Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις". Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη φαιά προπαγάνδα που η ίδια έχει αναπτύξει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να θεσμοθετήσει και να κάνει νόμο του κράτους την εντεινόμενη επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων και τη μεταφορά πόρων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα, προχωρά στην κατάργηση ειδικών ρυθμίσεων φορολογίας που επί δεκαετίας ίσχυαν για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, για τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο τις προκλητικές και συνταγματικά αμφισβητούμενες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που είναι... μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ανάλογα με το σε ποιους απευθύνονται.

***

Σ}υγκεκριμένα:

  • Στο εξής φορολογούνται όλα τα ειδικά επιδόματα που για διάφορους λόγους και στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής είχαν αποφασίσει κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί σημαντικά (και λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας) από 1 του Γενάρη η παρακράτηση φόρου, με σχεδόν δεδομένο το ενδεχόμενο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν την 1 του Γενάρη μειωμένες καθαρές αποδοχές.
  • Μειώνεται σκανδαλωδώς και στα μουλωχτά ο φόρος που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα αφορολόγητα αποθεματικά των εταιριών που μοιράζονταν σε μετόχους. Ο φόρος αυτός ήταν 43 - 50% και τώρα γίνεται 5%!
  • Επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου σε μια σειρά από δραστηριότητες που εκτελούν δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια, πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί φορείς, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα κλπ., με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δυσχερές το έργο τους.
  • Διατηρούνται οι διάφορες φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο για δαπάνες που κάνουν οι επιχειρηματίες, ακόμα και όταν αυτές γίνονται χωρίς να υπάρχουν παραστατικά.
  • Επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και καταργούνται οι απαλλαγές από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα οχήματα δημοσίων επιχειρήσεων, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της "Ολυμπιακής", των νοσοκομειακών, των ΑΕΙ και ΤΕΙ κλπ. Το αποτέλεσμα με αυτές τις ρυθμίσεις είναι η παραπέρα διόγκωση του κόστους λειτουργίας αυτών των φορέων, η υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και - σε πολλές περιπτώσεις - η μετακύληση του σχετικού κόστους στους φορολογούμενους.
  • Καταργείται η φορολόγηση των ιδιοκτητών μικρών πλοίων, με το αιτιολογικό ότι οι δαπάνες για τη λειτουργία της υπηρεσίας που βεβαιώνει τους φόρους είναι μεγαλύτερη από τους φόρους που πληρώνουν... (!)
  • Αυξάνονται σε μεγάλα ποσοστά τα διάφορα τέλη και χαρτόσημα που πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για υπεύθυνες δηλώσεις, διαβατήρια, αιτήσεις, παράβολα, άδειες κ.ο.κ.

***

Τ

έλος, με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης, με υπέρογκες αυξήσεις αυτών που αφορούν την κατοχή ΙΧ, επέρχονται επουσιώδεις αλλαγές στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών, καθιερώνεται φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιβάλλεται φορολογία 7,5% για τους τόκους των τίτλων του δημοσίου κλπ}.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ