίων κ.ά.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Αθήνας, ως χώρου όπου οι ενωμένες, σ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, πολιτικές δυνάμεις ύψωσαν το λάβαρο της Αντίστασης στις 27 Σεπτέμβρη του '41 με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ και με μια σειρά ιστορικά γεγονότα (απεργίες και μάχες), δίνουν στην Αθήνα την πρόκριση και το δικαίωμα να τιμάται στο κέντρο της η μέρα του πανελλαδικού γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Εκφράζοντας πλήρως την αγωνιστική διάθεση όσων έγραψαν αυτές τις λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας, ο Σπ. Διλιντάς, αναφέρθηκε - μεταφορικά - στο σημερινό χρέος "να ανατινάξουμε τις πολυώνυμες μεταπολεμικές γέφυρες που στήνουν οι εναλλασσόμενες γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις". Και αναφέρθηκε ειδικότερα στη "γέφυρα που συνδέει τη χώρα μας με τη ΝΑΤΟική υπερατλαντική συμμαχία", τη "γέφυρα της ΕΟΚ - ΕΕ, γιατί αντί απ' αυτήν να διοχετεύονται τα προϊόντα μας στα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω αυτής κατακλύστηκε η χώρα από ευρωπαϊκά προϊόντα σε βάρος μας", τις "γέφυρες του διεθνούς και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, γιατί εξαφανίζει την πολιτική, οικονομική, νομισματική αυτοτέλεια της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ