Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Μέτωπο αντίστασης στις απολύσεις

Μαζικοί φορείς και η ΝΕ του ΚΚΕ προειδοποιούν ότι η Φωκίδα μετατρέπεται σε Λαύριο

Την ανάκληση του προγράμματος των "οικειοθελών" απολύσεων 70 εργαζομένων της εταιρίας "Βωξίται Παρνασσού",ζητούν με κοινό τους ψήφισμα- σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας - κοινωνικοί φορείς του νομού, το οποίο απευθύνεται προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, στα κόμματα και τους άλλους αρμόδιους φορείς. "Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε τέτοιες λογικές και μεθοδεύσεις. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο για το δικαίωμα στη δουλιά των εργαζομένων, αλλά και για να μη συρρικνωθεί και άλλο ο νομός μας", τονίζεται στο ψήφισμα.

Στη σύσκεψη εκτός από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, συμμετείχαν ο νομάρχης Φωκίδας, ο δήμαρχος Αμφισσας, νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίας Ευθυμίας, Δροσοχωρίου, Ελαιώνα, Προσηλίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φωκίδας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων.

Οπως επισημαίνουν οι φορείς, η συγκεκριμένη εταιρία προβαίνει για τρίτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια σε "οικειοθελείς" απολύσεις, επικαλούμενη δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Θεωρούν καταχρηστική τη συνεχή επίκληση των ίδιων λόγων που μάλιστα δεν ευσταθούν, μιας και: Το '93 οι πωλήσεις βωξίτη ήταν 1,05 εκατ. τόνοι και τα κέρδη 1,5 δισ. δρχ., το '94 οι πωλήσεις 1,1 εκατ. τόνοι, με 1,3 δισ. δραχμές κέρδη, ενώ το '95 οι πωλήσεις έφτασαν τους 1,2 εκατ. τόνους και τα κέρδη ξεπερνούν τα προηγούμενα. Επίσης καταγγέλλουν τη δραματική μείωση του προσωπικού από 1.300 εργαζόμενους το '82, σε 800 το '90, που σταδιακά έφτασαν σήμερα τους 440.

Οι φορείς ζητούν την ανάκληση των "οικειοθελών" απολύσεων και καλούν την κυβέρνηση να προωθήσει την επένδυση της αλουμίνας, πιστεύοντας πως η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα του κυκλώματος βωξίτης - αλουμίνα - αλουμίνιο - μεταποίηση, θα οδηγούσε σε οικονομική άνθηση την περιοχή.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ

Τον απροκάλυπτο και ωμό εκβιασμό του ιδιοκτήτη των μεταλλείων Ηλιόπουλου απέναντι στους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ,τονίζοντας πως "ο βωξίτης από εθνικός ορυκτός πλούτος έχει γίνει ιδιόκτητος πλούτος του Ηλιόπουλου και της ΠΕΣΙΝΕ και η εκμετάλλευσή του αποσκοπεί αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση των κερδών τους".

Οπως επισημαίνει " για τη Φωκίδα ο βωξίτης από ευλογία, εξαιτίας της ασύδοτης ιδιωτικής εκμετάλλευσής του, έχει γίνει κατάρα.Από μοχλός ανάπτυξης, έγινε μοχλός αλλοτρίωσης συνειδήσεων, οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στο νομό, που με γρήγορους ρυθμούς μετατρέπεται σε Λαύριο. Η αποβιομηχάνιση δεν αγγίζει τους βιομήχανους, ίσα ίσα τους δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερα ακόμα κέρδη, αλλαγές εργασιακών σχέσεων και μια σειρά άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις, που προβλέπονται στη "Λευκή Βίβλο" και που προσπαθούν να εφαρμόσουν στα μεταλλεία, τόσο οι"Κυριακόπουλοι - Ηλιόπουλοι", όσο και η ΠΕΣΙΝΕ".

Η Νομαρχιακή καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και μαζί με τους άλλους φορείς του νομού να υψώσουν μέτωπο αντίστασης στις απολύσεις. Τονίζει δε πως η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα βωξίτη - αλουμίνας, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για τους εργαζόμενους, την ανάπτυξη της Φωκίδας και της εθνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ