Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντίθετος με την αποποινικοποίηση των εμπορικών χρεών

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της προσωποκράτησης για εμπορικές απαιτήσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι η αποποινικοποίηση της ακάλυπτης επιταγής θα οδηγήσει μοιραία στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των ακάλυπτων και θα δημιουργήσει και πρόσθετους λόγους διαιώνισης της κρίσης που διέρχεται η οικονομία.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι η κατάργηση των διατάξεων για την προσωπική κράτηση των επιχειρηματιών για εμπορικές απαιτήσεις, ως μέσου αναγκαστικής εκτέλεσης, είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αλλά πριν αρχίσει η ουσιαστική ισχύς του κώδικα διατυπώθηκαν σοβαρές αμφισβητήσεις για τη σκοπιμότητα της κατάργησης, με αποτέλεσμα να ανασταλεί κατ' αρχήν η ισχύς της διάταξης και τελικά να καταργηθεί τελείως. Την ίδια τύχη, υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά, θα έχει και η επιχειρούμενη και πάλι κατάργηση της προσωπικής κράτησης, που έχει αποδειχτεί το πιο πετυχημένο μέσο ικανοποίησης εμπορικών απαιτήσεων.

"Η κατάργηση της προσωποκράτησης, επισημαίνει ο σύλλογος, λειτουργεί στην πράξη ως υποκατάστατο της ελλείπουσας εμπράγματης ασφάλειας για τις πιστώσεις που επιδιώκουν οι εμπορευόμενοι". Και συμπληρώνει ότι η αποφυγή της κακοπιστίας των οφειλετών συναλλασσομένων και ο στόχος να πιεστούν αυτοί να φανερώσουν τα άδηλα περιουσιακά τους στοιχεία στηρίζουν επαρκώς τη σκοπιμότητα του θεσμού.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης, που θα πλήξει ιδιαίτερα το υγιές εμπόριο, ενώ θα ευνοηθούν οι παραεμπορικές δραστηριότητες που οδηγούν και στη φοροδιαφυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ