Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Λίστες" εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού

Τον παραπάνω στόχο εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καταλόγων με ονόματα 480 επιχειρήσεων, που διαπιστώθηκε να φοροδιαφεύγουν

Στην εξυπηρέτηση καθαρά σκοπιμοτήτων εντυπωσιασμού και με στόχο να αποπροσανατολίσει από τις διογκούμενες αντιδράσεις όλων όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση έριξε χτες "στο τραπέζι" καταλόγους με τα ονόματα 480 περίπου επιχειρήσεων, που ενέχονται σε περιπτώσεις φορολογικών παρατυπιών, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι σχετικές λίστες, που κατατέθηκαν στη Βουλή, είναι εκείνες που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αναμενόταν να κατατεθούν μαζί με τον προϋπολογισμό και για τη δημοσιοποίηση των οποίων η κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος εδώ και αρκετές μέρες.

Ο αποπροσανατολιστικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης κυβερνητικής κίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι οι παραβάσεις, στις οποίες αναφέρονται οι λίστες, αφορούν περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί - και είτε έχουν ρυθμιστεί είτε ακόμη εκκρεμούν - από το 1982, δηλαδή εδώ και μία 15ετία!!! Αλλωστε, τα περισσότερα από τα λίγα γνωστά ονόματα επιχειρήσεων ή επιχειρηματιών, που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και περιλαμβάνονται στις λίστες, δεν αποτελούν τίποτα καινούριο, αφού είχαν ξαναδεί το "φως" της δημοσιότητας την άνοιξη του 1995 επί θητείας του Δ. Γεωργακόπουλου στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών ή και ακόμα παλαιότερα. Αυτό, πέρα από τη διάσταση κατάφωρου εμπαιγμού απέναντι στην κοινή γνώμη, καταδεικνύει και τη δειλία της "εκσυγχρονιστικής" πλέον κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτε μπορεί - και πολύ περισσότερο - ούτε θέλει να τα βάλει με τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Η δημοσιοποίηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής, και όπως αυτή γίνεται, σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με την όποια πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στους φοροφυγάδες. Αντίθετα πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων και όλων όσοι πληρώνουν τα σπασμένα της φοροδιαφυγής και της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας (αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κλπ.) και οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κατάσταση "συναγερμού".Ακόμα περισσότερο, στοχεύουν αφ' ενός στη δημιουργία αίσθησης στην κοινή γνώμη ότι αυτοί είναι οι μόνοι που φοροδιαφεύγουν και αφ' ετέρου στη "νομιμοποίηση" όλου του πλέγματος των επίσημων ρυθμίσεων που προβλέπουν, επιτρέπουν και διευρύνουν τη φοροαποφυγή με νόμιμες μορφές. Πάντως, σε ό,τι αφορά την ίδια τη δημοσιοποίηση των καταλόγων, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και πέρσι (και παλαιότερα) είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λίστες μεγαλοφοροφυγάδων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα κάποιος στοιχειώδης δημόσιος απολογισμός για το αν και κατά πόσο εισπράχθηκαν τα πρόστιμα από τους οφειλέτες.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τους εξής καταλόγους με ονόματα:

  • 165 επιχειρήσεων, που διαπιστώθηκε ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις σχετικές με τη λήψη και την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
  • 29 επιχειρήσεων, με παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν από επεξεργασία κατασχεθέντων κατόπιν ελέγχου βιβλίων. Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η συγκεκριμένη λίστα, ξεκινούν από το 1982!
  • 53 επιχειρήσεων (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εμπορικές κλπ.), στις οποίες επιβλήθηκαν κατά το παρελθόν κυρώσεις του άρθρου 91 Ν.2238/1994 (αναστολή λειτουργίας καταστήματος) για φορολογικές παραβάσεις που διέπραξαν.
  • 16 επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Τελωνειακή Διεύθυνση Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος κατά τα έτη 1995 και 1996. Οι παραβάσεις εδώ αφορούν μεταξύ άλλων και μη καταβολή ΦΠΑ από διακίνηση χρυσού.
  • 182 επιχειρήσεων για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 1995 και 1996 και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών ή δικαστικών αρχών. Οι παραβάσεις αφορούν λαθρεμπορία καυσίμων, αυτοκινήτων, καπνού, οινοπνεύματος κλπ.
  • 36 επιχειρήσεων για παράνομη είσπραξη γεωργικών επιδοτήσεων που διαπιστώθηκαν από την Τελωνειακή Διεύθυνση Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος κατά τα έτη 1995 και 1996.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλους τους παραπάνω καταλόγους δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στον τομέα διακίνησης των καυσίμων τηλεοπτικών καναλιών, που ως γνωστόν, πραγματοποιούν εκτεταμένη φοροδιαφυγή κλπ. Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν επιβεβαιωθεί πέρσι την άνοιξη από τον ίδιο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος τότε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε πει ότι θα δίνονταν στη δημοσιότητα ονόματα καναλιών (όπως του "Αντέννα" και άλλων) που φοροδιαφεύγουν, μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1997 στη Βουλή. Η απουσία τέτοιων ονομάτων από τις εν λόγω λίστες δε φαίνεται λοιπόν άσχετη με τις "υπηρεσίες" που προσφέρουν στην κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες διαφόρων τηλεοπτικών σταθμών, έχοντας αναλάβει τις μέρες που διανύουμε ρόλο κατασυκοφάντησης του δίκαιου αγώνα των αγροτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ