Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πλούσιοι προσδοκούν να γίνουν πλουσιότεροι

Στον αντίποδα των νοικοκυριών, που μόλις το 18,2% προσδοκά ότι το 1997 θα βελτιώσει τη θέση του, βρίσκονται οι βιομηχανίες, που, σε ποσοστό 38,5%, προσδοκούν ότι θα βελτιώσουν και το 1997 τα κέρδη τους, τα οποία και την προηγούμενη χρονιά κινήθηκαν στα αυξημένα επίπεδα του 1995, παρά τη στασιμότητα των επενδύσεων. Γενικότερα, οι προσδοκίες των βιομηχανιών είναι θετικές σε πολύ μεγάλο βαθμό για όλα τα οικονομικά τους μεγέθη το 1997, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP και έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των βιομηχανιών πιστεύει ότι πρωταρχικός στόχος στην οικονομική πολιτική του 1997 θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και όχι η σύγκλιση, ενώ δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για πληθωρισμό 5% στο τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στο 7,5%.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις των βιομηχανιών για το 1996, αλλά και οι προσδοκίες για το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, έχουν ως εξής:

  • Πωλήσεις και τιμές βιομηχανικών προϊόντων: Οι πωλήσεις της βιομηχανίας εκτιμάται ότι το 1996 θα είναι αυξημένες σε πραγματικές τιμές, επειδή η εκτιμηθείσα αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων 4,5% ήταν αρκετά χαμηλότερη από αυτή της αξίας των πωλήσεων και του τιμαρίθμου. Για το 1997, μόλις το 2,9% των βιομηχανιών προσδοκά μείωση στις πωλήσεις.
  • Κερδοφορία: Το 38,5% των βιομηχανιών προσδοκά αύξηση της κερδοφορίας τους έναντι του 1996, ενώ μόλις το 3,7% προβλέπει μείωση, με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναμένουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μικρές αύξηση των κερδών τους.
  • Κερδοφορία: Μόλις το 3,7% των βιομηχανιών προβλέπει μείωση των κερδών για το 1997 και αυτό αποτελείται κυρίως από μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Το 38,5% προσδοκά βελτίωση των κερδών του, ποσοστό που αναλογεί κυρίως σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Το 1996, η κερδοφορία των επιχειρήσεων παρουσίασε στασιμότητα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 1995. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δεν παρουσίασαν αύξηση το 1996, γιατί την αμέσως προηγούμενη χρονιά σημείωσαν αύξηση σε επίπεδα - ρεκόρ.
  • Επενδύσεις: Η επενδυτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε το 1995 δε συνεχίστηκε το 1996 με την ίδια ένταση, αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων που επένδυσε μειώθηκε. Για το 1997, περίπου το 1/3 της βιομηχανίας προγραμματίζει αύξηση του όγκου των επενδύσεών της, ποσοστό που είναι ανάλογο αυτού του 1996, που, όμως, έμειναν μόνο σχέδια. Υπ' αριθμόν ένα ανασχετικό παράγοντα στον τομέα των επενδύσεων οι βιομηχανίες θεωρούν την ακολουθούμενη συναλλαγματική πολιτική.
  • Απασχόληση: Το 1996, η απασχόληση για το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων παρέμεινε στάσιμο, κυρίως στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Για το 1997, η απασχόληση προσδοκάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, αφού το 77,1% της βιομηχανίας δε σκοπεύει να μεταβάλει τον αριθμό των ατόμων που απασχολεί. Εκτιμάται δε ότι στις ζημιογόνες επιχειρήσεις θα προκύψουν και περικοπές προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ