Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Επικυριαρχία των ΗΠΑ

Εκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η δραστήρια εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον, παρά το γεγονός ότι καθοριζόταν σε συνδυασμό με τις εσωτερικές εξελίξεις, επανεμφανίζει τις ΗΠΑ σαν μοναδική υπερδύναμη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εμπλακεί σε δύσκολα εσωτερικά προβλήματα. Η τρομοκρατική δράση ομάδων, που απορρίπτουν την αναγκαιότητα της διπλωματίας, μπορεί να ανακόψει τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Ιρλανδία. Αυτές είναι μερικές από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, που περιέχονται στην έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.

Σε άλλα σημεία της έκθεσης χαρακτηρίζεται "εύθραυστη" η ειρήνη στα Βαλκάνια και τονίζεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια στο δρόμο της ειρήνης ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ σε σχέση με τα Υψίπεδα του Γκολάν ή τις προνομιακές σχέσεις της Δαμασκού με την Τεχεράνη (σ. σ. η έκθεση συντάχθηκε πριν τις ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο). Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η αμερικανική επιτυχία είναι μεγάλη και στην Ευρώπη, όπου "το ΝΑΤΟ παραμένει ο μοναδικός οργανισμός του οποίου οι ηγέτες μπορούν να αντικρύσουν το 1996 με ικανοποίηση, σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση ταλανίζεται από προβλήματα". Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν μάλιστα την πεποίθηση ότι "θα ήταν... καταστροφή για όλο τον κόσμο, εάν οι ΗΠΑ αναδιπλώνονταν σε μία μορφή απομονωτισμού, σαν και αυτή που προτείνουν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι στις εκλογές του Νοέμβρη".

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση το Ινστιτούτο εμφανίζεται επιφυλακτικό, θεωρώντας κορυφαία τρία "δύσκολα προβλήματα": Τη Νομισματική Ενωση, τη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς και τη θεσμική μεταρρύθμιση. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η διακυβερνητική διάσκεψη "κινδυνεύει να διαρκέσει περισσότερο από 12-15 μήνες, καθώς ορισμένες χώρες επιβραδύνουν τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στη Βρετανία θα αναδείξουν στην εξουσία μία πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση". Κατά την άποψη του Ινστιτούτου, η προοπτική μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μοιάζει όλο και πιο απίθανη, λόγω του αποφασιστικού ρόλου που έπαιξαν οι ΗΠΑ στον τερματισμό της σύρραξης στη Βοσνία.

Οσον αφορά τη Ρωσία,το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών προβλέπει ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Τσετσενία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου και την προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, να επανεκλεγεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ