Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
"Δε θα πάψουμε ποτέ να ονειρευόμαστε"

Συνέντευξη στο "Ρ" του γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών της Λευκορωσίας, Βίκτορ Τσίκιν

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ συνενώνει σήμερα 19 κομμουνιστικά κόμματα και 3 αριστερά κινήματα όλων των Δημοκρατιών, σήμερα ανεξάρτητων κρατών, στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Μόνο δυο κομμουνιστικά κόμματα - της Αρμενίας και της Λευκορωσίας δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Τι συμβαίνει στο κομμουνιστικό κίνημα της Λεκορωσίας, γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα δε συμμετέχει στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, αφού για ενοποίηση μίλησαν, μάλιστα, οι Πρόεδροι Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο; Γιατί οι κομμουνιστές ολιγωρούν; Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε στον Βίκτορ Τσίκιν, ο οποίος έχει δυο ιδιότητες: γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας (που δεν ανήκει στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ) και πρόεδρος Κομμουνιστικού Κινήματος, το οποίο είναι μέλος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Παράδοξη κατάσταση.

"Το κίνημά μας "Για Δημοκρατία, Κοινωνική Πρόοδο και Δικαιοσύνη", δημιουργήθηκε το 1991 και στην αρχή αποτελούσε "κάλυμμα" για το απαγορευμένο τότε ΚΚ Λευκορωσίας. Χάρη σ' αυτό, το κομμουνιστικό κίνημα της Λευκορωσίας εξακολούθησε να υπάρχει. Υπό την κάλυψή του κατορθώσαμε να κερδίσουμε τη δίκη και να δημιουργήσουμε το Κόμμα των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας. Κατόπιν αποκαταστάθηκε και το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις αρχές του Απρίλη 1993 πραγματοποιήθηκε το ενωτικό Συνέδριο. Ετσι, σε διάκριση με τη Ρωσία, στη Λευκορωσία υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα - το Κόμμα των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας, συνεχιστής του προηγουμένου. Ενώ στη Ρωσία υπάρχουν 8 ανεξάρτητα Κομμουνιστικά Κόμματα, σε μας τα 8 αυτά υπάρχουν σ' ένα. Ορισμένα είναι είναι κοντά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, άλλα κοντά στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας", σημείωσε ο Τσίκιν.

Ποιο χώρο κατέχει το κίνημά σας;

"Κάποτε όλα τα μέλη του κόμματος ανήκαν αυτόματα σ' αυτό, το οποίο αποτελούνταν από κομμουνιστές, κομσομόλους και συμπαθούντες εξωκομματικούς. Σύμφωνα, όμως, με το νέο νόμο, συλλογικά μέλη δεν επιτρέπονται, γι' αυτό και σήμερα εντάσσονται στο κίνημα μονό σε ατομική βάση. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι, όμως, ότι το κίνημα τάσσεται με μεγαλύτερη συνέπεια υπέρ της ανασύστασης της ΕΣΣΔ. Και το πρόγραμμά μας είναι πιο αριστερό απ' ό,τι του ΚΚ Λευκορωσίας, το οποίο κλίνει προς το ΚΚΡΟ. Το κίνημά μας βρίσκεται πιο κοντά στο ΚΕΚΡ".

Γιατί το ΚΚ της Λευκορωσίας δεν μπαίνει στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ;

"Κατά τη γνώμη μου, και το ΚΚ Αρμενίας και το ΚΚ της Λευκορωσίας κρατούν αυτή τη στάση με παράκληση του Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ. Δεν είναι τυχαίο που στην αντίθεσή του στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, ο Γκενάντι Αντρέγεβιτς στηρίζεται στα δυο αυτά κόμματα. Για τη μη συμμετοχή επικαλούνται σε μας κάποια φανταστική νομοθεσία της Λευκορωσίας. Εξέτασα ο ίδιος το θέμα: στη νομοθεσία της χώρας μας δεν υπάρχει πουθενά απαγόρευση για συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις. Και η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ είναι ακριβώς διεθνής ένωση.

Οπως φαίνεται, η καλύτερη απόδειξη πως έχετε δίκιο είναι ότι το κίνημά σας είναι μέλος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Θέλουν οι απλοί κομμουνιστές να ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ;

"Νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον αυτό το ζήτημα θα μπει στο κόμμα και όχι αργότερα από το Μάη θα λυθεί. Το βασικό τμήμα των κομμουνιστών θέλει να είναι μέλη της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και, παρά τη θέληση ή την απροθυμία της ηγεσίας, αυτό θα συμβεί".

Απ' όσα, όμως, θυμούμαστε, το ίδιο το κόμμα στο Συνέδριό του αποφάσισε να μην ενταχθεί;

"Πρέπει να κατανοηθεί η κατάσταση. Η μεγαλύτερη Δημοκρατία της πρώην ΕΣΣΔ - η Ρωσία για πολύ καιρό δεν μπορούσε να αποσαφηνίσει τη θέση της πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Και μιας και δω υπάρχουν μερικά κομμουνιστικά κόμματα, δε θέλαμε να παιχτεί στο ρωσικό κομμουνιστικό κίνημα το λευκορωσικό χαρτί, δηλαδή το κάθε κόμμα να προσπαθεί να τραβήξει με το μέρος του και με κάποιο τρόπο να πετύχει την υποστήριξη της Λευκορωσίας. Γι' αυτό, το Συνέδριό μας πήρε την απόφαση να μην προσχωρήσει πουθενά, για να μην αναμειχθεί στην "πάλη των τιτάνων". Τώρα, που οι θέσεις αποσαφηνίστηκαν, η απόφαση αυτή δεν έχει νόημα".

Οι τάσεις ενοποίησης δυναμώνουν σε όλο το έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Λευκορωσίας στη Μόσχα, οι συνομιλίες του με τον Γιέλτσιν είναι πολύ ενδεικτικές. Οι Πρόεδροι λες και θέλουν να "αρπάξουν" από την αριστερή αντιπολίτευση την ιδέα της ανασυγκρότησης της ΕΣΣΔ. Ποιες είναι οι διαθέσεις του λευκορωσικού λαού;

"Το 80% των Λευκορώσων ψήφισαν το Μάρτη 1991 υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Το Μάη 1995 έγινε στη χώρα μας δημοψήφισμα, το ερώτημα εμπεριείχε ως προς το νόημα την ανασύσταση της ΕΣΣΔ. Και πάλι 80%! Παρ' όλες τις τριβές μας με τον Λουκασένκο, στο μοναδικό ζήτημα που δεν έχουμε διαφωνίες είναι η στάση απέναντι στην ένωση με τη Ρωσία και την ανασυγκρότηση της ΕΣΣΔ. Κάτι παραπάνω, ο Πρόεδρος τάσσεται με μεγαλύτερη σαφήνεια υπέρ της ανασύστασης της ΕΣΣΔ και της ακύρωσης των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ, απ' ό,τι μερικοί ηγέτες του Κόμματος των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Η Λευκορωσία ήταν τμήμα συναρμολόγησης της Σοβιετικής Ενωσης και με την απόσπασή του από το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ΕΣΣΔ, το "τμήμα" αυτό απλώς σταδιακά σβήνει. Αντέχουμε χάρη στην άκρατα αναπτυγμένη αγροτική οικονομία. Σε διάκριση με τη Ρωσία, σε μας δεν καταργήθηκαν τα κολχόζ και ιδιωτικοοποιήσεις, μ' εξαίρεση τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών και μικρά καταστήματα, δεν έγιναν. Και, κατά την άποψή μου, αν ανασυσταθεί τώρα η Σοβιετική Ενωση, η Λευκορωσία θα μπορούσε αμέσως να ενταχθεί στις προηγούμενες σχέσεις και η οικονομία θα λειτουργούσε. Θέλω να υπογραμμίσω ακόμα μια φορά: εμείς, οι Λευκορώσοι, δεν πάψαμε ποτέ να ονειρευόμαστε την ανασύσταση της καταστρεμμένης χώρας μας - της ενιαίας, ισχυρής, δημιουργημένης με τη θέληση των λαών Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Και δε χάνουμε τις ελπίδες, πιστεύουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί!..

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξελίξεις στο κομμουνιστικό κίνημα (2004-01-21 00:00:00.0)
Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας (2002-02-03 00:00:00.0)
Πού στοχεύει η δραστηριοποίηση της "Ενωσης"; (1998-10-18 00:00:00.0)
Προετοιμασία σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου (1998-05-10 00:00:00.0)
Κοινή δράση για την ανασύσταση ενωσιακού κράτους (1998-02-10 00:00:00.0)
Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (1997-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ